Semmelweis mi alapján gondolta azt, hogy kezet kell mosni a kollégáinak?
Mi volt az előzménye ennek, hiszen a bacik fertőző hatásáról még ő sem tudott? Volt köze annak, hogy a Biblia több ezer éve leírta a halott érintésével járó körülményeket?
(Tehát a gyermekágyi-lázról van szó, és a bonctermek elterjedéséről, melyek miatt rengeteg szülő nő halt meg.)
Köszi a választ!
Arra gondolok még, hogy biztosan maradt elegendő érvelési anyag tőle, hiszen kíméletlen kritikákkal illeték évtizedekig. Csak nem emlékszem, hogy erről olvastam volna, pedig biztosan megvan a konkrét oka neki.
Persze az is lehet, amit te írsz, de akkor is kell legyen írásos dokumentum, melyből kiderül, hogy ő hogyan jutott erre a következtetésre.
Dióhéjban az a lényeg, hogy Bécsben volt 1sz. és 2sz. nőgyógyászati klinika. Az 1sz.-n az orvostanhallgatók tanultak (akik a boncteremből mentek a szülőszobára), míg a 2sz.-n nővéreket/bábákat képeztek. Semmelweis látta a statisztikákból, hogy az első számú klinikán nagyságrendekkel többen halnak meg gyermekágyi lázban, és végiggondolta, hogy vajon mi lehet a különbség a két klinika között. És végül arra jutott, hogy a "bomló szerves anyag" okozhatja a gyermekágyi lázat, ezért vezette be a klórmeszes kézmosást. És csodák csodája, a statisztika az 1sz. klinika esetében is javulásnak indult, így ez alátámasztotta, hogy jól gondolta a dolgokat.
Vagyis mondhatjuk, hogy epidemiológiai vizsgálatokat végzett, és ezekkel azonosította a probléma okát.
Értem, tehát mondhatjuk, hogy a józan paraszti megfigyelésekből már előtte is kikövetkeztették a bölcs emberek, hogy lehet valami a "bomló szerves anyagban", ami betegséget, sőt halált okozhat? De azt nem értem, hogy akkor a tanult orvosok, miért kapálództak ez ellen a régi népi megfigyelés ellen? Nyilvánvalónak kellett volna lennie a mindennapi gyakorlatból még akkor is, ha nem tudták a konkrét okát!
Honnan ez a sötétség?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!