2025 jan 1től kormány törvényben elrendelte 25 éves kortól mindenkinek 2 évente kötelező gyomor- végbél tükrözést mammografiát hpv vizsgálatokat ?
#27: Nem vagyok jogász, valóban ez van benne, ezt nem is vitatom, de most akkor ez:
"2025. január 1-jén lép hatályba az az új szabály, amely általánosságban mondja ki, hogy a fenti szűrővizsgálatok kötelezők,...." nem írja felül azt, hogy az elmúlt 21 évben nem volt kötelező, de 2025 januártól az lesz?
Amúgy én pl. évente jártam méhnyakrák szűrésre, (nem pedig három évente) és ennek köszönhetően vagyok itt, mert egy másik kérdésnél leírtam, hogy nekem nincs már méhnyakam, mert rák miatt csonkolva lett. Plusz arra is kíváncsi lennék, hogy majd hogy tudok megállni a mammográfiás készülék előtt úgy, hogy SM-ben szenvedek.
Igen, a sajtó tele van ezzel és lehet, hogy én tévedek, de a törvény szövege így szól:
"51/1997. (XII. 18.) NM rendelet
a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról"
1. § E rendelet célja, hogy meghatározza az egyes életkorokban a biztosítottak által térítésmentesen igénybe vehető, az életkori sajátosságokhoz igazodó betegségek megelőzését és korai felismerését célzó szűrővizsgálatokat, továbbá a szűrővizsgálatokat végző egészségügyi szolgáltatókat és az igénybevételükkel kapcsolatos eljárás rendjét.
2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed
a) az Ebtv. hatálya alá tartozó természetes személyekre,
b) az Ebtv. hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatókra,
c) az Ebtv. rendelkezései alapján térítésmentesen igénybe vehető szűrővizsgálatokra.
(2) * Nem terjed ki a rendelet hatálya a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatokra, amelyekről külön jogszabály rendelkezik.
2/A. § * (1) A népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálat az a népegészségügyi tevékenység, amely a lakosság meghatározott korcsoportjaira terjed ki és a személyes meghívás gyakorlatát alkalmazva szakmailag indokolt gyakorisággal történik.
(2) * Az (1) bekezdés szerinti népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatokat e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.
82. § (1) A betegségek és a kórmegelőző állapotok korai felismerése más ellátáshoz kötődő (a továbbiakban: rutinszerű) vagy célzott szűrővizsgálatokkal történik.
(2) Rutinszerű az egyéb ellátás során elvégzett, az életkori sajátosságokból adódó megbetegedések korai felismerését célzó – külön jogszabályban meghatározott – szűrővizsgálat. A kezelőorvos köteles az egyén életkorához kötött szűrővizsgálatok szükségességére az egyén vagy törvényes képviselője figyelmét felhívni, és
a) a kompetenciájába tartozó vizsgálatokat elvégezni, vagy
b) az egyént a szűrővizsgálat elvégzésére jogosult egészségügyi szolgáltatóhoz utalni.
TEHÁT:
1. Nem a vizsgálat kötelező, hanem a törvény a kötelező egészségbiztosításra hivatkozik
2. A kezelőorvosnak csak figyelemfelhívási kötelezettsége van
3. Az előbbiekben felsorolt (azaz a 3.sz. melléklet szerinti vizsgálatok) ajánlottak és térítésmentesen VEHETŐK igénybe a kötelező egészségbiztosítás terhére.
Meg így is: 31. § Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 81. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(3) A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló miniszteri rendeletben ekként meghatározott szűrővizsgálatok kötelezőek. A szűrővizsgálatra kötelezett, cselekvőképességet érintő gondokság alatt álló vagy kiskorú személy szűrővizsgálaton történő részvételéről a törvényes képviselő köteles gondoskodni. Ha e kötelezettségének a kötelezett vagy a törvényes képviselő nem tesz eleget, az egészségügyi államigazgatási szerv a szűrővizsgálatot határozattal elrendeli. A szűrővizsgálatot elrendelő határozat – közegészségügyi vagy járványügyi okból – azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható. Kiskorú esetében az egészségügyi államigazgatási szerv a határozatot megküldi a család- és gyermekjóléti központnak, valamint a gyámhatóságnak.”
31: Tehát a Kossuth rádió, minden kormánypárti médium és a szakmai médiumok jelentős része azt írja hogy kötelező lesz, és hoztak is törvényt ami lehetővé teszi, de ezzel foglalkozni alaptalan? Jól van. Ez kb. a "hülye is tudja, hogy Oroszország nem fog támadni" szint.
35: Mégis mit értünk azon, hogy a "törvény a kötelező egészségbiztosításra vonatkozik" ? Minden Magyar lakóhellyel rendelkező állampolgár beleesik a kötelező egészségbiztosításba. Ha elrendelik, vagy elmegy, vagy "végrehajtható" a rendelet, amit sokan elvezetésnek értelmeznek, mások, köztük én is, inkább bírságra számítok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!