Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Mi az a PSH vizsgálat? Ott...

Mi az a PSH vizsgálat? Ott mit néznek?

Figyelt kérdés

Beírtam googleba de nem tudom megnézni mert html formátum és azt nekem nem csinál a gép!

Előre is köszönöm a válaszaitok!!!!!!!!!!

2009. febr. 12. 20:33
 1/3 anonim ***** válasza:

Ennyit találtam egy kormánycikkben:

"JUHOS LÁSZLÓ (Reális Zöld Valóság): - Miniszter asszony, a férfilakosság körében az életesély sokkal kisebb, legalább 5-6 évvel, mint a másik nem körében. A férfilakosság korai halálozásához idős korban nagy mértékben hozzájárul a prosztatarák. A PSH alapján nagyon gyorsan tud egy nem is szakorvos is következtetni, hogy valakinek van-e prosztatája vagy nincs, vagy akár fiatalkorban. Most az a helyzet állt elő, hogy PSH-t már a vérképben csak urológus tud behívni, megállapíttatni. Erre a férfiak nagy része nem szívesen megy urológushoz. Ha rutin vérvizsgálatra kerül sor, miért nem lehet legalább egy évben, vagy két évben egyszer a vérképnek ezt a részét is vizsgálati anyagként a paciens rendelkezésére bocsátani. Várom megtisztelő válaszát.

HORVÁTH ÁGNES: - Köszönöm szépen a kérdését, mert szerintem ez egy nagyon-nagyon fontos kérdés. Itt főleg fiatalabb urak ülnek, akinek azért azt gondolom, szintén nem árt, ha tudják, hogy a prosztata tumoroknak, a prosztatában lévő elváltozásoknak a laborban mérhető PSH-érték egy nem specifikus mutatójuk. Ez növekedhet akár egy prosztatagyulladásnál, vagy bármilyen más folyamatnál is. Itt az elsődleges vizsgálat - bármilyen kínos is - az bizony az urológus által végzett vizsgálat. Azt szeretnénk elérni, hogy a férfiak is szedjék össze a bátorságukat és menjenek el urológushoz. Szerintem annak a PSH után is meg kell történnie. Tehát itt szenzitívnek szenzitív, de nem elég specifikus a PSH-vizsgálat, nagyon sok másfajta betegségre is utalhat. Ezért jellemzően nem is használják szűrésre Európában, az nem egy szűrési módszer. Ez egyébként ugyanazokhoz a módszerekhez tartozik, amit a vastagbélráknál említettem: sok országban végigszámoltak, hogy kell-e, lehet-e ezt a módszert alkalmazni, hiszen ezután egyértelműen az következik, hogy urológushoz kell menni. Nem egyszerűbb-e azt mondani mindenkinek, hogy: Tessék elmenni az urológushoz. Tudom, hogy nem egy nagyon kellemes érzés, de mégiscsak ez a valódi diagnosztika."

Még annyit olvastam,hogy 50 év felett 2 évente javasolt.Úgy gondolom,azt mutatja ki,hogy van-e prosztatarák,úgy tünik ebból a cikkből.

2009. febr. 12. 21:00
 2/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!Azért kérdeztem mert apukám 2hónap alatt fogyott közel 30kilót,már 15éve úgy kezdi a napot hogy az elötte való napi ételt kihányja,meg megy a hasa és elküldték minden hova pl.onkológia,urulógia,belgyógyászat,fül orr gégészetre!1hét múlva be kell feküdnie a kórházba!Vérvételen már volt kb.10szer!És ő nem mondd el nekünk semmit hogy milyen betegséget keresnek nála.Csak akkor tűnt fel hogy valami nincsen rendbe mikor hírtelen elkezdte intézni a testvéreim után hogy megkapják a szocpolt hogy felújítsa a házat amibe eddig egy darab szeget nem rakott odébb.
2009. febr. 12. 21:12
 3/3 anonim ***** válasza:
A prosztata jó/rosszindulatú megnagyobbodására utal.
2009. febr. 15. 16:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!