Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Miért van elítélve a mentális...

Miért van elítélve a mentális egészség gyógyszer, de a pl. kardiológiai gyógyszer meg oké?

Figyelt kérdés

Miert kell leszavazni, leszolni azt aki mentalis gyogyszert ir ki kommentbe, vagy orvosa azt tanacsolta, de ha refluxra vagy szivproblemara irnak gyogyszert attol eltekintenek?

Miert stigmatizalnak?

2024. jan. 16. 23:20
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

10

En is igy vagyok, 2 fele benzodiazepine, ami mar alapbol tiszta mereg szerintuk, de azt sem tudjak mi az, hogy mukodik, Xanax meg Rivotril es egy antidepresszans, de a Xanax meg Rivotril meg Seduxen az teljesen kiveri a biztositekot naluk. Drogozol, drogfuggo vagy, semmivel nem jobb mint az alkohol meg ilyenek. Teljesen aktiv vagyok, en nem panikra, en major depressziora meg generalizalt szorongasra kaptam. Ez valt be. Csaladtagok is mar alapbol a mentalis gyogyszereimre azt mondjak, hogy dilibogyo.

2024. jan. 17. 15:56
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Tipikus összemosás. Ilyen alapon a cukorbeteg is függő, mert szüksége van a napi inzulinjára. Persze hogy nem az.

Ha már függőség, és gyógyszerfüggés akkor: az a függő, aki a javallatnál tovább, azon kívül : saját feje után, javallat nélkül és/ vagy azon felüli adagban tolja.

Nem a szer a hibás, hanem a használat módja tud kóros lenni.

A legtöbb ilyen összemosás a scientológiai egyháztól ered. A pszichiátriát mint gyógyító szakmát teljességgel elutasítják, a jogosultságát tagadják. De ők bizony az agymenésüket sokszor eladják drogprevenciónak, és aki nincs tisztában az alapfogalmakkal, azt könnyű megvezetni.

2024. jan. 17. 17:11
 13/18 A kérdező kommentje:

"Ilyen alapon a cukorbeteg is függő, mert szüksége van a napi inzulinjára"

Ugyanezt szoktam irni nekik, hogy akkor a szivritmuszavaros is drogfuggo mert gyogyszert szed ra? Ugy, hogy orvos irta fel?

Meg amikor ugy beszelnek a mentalis egeszseg gyogyszerekrol mint az utcai drogrol... ennyire nem akarnak csak egy picit belenezni a hatterbe?? ...

2024. jan. 17. 17:28
 14/18 anonim ***** válasza:
69%

Megerősítem.

Magas vérnyomás, cukor, szívdolgok, fáj a derekam, hátam, fejem azok "rendes, becsületes betegségek", rendben vannak, közénk tartozol, gyógyszer is mehet nyugodtan. De ha pszichiáterhez kell menned, már összesúgnak, hogy ez tuti elmebeteg.

2024. jan. 17. 20:01
 15/18 anonim ***** válasza:

Borderline vagyok, ocd-s, pánikbeteg, bipoláris II, szoc. szorongás, ptsd

Semmit nem szedek vényre, csak növényi nyugtatókat meg orbáncfüvet. Az oka az, hogy az egész családom elítéli a gyógyszereket. Orvos 24 fajta hatóanyagot próbált nálam (antidepik : ssri/snri/triciklikus, antipszichotikumok 8 féle és vagy 5 fajta benzót is(alprazolam,midazolam,klonazepam,diazepam,lorazepam)

Es most vagyok 23 :D jó az életm, legalább dolgozhatok amig ki nem purcanok

2024. jan. 17. 20:49
 16/18 A kérdező kommentje:

15

Ilyen diagnozisokra, hogy bipolar II az enyhebb mania meg major depresszio, ptsd, ocd? A borderline meg nem mentalis betegseg erdekesseg keppen. Nincs BNO-ja, erdekes amugy mert szerintem bele ferne boven.

De eleg nehez igy olvasva elhinni, hogy a szuleid eliteli a gyogyszereket de te azert is mentel gondolom evekig es csak 23 vagy, akkor 20 evesen 19 evesen magadtol? Mi volt az elozmenye, hogyha a szuleid a gyogyszerek ellen van? 18 lettel mentel pszichologushoz meg ilyenek aztan kerultel pszichiatriara 20 evesen? 24 fajta hatoanyag... a terapeutikus hatas mire beindul teljesen az atlagban ~3 het neha tobb. Ha azzal szamolok. Nem elkepzelhetetlen, de szkeptikussag merul fel azert..

Plusz SNDRI-t nem probaltatok? Mert az orbancfu is az, venlafaxine magas dozisban 200mg felett SNDRI-kent mukodik. Antiepileptikumok pl carbamapezine, lamotrigine? Nem tudom elkepzelni, hogy egyik gyogyszer sem mukodott, ez iszonyu ritka. Plusz az a koncentracio amennyi kell neked ezekre a diagnozisokra egy teaban nem eleg. Nagyon sok kell, aztatni kell rendesen, es akkor hat valamit. Egyedul az orbancfu a kivetel, de pl. citromfunek valoban van GABAkin hatasa, de mire te elered egy Xanax szintjet vele, kihanyod mert annyi mellektermek (por, egyeb hatoanyagok, flavonoidok, amik magas mertekben akar mergezoek is) keletkezik igy.

Vagy teljesen felrediagnosztizaltak teged, vagy egyik sem vagy, vagy a dokid volt keptelen. Midazolamot minek? Az max alvasra de meg nagyon arra sem jo, helyette inkabb zolpidem sokkal hatekonyabb. Nehezen hiheto a sztori, de ha tenyleg igy van, en meg mindig szkeptikus vagyok vagy amit irsz, vagy a dokid, vagy a gyogyszerek mennyisege/minosege.

Ilyet meg soha, de szerintem senki sem hallott, hogy novenyteaval meg orbancfu teaval kezeli magat es stabil hosszutavon ennyi es ilyen diagnozisokkal, egy bipolaris II maniat ott helyben peldaul hogyan kezelsz? Mert akkor eszedben sincs a tea, es mi van ha nincs nalad a tea vagy a noveny? Ezek is kiurulnek.

Fura.

2024. jan. 17. 21:09
 17/18 anonim ***** válasza:

Akkor tételesen. A borderline az diagnózis, csak nem magyarországon. DSM-V-be van, az a szakszerűbb én azt szoktam használni, itthon ez "érzelmileg labilis személyiségzavar" van BNO,ja, F6030. Azt kaptam

16 évesen mentem és ön***sság helyett utolsó reményként magamtól.

Mert elkezdtem xanaxot szedni csak úgy, és aztán felirattam dokival. Igen, felírta. Mindegy.

Először escitalopram, sertralin stb..

Venlafaxine-t 150mg-ban kaptam de aztán súlyosította az ocd-met olyan szinten, hogy nem folytathattam 3 hónapig szenvedtem vele..

Bocsánat, a lamotrigint kihagytam mert már marha nehéz számontartani, attól allergiás bőrreakcióm lett, azzal egyébként 250mg-ig felmentünk mert nem hatott.

A carbamazepin ismerős szerintem szedtem is de nem tudom már melyik, azt tudom, hogy tegretolt is kaptam 2x 200mg-ban, na az semmit nem ért, de le kellett tennem mert a fehérvérsejt számomat levitte és orvos abbahagyatta velem.

Midazolamot azt azért kaptam, mert gyors a felezési ideje ezért segített a xanax megvonási tünetek enyhítésében. Igen, altató, tudom. Nem amiatt kellett..

Bipol mániában csak egyszer voltam de akkor megadták a diagot és kventiaxot kaptam rá 2x 300mg de utána azt is elhagytam mert nem tudtam suliba bejárni

2024. jan. 17. 21:22
 18/18 A kérdező kommentje:

[link]

Azt írod felirattál pszichiáterrel gyógyszert fokozottan ellenőrzött P4-es szert. 16 évesen. Szülői beleegyezés kell hozzá, de te azt állítottad, hogy a szüleid ebben nem hisznek. Plusz már előtte "csak úgy" szedtél xanaxot..

"A carbamazepin ismerős szerintem szedtem is de nem tudom már melyik, azt tudom, hogy tegretolt is kaptam"

A carbamazepin és a Tegretol ugyanaz.

A midazolámot úgy látom te találtad ki, miért irattad fel. Ha felirattad. Fehérje kötődés, AUC, lipofil-hidrofil faktor, ion csatornák, molekuláris tömeg, biohasznosulás és abszolút biohasznosulás, plazmában és a vérben lévő hatóanyag, májenzimek, és ott van a felezési idő. Ezt sokan a legnagyobb mérőszámnak veszik, de nem az.

A Xanax leszokáshoz meg pont hosszú felezési időre szólót szoktak felírni. A midazolam nem altató, az kábító, anterograd amnesia-t okoz, és nem emlékszel arra amit csináltak. Esetleg régen felírták alvásra, de már rengeteg helyettesítője van mint írtam.

Kapásból írod 24 félét felirattak veled 16 éves korod óta, amiből kiderül bűncselekmény is volt, mert először nem dokival irattad fel, aztán meg dokival ismét 16 évesen.

Ismerem a DSM-et. Ott teljesen más a rendszer, ne hasonlítsd. Ez sajnos Magyarország, nem USA. Az érzelmileg labilis BNO meg csak gyűjtő BNO, de valami van. Úgy képzeld el, mint a sine morbo ha nincs semmi bajod de voltál dokinál.

Egyre szkeptikusabb vagyok ha már nem komfortos a megérzésem. 16 éves még fejlődés alatt áll, te meg elkezdesz Xanaxozni doki nélkül, tehát utca drog vagy lopod valahonnan mástól, ha előbbi akkor már ki tudja mi van benne.

Úgy érzem sötét foltot találok tisztázásra, valami magyarázkodás előjön. Nem hozom fel az antiepileptikumokat akkor meg sincs említve, carbamazepine szintén. Eléggé fél igazság fél hazugságnak érzem a dolgot. De összehasonlítva az előző anamnesiseddel meg a kiegészítéssel, sok a konfliktus, sok az üres folt, sok a simli, és egyben is sok az egész.

De zárjuk le, mert mondom, találok valami érdekeset, hogy antiepileptikum volt-e és te azt mondtad minden volt, akkor másik válaszban igen volt, kérdezném MAOI volt? Arra is mondanád, hogy volt, RIMA volt? Az is. Ez egy örökké tartó dolog lenne.

De ha neked az orbáncfű ezt a jó pár kemény diagnózist kezeli - venlafaxine ugyanaz a mechanizmus egyébként, vagy arra akarsz kijukadni, hogy a mentális gyógyszerek mérgezőek és a természetes növények jók mert te kipróbáltál 24 félét és csak rosszat tapasztaltál vagy nem hatott? És orvosi vény nélkül szereztél Xanaxot ha az az volt? - akkor maradjunk ennyiben, és örülök, hogy van 1 ember aki megtalálta ezt a kezelési megoldást erre a rengeteg komoly diagnózisra, amiben mánia alatt ismétlem utolsó gondolatod lenne teát inni, de tudjuk le, működik neked és kész.

2024. jan. 17. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!