Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Az itthoni vercukor mérés...

Az itthoni vercukor mérés helyettesíti, a terheléses vercukor mérést? Nem értek hozzá. Ha elmegyek vérvételre a cukrom miatt, az ugyanaz, mint ha veszek a gyógyszertárban egy cukormérőt és mérem magamnak rendesen, mondjuk 1 hétig?

Figyelt kérdés
Az utóbbi időben rövid idő alatt felszaladt pár kiló, pedig nem változtattam, sportolok, etkezesre is figyelek.Pajzsmirigyem már kivizsgaltattam, most a cukromra gondolok, lehet az nem jó?

jan. 27. 18:59
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Pont ettől félek, nekem régen volt ilyen és picin múlott, hogy nem hánytam.

Egyébként is fizetősre kellene mennem, és azt néztem a vercukormerő olcsóbb is és talán szenvednem sem kellene, ha kihanyom úgyis felfuggesztik a vizsgálatot.

jan. 27. 21:09
 12/19 anonim ***** válasza:

„ A terheléshez pedig pontosan 75 gramm cukorot kell meginni 2 dl vízben feloldva.”

A cukor nagyrésze ottmarad a pohárban. Nálam is így történt többször, de ismerősökkel is szinte mindig. Kiskórháztól nagykórházig.

jan. 27. 22:14
 13/19 anonim ***** válasza:
63%

Kérdező, ha alaposan utánaolvasol, akkor az otthoni mérések alapján is elég jól kiszűrheted, hogy cukorbeteg vagy-e. Kifejezetten cukorterhelést nem ajánlanak otthonra, mert rosszul lehetsz tőle.

Ami nehezebb ügy, az a cukorbetegség korai stádiuma, előszobája, az inzulin rezisztencia szűrése. Ahhoz inzulinszintet is kell mérni, ami nem megy otthon, nincs olyan gép.

Amúgy egy sima digitális konyhamérlegen lemért szőlőcukor bőven elég pontos lenne, magadnak normálisan feloldanád a vízben, és ha normális mérőt veszel, elég pontosak. Ha nagy gáz van, egyértelmű lesz, ha minden oké, az is, ga határeset, még mindig befizethetsz a laborba. De tényleg ne próbáld ki otthon.

jan. 27. 23:24
 14/19 anonim ***** válasza:

Amúgy ezt a leírást javaslom, ha az otthoni kísérletezés mellett döntesz:

[link]

Mai árakon, online rendelve a cuccot kb. 5-10 ezerből jön ki. Ismétlem, ezzel a nagy bajt tudod kiszűrni, a korai fázist nem feltétlenül.

jan. 27. 23:28
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
És ha már alapból magas éhgyomri cukorral indulsz, el sem végzik rajtad a vizsgálatot, te meg lehet minden vizsgálat nélkül megiszod aztán bekómàlsz. Én a 33.héten citrom nélkül is kénytelen voltam hajnali ötkor meginni azt a löttyöt és mégis bennem maradt. Inkább orvosi, vagy ápolói felügyelet mellett, mint nélküle és baj legyen. 10-es voltam.
jan. 27. 23:35
 16/19 anonim ***** válasza:
0%
Más országokban hogyhogy meg tudják oldani enélkül? Hogyan mérik?
jan. 28. 00:12
 17/19 anonim ***** válasza:
#16, de, sok helyen használják ezt a vizsgálatot, ez a cukorbetegség általános szűrési protokollja. A zsemle+tej nem olyan pontis, persze súlyos eset abból is egyértelműen látszik.
jan. 28. 13:29
 18/19 anonim ***** válasza:

Komolyan van, aki szerint a zsemle+sajt kombóban van 75 gramm glükóz? Vagy ez megint a szokásos Dr.Google társaság?

Otthon nem tudsz terheléses cukorvizsgálatot csinálni. Már csak azért sem, mert a vizeletedet is nézni kell, plusz ezer másik értéket.

Egyszer kell menned, vigyél citromot, utána pedig ihatsz 2-4 dl tiszta vizet. Nem lesz semmi bajod, nemrég voltam és bár iszonyat hányós vagyok, semmi gondom nem lett. Velem együtt volt még aznap 5 kismama meg egy cukorbetegségre gyanús idős néni. Inni kell előző napokban jó sokat.

márc. 25. 22:48
 19/19 anonim ***** válasza:

#18, 2 db zsemle és fél liter tej. Egy időben próbareggeli néven futott ez a vizsgálat, megkülönböztetendő a rendes cukorterheléstől. A 2 zsemlében 60 g szénhidrát van, ami a liszt szénhidráttartalmából származik és nagyrészt glükózra bomlik (de nem annyira gyors mint a sima glükóz). 5 dl tejben van még 23 g, ami laktóz, tehát glükóz+galaktózból áll, a galaktóz úgy rémlik glükózzá alakítódik de ez nem 100%. Hibahatáron belül megvan a 75 g glükóz, a probléma a felszívódás üteme inkább. De ha valaki minden alkalommal kihányja a glükózoldatot, akkor nyilván jobb ezzel tesztelni, mint egyáltalán nem, csak figyelembe kell venni a eredménylimiteknél.

A sajt nyilván nem jó helyettesítésnek, minimális a szénhidráttartalma, ellenben a zsírtartalma szükségtelenül lassítja a felszívódást. Nem tudom, honnan szedted. Maximum saját reggelis terhelésnél merül fel (ami egy harmadik variációja a vizsgálatnak, és azt vizsgálják, hogy az illető által szokásosan fogyasztott reggeli meddig viszi fel a vércukrát).

márc. 26. 16:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!