Holnap véradás lesz. Mire lehet számítani, mit érdemes tudni?
Előző hónapban töltöttem a 18at, és még sose adtam vért. Valószínűleg holnap, vagy holnapután fog megjönni. Ez jelenthet problémát?
Az számít valamit, hogy fogamzásgátlót szedek?
Miket kérdeznek? Milyen kizáró okok vannak?
Néha alacsony a vérnyomásom (nem olyan vészes), de ezenkívül teljesen egészséges vagyok.
Szia!
Véradás úgy kezdődik, hogy kitöltesz egy papírt, különböző kérdések lesznek, egészségesnek érzed-e magad, voltál-e beteg, szedsz-e gyógyszert...stb.
Utána egy icipici tűvel megbökik az ujjad és egy csepp véredből megnézik, nem vagy-e vérszegény. Ez egyáltalán nem fáj. Ha megjött már a bajod, előfordulhat, hogy alacsony lesz a hemoglobin szinted és akkor nem adhatsz vért aznap. De ez sem törvényszerű, lehet nálad nem lesz probléma.
Utána doki megméri a vérnyomásod, meghallgatja a szíved és mehetsz vért adni. Itt túl alacsony vagy túl magas vérnyomáson lehet elbukni. Igyál előtte nagyon sok folyadékot!
Véradáson nagyon profik, ügyesen szúrnak, általában nem szokott fájni. Ha mégis fáj, vagy nagyon kényelmetlen, feszít, szúr, azonnal szólj, olyankor meg kell a tűt igazítani, de ritkán van ilyen. :D
Előtte egyél rendesen és igyál sokat, így nem leszel majd rosszul, nem gyengülsz le utána.
Én szeretek vért adni, nagyon kedvesek ott mindig.
Szia!
10-szeres véradó vagyok (25/L),én úgy tudom,hogy a menstruáció alatt nem célszerű vért adni,mivel a menzesz miatt egyébként is veszít a szervezet egy csekély vérmennyiséget.A fogamzásgátló szedése nem számít,ezt biztosan mondhatom,hiszen én is szedtem és sosem jelentett akadályt.A véradás folyamatát az előttem szóló már nagyjából leírta,egyébként az Országos Vérellátó Szolgálat holnapján: [link] ,és itt találhatsz róla részletes,"kimerítő" leírást:
[link] /documents/konyvtar6.pdf
Ebben megtalálod a véradás feltételeit is (betöltött 18. életév,50kg testsúly, 50 és 100 közötti pulzusszám,normál vérnyomás, megfelelő hemoglobinérték /vagyis nem lehetsz vérszegény/, stb.)
A véradás előtt ki kell töltened majd ezt a nyilatkozatot,illetve donor kérdőívet:
[link] /pdf/donorkerdoiv20081.pdf
A kérdőív pontjaiból nagyjából lehet következtetni a kizáró tényezőkre (például ha egy éven belül volt tetoválásod,vagy testékszer behelyezésed,az ideiglenesen kizárhat a véradásból, ha pedig nemi betegséged van,mint pl. AIDS,az végleges kizáró tényező,stb.)
A vérnyomásodat ott helyben meg fogja mérni egy orvos,és az aktuálisan mért érték alapján fogja eldönteni,hogy alkalmas vagy-e donornak. Egyébként kb. 30-40 percig tart maximum az egész procedúra,és egyáltalán nem vészes,ne aggódj!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!