Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Kullancs ellen? Polybé?

Kullancs ellen? Polybé?

Figyelt kérdés
Táborba megyek...nem szeretnék kullancsot.Ez segít?
2009. máj. 16. 19:19
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
a kullancs szagra megy. az függ az embertipustol is mint valaki irta, illetve a fürdéstől. bennem soha nem volt kullancs, egész addig amig erdei iskolaban nem fürödtünk első nap, na akkor másnap 3 is jött rám... szal ha minden nap fürdesz rendesen tusfürdővel meg bedeózod magad akk már elég lehet kullancs ellen
2011. jún. 1. 11:18
 12/15 Mokiki válasza:

Fú azt hiszem egy kicsit én is megijedtem. Én is tervezek majd nyári táborba menni (Bakonyba, sok túrával)és azon gondolkodtam mit lehetne tenni ellene. Régebben én is szedtem polybét és sose volt kullancsom (lehet nem attól), de azt mindig előtte vagy másfél héttel el kezdtem szedni, picit büdi volt de nem volt feltünő. A kullancs riasztó nekem is bevált eddig(off, kampec).

És amúgy mi lesz azzal akinek fertőzött kullancsa lesz??

2013. ápr. 22. 18:02
 13/15 anonim válasza:
100%

Polybével kapcsolatban. Elolvasta bárki is a bogyó betegtájékoztatóját? Hogy mire való tulkép? Nos, idemásolom:

"A Polybé tabletta a B-vitamin csoport kombinációját tartalmazza. A B-vitaminok túlnyomórészt különböző enzimrendszerek alkotórészei, amelyek a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserét szabályozzák. Minden B-vitaminnak specifikus biológiai feladata van, működésükhöz kölcsönös jelenlétükre van szükség. A B-vitamin komplex egyik vagy másik faktorának hiánya a különböző anyagcsere-folyamatok megváltozását eredményezi.

A Polibé tabletta B-vitaminhiány következtében kialakuló betegségek kezelésére, illetve megelőzésére szolgál:

- pl.: krónikus alkoholizmus, egyoldalú táplálkozás, dohányzás, fokozott fizikai igénybevétel, idős kor, fogamzásgátló tabletták szedése, lábadozás, bélfelszívódási zavarok, veleszületett anyagcserezavarok, cukorbetegség).

- Citosztatikumok, kemoterápiás szerek, görcsgátlók okozta vitaminhiány megelőzése.

- Hosszantartó antibiotikum-terápia.

A B-vitamin csoport hiányjelenségeit a hiányos táplálkozás vagy felszívódási zavarok, ill. megnövekedett vitaminigény (pl.: fertőzések, krónikus betegségek, terhesség) okozhatják. Legjellemzőbb tünetei a vitalitás-csökkenés, fáradékonyság, csökkent ellenállóképesség a fertőzésekkel szemben."

Szó sincs arról, hogy védene a kullancs ellen, illetve az általa hordozott korokozóktól. Ergó, felesleges szedni, csak felborítjátok a vitaminegyensúlyt és terhelitek a vesét.

Továbbá a védőoltás sem a kullancs ellen véd, hanem adott esetben az állat testében lévő, korókozók által terjesztett betegségtől, ami lehet baktérium (Lyme-kór) és vírus (agyvelőgyulladás), az agyhártyagyulladást pedig vírus és baci is okozhatja.

A vírusfertőzések ellen találták fel a védőoltást. Tehát adott esetben az agyvelőgyulladás és vírusos agyhártyagyulladás ellen védhet. De a Lyme ellen nincs oltás. Ha a kullancs helyén néhány nap múlva jelentkezik az a bizonyos "kokárda" szerű piros folt, akkor Lyme-os vagy. Irány a doki, antibiotikummal kezelhető.

Mindkét vírusos gyulladás egyértelmű jele (mint a gyulladásoknál általában) a láz. Védőoltás ide vagy oda, kb annyira hatékony, mint az influenza elleni védőoltás. Ez esetben támogatóterápia segít, mint a megfázásnál: a szervezet maga tudja csak legyőzni a vírust, ehhez adhatunk segítséget pl. ágynyugalom, lázcsökkentés, c-vitamin stb. egyéb személyre szabott praktikák. Azt még hozzáteszem, hogy a mumsz elleni védőoltás véd az agyhártyagyulladás bizonyos változatai ellen is. És, ha rendben van az immunrendszered, akkor simán tünetmentesen legyőzöd. Sosem tudod meg, hogy megfertőzött.

A hangsúly pedig a megelőzésen van. Nem szabad nekik esélyt adni a fertőzésre. A kullancs ellen (hogy ne másszon ránk) használhatunk különdöző sprayket, ahogy írták mások is (off-ot miegymást). De ez sem 100%. Ez kb. olyan, hogy "jaj, csak kullancsot ne kapjak", mint, ha azt mondanánk, jaj csak gombát ne találjak az erdőben. A kullancs része az erdőnek (is), a gombával egyetemben. Mindkettővel találkozni fogunk, vagy valaki a csoportból. Ez nem kívánság kérdése, hogy szeretnék vagy nem szeretnék kullancsot. Arra kell számítani, hogy nagy valószínűséggel tavasztól őszig lesz. S télen sem kell kizárni, ha enyhébb az idő és magas, füves területen mászkálunk. Szóval a lefontosabb a folyamatos vizit. A kullancs egy nagyon lassú jószág. Nem úgy táplálkozik, mint a szúnyog, hogy jön, csíp és megy. A ruházatról még meg kell találnia a számára kedvező helyet, aztán át kell metszenie a bőrt, rögzíteni magát és akkor kezdődhet a csapolás. De az sem két perc, hanem órák hosszat szív. S ha belakott még emésztget és csak utána ürít. (Olvastam valahol, hogy a kullancs a magasból veti rá magát áldozataira. S ezt elképzeltem, ahogy Rabó módjára, ordítva, vörös szalagal a homlokán...). Aki tényleg látott már életében kullancsot, az tudja, hogy miről beszélek.

Szóval kell neki 1-2 nap, hogy biztosan ürítsen. De ez még nem jelent fertőzést, ugyanis nem mindegyik egyed fertőző. Ezt viszont csak onnan tudod, hogy beteg lettél vagy sem. Ha igen, akkor fertőzött volt. Ha nem akkor vagy nem volt az, vagy simán legyőzte a szervezeted annélkül, hogy tüneteket produkált volna.

Még egy infó. A gyulladásos megbetegedések fertőzőek. De közel sem olyan mértékben, mint az influ, vagy a megfázás. Levegőben nem, inkább fizikai kapcsolattal (pl. nyál) terjed és függ a másik immunitásától is természetesen.

S végezetül, a rögzült kullancs eltávolításáról: Ha kicsi, fekete, az könnyen kijön, csak nehéz megfogni körömmel és csipesszel is. Ha nagyobb (2-3mm vagy+), akkor csipesz, fejtor megfog (mivel pókféle, ha megnézed 8 lába van) és óramutató járásával ellentétesen csavar. Hidd el, tapasztalat. Kirántani a tüskét kell, meg a hosszú orrszőrt, hogy ne fájjon annyira). Ha egy napos kullancsot kirántasz, akkor beszakad a feje. A kicsit lehet, de minek kapkodni. Elég, ha kiveszed és kész. Ha kint van, ne hagyd élni. Figyeld pár napig a helyét és az egyént is. Ha nincs láz, nincs folt, akkor minden okés, no para. Az ember nem olyan gyengusz jószág, mint azt sokan el szeretnék hitetni velünk. S emellett okos is, de ezt sem sokat mondogatják...

Remélem sikerült eloszlatnom néhány tévhitet és pár lelket megnyugtatnom...vagy épp ellenkezőleg? :-)

2013. jún. 28. 22:46
 14/15 anonim válasza:

A Polybé, ahogy a neve (és a 13. hozzászóló) is írja, B-vitamint. Nem is értem, miért nevezik gyógyszernek egyébként. B1, B2, B3, B6 vitaminokat tartalmaz. Kvázi én azt gondolom, (hangsúlyozom, ez csak az én egyéni meglátásom) hogy más B-vitamin komplexekkel is ugyanazt a hatást érhetjük el.

Nem hiszem, hogy 2-3 hétig szedve, nagyon felborítana bármit is, főleg hogy általában a lakosság inkább vitaminok hiányától betegszik meg.

A védőoltás és különböző vegyszeres fújókákkal szerintem többet tud ártani az egészségének az ember. (persze egyik sem mérhető egy esetleges kullancs okozta megbetegedéshez)

Én szedek most egy B-vitamin komplexet, és a szúnyogok sem csípnek, pedig rengeteg van. Persze mondják, hogy embertípusokat szeretnek, és valóban kullancs is csak 1 volt bennem 30 év alatt.

Én gyerek koromban 5-6 éven át minden nyáron 1 hetet töltöttem Hollókőn. Sokat jártuk az erdőt, viszont az egész csapat ette a Polybé-t már legalább 1 héttel a kirándulás előtt. Persze érezni lehetett rajtunk a szagot. 50 gyerek és 5 tanár egy hét alatt talán ha 10 kullancsot szedett össze összesen. Engem meggyőzött és hiszek benne. És mint tudjuk, a placebó a leghatásosabb. :)

2013. júl. 1. 16:08
 15/15 anonim válasza:

Itt egy nagyon jó cikk a kullancs-tévhitekről: [link]

Én eléggé tartok a kullancsoktól, bár még sosem szedtem össze (mindig fújtam magam riasztóval), egyéb vérszívók előszeretettel harapdálnak. Személy szerint a vape-termékcsaládot használom, a zöld pumpás herba kiadása is hatásosnak bizonyult, de biztosabbnak érzem a sötétkék fújós, sportoláshoz készült tartósabb változatot (mert én többnyire e célból megyek erdőközelbe)- ez 8 órán át hatásos, így nagyon kényelmes. Amúgy jobb ha tudjátok: a fürdésnek konkrétan nem sok köze van ahhoz, hogy mennyire megy beléd a kullancs (max akkor, ha mondjuk lemosod vele a védőspray-t), viszont a vér szén-dioxid tartalmára érzékenyek ezek a kis dögök, és ha valaki intenzíven sportol, akkor ez a szint megnő a vérében.(Nem magamtól találtam ki, rádióban hallottam, szakértő nyilatkozta.) Azért fürödni így is, úgy is kell, de ettől függetlenül tessék befújni bőrt/ruhát valami riasztóval, és odafigyelni, hogy ha lejár a hatóideje a szernek, akkor újra fújni kell!! Kullancsmentes természetjárást mindenkinek! :)

2014. jún. 9. 03:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!