Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ez jót tesz a betegnek?

Ez jót tesz a betegnek?

Figyelt kérdés
Traumatológus rezidens vagyok, és nagyon szeretem a munkámat. De néha nagyon megrázó tud lenni, és szinte elsírom magam ha olyan elesett embert látok, akinek borzalmas fájdalma van. Mit mondjak mikor kötözöm, vagy varrom össze? Beszélgessek, csevegjek vele, hogy mi történt, vagy hogy tereljem el a figyelmét? Ugyanez pepitában a gyermekeknél. Hogyan kell gyermekhez szólóan, megnyugtatóan eltereni a figyelmét a fájdalomról?
2011. máj. 17. 15:29
 1/6 anonim ***** válasza:

Ne látsszon rajtad az idegesség, izgalom. Érezze a beteg, hogy most csak vele foglalkozol. Kérdezgesd bármiről és érdeklődve hallgasd végig. Lássa rajtad a határozottságot, a hozzáértést. A beteg előtt ne kérdezzél másik kollégától semmit, ne érezze a beteg, hogy bizonytalan vagy.

Ezeket csak gyakorlatban lehet elsajátítani.

egy kollega

2011. máj. 17. 15:39
 2/6 A kérdező kommentje:
köszönöm drága kollega, sokat segítesz!!!
2011. máj. 17. 15:41
 3/6 anonim ***** válasza:
Persze, nyugodtan megkérdezheted, hogy mi történt, vagy hogy sikerült ezt összehozni.Viccelődhetsz is, de persze a jó ízlés határain belül.Szerintem a gyerekekkel el lehet viccelődni, hogy pl.:megstoppoljuk, és jobb lesz mint új korában, meg ilyesmik :)
2011. máj. 17. 15:47
 4/6 anonim ***** válasza:

Én pedig egy félős beteg vagyok, és elmondom, hogy az első hozzászóló javaslatát nagyon fogadd meg!

Én attól tudok halálra rémülni, amikor ott fekszem, és az orvosok elvannak foglalva egymással, futkoznak, intézkednek vagy cseverésznek és senki sem hajlandó tájékoztatni, hogy most mi fog történni. Ha semmi fájdalmam nem lenne mellé, az ekkor is megrémítene.

Az orvos jöjjön oda hozzám, és mondja el, hogy ez és ez történt önnel, és most így és így fogjuk kezelni. És tessék elmondani a betegnek, hogy mit fog érezni, még akkor is ha nem ez lesz élete legjobb élménye. Őszintén: ez most fájni fog egy kicsit, de ennek így kell lennie, utána sokkal jobb lesz.

Kérdéseket meghallgatni és elmondani azt is mi lesz utána. (mert pl. igen izgi tud lenni, amikor begipszelik a törött végtagot és mehetsz isten hírével, azt sem tudod hova hogyan mikor menjél vissza, mert az orvos lelép mielőtt megkérdezhetnéd. Ha mástól érdeklődsz mindenki a másikra mutogat, végül megunod és hazamész)

Szóval korrekt tájékoztatás! (én mindig ezt hiányolom legjobban)

Az olyan pánikolós betegeknél mint én, különösen nehéz. De hát majd kitapasztalod, hogy mikor van hiszti, és mikor komoly pánik. Valaki sosem érez rá, valakinek meg a vérében van a betegekkel való bánás. Ezt nem hiszem h meg lehet tanulni könyvből.

2011. máj. 17. 15:51
 5/6 anonim ***** válasza:

Jó tanács gyerekekel kapcsolatban egy ápolónő anyukától: Ne vicceld el! Lehet olyanokat mondani,hogy most bestoppolom a fejed stb.. de nem viccesekedünk. Inkább játékosnak mondanám. S egy gyrekenek soha ne mond, ohgy nem fog fájni, ha fájdalmas lesz pl a varrás, vagy ,hogy ne sírjon mert nem szép dolog.

Szabad sírni és igen is egyes beavatkozások fájnak, de csak addig amíg cinálom pl a varrásnál, meg kapsz előtte szúrit,ohgy ne fájjon stb. Mindig az igazat és az ő szintjén.

Ha valami komolyvan és esetleg úgy érzed a gyereknek rémisztő lehe lásd el és hívd kicwsit félre anyukát megbeszélni a dolgokat. tudni fogjka a kcis,hogy komoly a dolog, de nem kell, ohgí mindnet halljon.

Felnőttekel szemben természetesen érdeklődj beszélgess, legyél határozott és érezze tényleg, ohgym ost ott csak ő a fontos. Nem ilyenkor kell megbeszélni az esti bulit a rezidens kolegával.

sok sikert szép szakmát válszttoál, kívánom legyen hivatásod.

2011. máj. 17. 21:56
 6/6 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen, az eddigi válaszokat, nagyon szeretem a munkámat

sok puszi%%%

2011. máj. 18. 13:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!