Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Adhatok vért ha nagyon alacson...

Adhatok vért ha nagyon alacsony a vérnyomásom?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok, szeretnék vért adni, de a vérnyomásom 80-90, a másik érték is alacsony, ráadásul a pulzusom is sem magas, nem ver másodpercenként a szívem (olyan 50-54 szokott lenni). :D Ez nem növeli annak az esélyét, hogy esetleg kidőljek? Még soha nem adtam vért, mi van, ha nem bírom és úgy kell felmosni? :)

És még azt szeretném kérdezni, hogy utána bekékül/lilul-e a karom? Mert akkor lehet, hogy inkább az őszi időszakra halasztam. Ja, és akkor adnak igazolást is, ha hiányzok a suliból (ebben a városban csak délelőtt van lehetőség véradásra), vagy azt a háziorvostól kell kérnem? :)

2009. júl. 30. 12:19
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Suliszezonban akkor kapsz igazolást, ha a suli is tudja, hogy véradás van, netán hirdetik is. Szerintem menj el most nyugodtan, max kiderül ,hogy nem adhatsz vért. Nemcsak a vérnyomást nézik, hanem sok mást is. Veszteni nem veszthetsz vele semmit, nyáron úgyis rengeted időd van. Nem fog bekékülni a karod, és a nővérkék már hozzászoktak ahhoz, hogy a véradók néha rosszul lesznek és mindenben segítenek.
2009. júl. 30. 12:25
 2/5 anonim ***** válasza:
91%

A véradás elött megvizsgál egy orvos, aki megméri a vérnyomásod, nekem volt túl alacsony, de már sokadszor adtam vért így adott valamit amitöl feljebb ment és pár perc múlva mehettem adni.

Elájulni egyszer ájultam el még a székben, túl erösen elszorították a karomat és mikor kiengedték akkor se kép se hang egy pillanatra.

Miután lekötöttek addig üldögélsz, fekszel ott míg akarsz.érdemes még 5-10 percet feküdni, aztán 5-10 percet ülni.

A lényeges hogy sok folyadékot igyál aznap.

2009. júl. 30. 12:26
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2009. júl. 30. 12:27
 4/5 anonim ***** válasza:

Szerintem nem, meg amúgy is fel vannak rá készülve. Én egyszer ájultam el, akkor már mondjuk az öltözőben, kicsit hamar akartam elmenni. Arra keltem, hogy magasra tartják a lábam, meg ilyenek, én meg szóltam, hogy hagyjanak már aludni. Azt hittem, hogy otthon vagyok és a tesóm piszkál.

Még nem is lilult be sosem.

És nálunk jó fej volt az osztályfőnök, meg a többi tanár is, mert csak szóltunk, hogy az első egy-két órán nem leszünk, mert véradásra megyünk. Persze ezt nem lehetett folyton eljátszani, meg nem is mindenki volt olyan, hogy elhiggye neki. De én jó kislány voltam. :)

2009. júl. 30. 12:34
 5/5 anonim ***** válasza:
Kétlem, hogy ilyen alacsony állandó vérnyomás értékkel adhatsz vért. Az alacsony vérnyomás és pulzus érték természetesen növeli annak az esélyét, hogy "kidőlsz". Egyébként ha elég ideig leszorítod a szúrás helyét, amire nyomókötést tesznek, nem kellene bekékülnie.
2009. júl. 31. 21:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!