Orvos válaszát várom! Injekciót be lehet két részletben adni? (többi lent)
Orvos leszek, tehát egész életemben ez lesz a hivatásom. Felteszek itt pár tájékozódó kérdést, bár ezeket nyilván meg fogom kérdezni az egyetemen is. Elhatároztam, hogy a munkám során nem csak a hatékonyságot fogom figyelembe venni, hanem azt is ,hogy lehetőség szerint minél kevesebb kellemetlenséget okozzak a pácienseknek (pláne akkor ha gyerekről van szó). A jelenlegi kérdésem az olajos alapú injekciókra vonatkozik, amit izomba kell adni. Állítólag ezek nagyon fájdalmas feszítő érzéssel járnak, és nem a szúrás fáj, hanem a "nagy mennyiségű" olajos vakcina feszítő hatása az izomzatban. Meg csinálhatom azt ,hogy egy adagot két különböző helyre adok be? Ezáltal mindkét területbe csak fele mennyiséget fecskendeznék be. Jobb két nem fájdalmas szuri, mint egy fájdalmas. Ez ajánlatos lehet így?
Netes félinformációkból táplálkozó emberek most kérem ne írjanak, csak akiknek ez a szakmájuk. Netezni én is tudok, csak nem megbízható...
"Orvostanhallgató vagyok, remélem egyenlőre beéred velem is. A naivitásod megható... Szerinted a gyerekorvosok kínozzák a gyerekeket? Persze h a lehető legkevesebb fájdalmat okozunk. Az olajos injekciókról nos.. Fogalmam sincs. Az injekciót attól függően adjuk subcutan, vénába vagy izomba h milyen a hatóanyagot tartalmaz. Ha lidocainnal kened be, akkor csak a bőrt érzésteleníted az alatta lévő szövetet nem. Ahhoz lidocain injekció kellene... Amúgy a lidocain drága. Sok ilyen apróság, ami a betegnek kényelmesebbé tenné az ellátást egyszerűen nem fér bele a tb be. Az injekció akkor nem fáj, ha ügyesen adják. Azt hiszem mindenre megfeletem."
Köszönöm szépen a választ.
Pont azért fogalmaztam úgy ,hogy "lehetőség szerint", hogy ne naívozzanak le.:)
Tisztában vagyok vele, hogy a lidocain csak a bőr átszúrásának érzetét csökkentené, arra gondoltam.
Hát jelenleg nem csak az apróságokra nincs keret. Remélem mire odáig eljutok ,hogy dolgozni fogok, egy kicsit össze szedi magát az ország.
Szia,
Nem orvos vagyok, csak 'sima' egészségügyis, de pár 1000 szurit már adtam, ha érdekel a vélemény, menj tovább.
A szuri a parenterális kezelések része (kikerüljük a gyomrot), egy szükséges 'rossz', viszont sok esetben nagyon hasznos. Pár percig (jó esetben) kellemetlen, de sok más sokkal kellemetlenebb tünetet el lehet kerülni vele (volt beteg, aki külön kérte, hogy inkább fájjon 5 percig a hátsója, minthogy egész éjjel égjen a gyomra, mert az az igazi kín neki).
Sok betegnél azért fáj, mert várják, számítanak rá és 'befeszítenek', olyan kemény az izmuk mint a beton, ott még maga a szúrás is fájhat. Sokat számít az együttműködés a beteggel (sztorizgatás, lazítás), a sztorizgatás közbeni injekciózással elenyésző a fájdalomérzet a 'hivatalos felkészüléssel' szemben. Nem csak olyan eszközök léteznek ezeknek a szuriknak a jobbá tételére, amit támogat a TB, az orvos vagy egyéb szúrkálást végrehajtó személy empátiája, pszichológiai ismeretei is sokat lendíthetnek az ügyön (beszélgetés vs 'durr a seggbe'). Egyébként a több kis adag felmerült már máshol is, tapasztalat, hogy inkább egyben túlesik rajta az ember fia.
Az, hogy hová kell adni, sokmindentől függ. Olajos injekciót (és nem vakcina, az szerintem fogalomzavar volt a kérdésben; vakcina=védőoltás) és szuszpenziókat (pl benzilpenicillin) izomba adunk. Az olaj egy érbe adva (artéria vagy véna) úgy viselkedik, mint a levegő. Vénába akkor szúrunk, ha gyors hatás kell (azonnal eljut mindenhova), vagy ha nagy mennyiségű a cucc (cca 10ml felett), és itt csak szuriról van szó, infúzióról nem.
Az im/sc időzítésre is jó, sokáig kis mennyiségben elérhető az anyag a szervezet számára (nem kell nagy azonnali bumm). Sokat számít az is, melyik hatóanyag hogyan szívódik fel.
A szúrás helye nagyban függ pl az alkattól is, ami még akár a tű méretét is meghatározza (átmérő és hossz). Sok szuri azért fáj, mert vékony tűvel nagy nyomással gyorsan sok cuccot belepréselnek pl a beteg combjába, aki ezért joggal összeszarja magát, pedig egy vastagabb tűvel, lassabban fenékbe adva sokkal kíméletesebb lenne.
A gyerekeknél egy fő kérdés az esetek nagyrészében, hogy senki nem mondja el nekik, hogy miért is kell. Pedig sokat segítene. Ők csak azt tudják, hogy 'szuri lesz', de hogy miért, arról szó sem esik. Pedig segít az, ha abban is partnerek vagyunk, hogy megbeszéljük a miérteket. (Ha lenyeled, akkor 'kaka lesz belőle mint a tegnapi hamburgeredből', és nem múlik el az a torokfájás, ami miatt nem alszol 3 napja.) És meglepő módon sok kölök partner lesz, megértik, érzik, hogy nem tűpárnák, akiket támadnak és ezért feszítenek, hanem ellazunak, hallgatnak ránk, megértik és nem olyan kellemetlen, nem akarják egyből kitépni magukból.
A lidocain felesleges, ugyanazt egy határozott, gyors mozdulattal el lehet érni (a darts nem fáj úgy mint a lassú toszogatás), izomba adás esetén pedig ott fáj legkevésbé, ahol a leglazább. Bár a fájdalom hatóanyag függő is, pl egy sima Calcimusc-ot észre sem vesznek, ezzel szemben pedig egy mezei 5ml-es c vitamin is lehet nevelő hatású:), egy mélymuscos b vitamin kúráról már ne is beszéljünk.
Nagyon szépen köszönöm a választ.
(A vakcina tényleg fogalomzavar volt, még csak felvételizem az orvosira.)
A pszichológiai ismeretek és az empátia képességének felhasználását én is nélkülözhetetlennek tartom ebben a szakmában. Az orvosi egyetemeken is nagyobb hangsúlyt kellene erre fektetni már csak a pszichoszomatika miatt is. (Egyébként téged olvasva a legtöbb orvos azt reagálta volna, hogy "próbálj meg úgy félórákat szánni csak arra, hogy egy gyereket megnyugtass, amikor kint a rendelőben több mint 50-en várnak, és a felük már 2 és fél órája. Arról nem is beszélve, hogy az orvosok nem csak eszközökben szűkölnek, hanem ápolókban is. Mikor mindenki túlterhelve rohangál mint a veszett egér egyik betegről a másikra, még a nevüket is kívánt luxus megkérdezni."
Én minden estre megpróbálok a következő 6-10 évben egy olyan utat kitaposni magam előtt, ami lehetőséget ad arra, hogy minden magammal szembeni elvárásnak megfelelve végezhessem a munkámat. Abban pedig csak reménykedni tudok, hogy az egészségügy állapota is eljut odáig, hogy az egészség- mellett a betegközpontúság is érvényre juthasson.
Annyi más pályát választhatnék, de nem fogok még egyszer abba a hibába esni, hogy hitetlenül a legkönnyebb utat keresem ( elte jogi karra jártam). Pláne hogy nem könnyebb út egy olyan, amit nem az emberre szabtak. Kell hogy legyen hitünk. És szükség van rám az egészségügyben.:)
Kösz még egyszer. Informatív válasz volt.
Örülök, ha hasznodra válik. Amúgy nem kell fél óra betegenként, mivel mindenkire pár perc jut (amit a 'házban' látok), de az nem mindegy, hogyan telik. Előkészületnél pl, ha injekciózásra kerül sor, nem mindegy, hogy az 2 perc hivatalos procedúra vagy mindeközben némi beszélgetés is van...
A felvételihez sok sikert, és a későbbiekben kitartást a Szentágothai 'Bibliához' 3 kötetben:) Hidd el, gyönyörű lesz.
Az injekciózás az egésznek talán egy ezreléke, lényeg, hogy légy jó és pontos diagnoszta, és ebben légy kreatív: 'ha az ajtó zárva, bemegyünk az ablakon'. A legnagyobb kihívás nem a náthában van. Nem mindegy (ha már szurinál vagyunk), hogy 3 (pontos diagnózisnak köszönhetően) vagy 6x3 (mert 'majd valami jó lesz végre')
De 'kínokban' ez jelenti a legkevesebbet. Még akár egy tablettás kezelésben is a diagnózison múlhat sok szenvedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!