19 éves vagyok és pánikbeteg. Helex 0,5mg-ot szedek de ma orvosi utasításnak megfelelőlen egy FÉL Cipralex-et vettem be, ami egészében 10mg. Azóta egyre rosszabbul vagyok. Fejfájás, hányinger, émelygés, pánik, bizsereg a kezem. Mit tegyek?
A Cipralex elindításakor fokozatosan szokták növelni a dózist, épp az általad leírt tünetek elkerülése érdekében negyed tablettáról szoktak indtani és ezt pár napon belül emelik félre, majd kb. 2 hét elteltével reggel 1 tablettára, mindemellett pedig továbbra is szedni kell a Helexet. Az általad leírtak egyébként normális és múló panaszok, de az adag fokozatos emelésével teljesen elkerülhetőek.
Mindenképpen hívd fel a pszichiáter/neurológus szakorvosodat, aki a Cipralexet rendelte (a telefonszáma rajta van a recept fejlécén), és mondd el neki a panaszaidat! Valószínüleg a dózis ideiglenes csökkentésével meg fog oldódni a problémád (egyébként ha tovább szeded, akkor is elmúlna idővel, de felesleges szenvedned, ha elkerülhető a gond), de az is elképzelhető, hogy a Helex dózisának emelése, vagy az adagolás módosítása lesz szükséges, esetleg gyógyszerváltás - ezek eldöntése azonban csak és kizárólag a kezelőorvosod feladata!
Igazából nem azt mondanám, hogy félrekezeltek, inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon érzékeny alkat vagy, tehát "jobban" hat rád a gyógyszer. A pszichoterápia mindenképpen nagy segítség, nem tudom, hogy pszichiáter vagy neurológus írta-e fel a gyógyszereidet, de elvileg a beszélgetések kiegészítésére kellene gyógyszert kapnod.. Tudom, hogy sokszor ez futószalagon megy, de ha úgy érzed, hogy nem foglalkozik veled kellően az orvosod, akkor mindenképpen váltani kell egy lelkiismeretesebbre. Tehát ha a beszélgetésektől nem javul az állapotod, vagy a szorongásod már nagyon súlyos és komolyan hátráltat a mindennapi életedben, akkor és csak akkor kapsz gyógyszert!
A kérdésedre a válasz: nem, nem minden esetben muszáj gyógyszeren élni, szerintem például pánikbetegség, vagy depresszió esetén sokkal lényegesebbek a szakemberekkel való beszélgetések, illetve hogy a családod és a barátaid támogassanak téged és segítsenek a gyógyulásban. Vannak azonban olyan súlyosabb esetek, amikor átmenetileg muszáj gyógyszert szedni, mert pl. egyébként nem bírnál munkába/iskolába menni, stb. Ha úgy érzed, hogy a gyógyszer már nem segít, akkor mindenképp a saját kezelőorvosodhoz menj vissza, tehát mindig ahhoz az emberhez, aki a kezelésedet elindította! Ez általában is nagyon fontos, de pszichiátriai problémáknál különösen (az ügyeletes orvosok pedig általában nem pszichiáterek, szóval ilyesmivel tényleg nem érdemes hozzájuk menni): tényleg egy ember kell, hogy átlássa a problémáidat, azok hátterét és hogy hogyan reagálsz a gyógyszerekre. Ha a Helex már nem hat annyira, mint az elején, akkor lehet a dózisát emelni, te - szerencsére - nagyon keveset szedsz belőle, de igazából a Helex kellene, hogy az a gyógyszer legyen, ami enyhíti a tüneteidet, a mellé kapott Cipralex pedig a szedéstől számított 4-6 hét múlva fog "meggyógyítani". Ez így nagyon lesarkított megfogalmazás, de nem tudom másképp leírni. Igazából a saját gyógyulásodért tényleg Te teheted a legtöbbet, az orvosoddal együttműködve. Fontos lenne, hogy egyenrangú félnek tekintsen a kezelés során és hogy kölcsönösen tudjatok bízni egymásban - persze pszichiátriai szakrendelés esetén nincsenek az állami orvosokkal kapcsolatban illúzióim, de ha például magánorvoshoz jársz, akkor igenis mindig kell, hogy legyen rád ideje!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!