Adhatok injekciót?

Figyelt kérdés

Hemofiliás vagyok, évek óta magamnak injekciózom faktorkészítményt, tehát van rutinom, ráadásul egy kézzel.

A faluban egy bácsi megkeresett, hogy az orvosa felírt neki valami injekciót, amiért kétnaponta 1

20 kilométert kellene autózzon a városba, hogy beadják neki, és megkért, hogy adjam be én. Utánanéztem ennek a gyógyszernek, és tök egyszerű, csak az előregyártott fecskendőből kell adni izomba. Nem kell számolgatni, meg összekeverni a komponenseket, mint a sajátomnál, és nem is vénás.

Szóval gyakorlatilag azt hiszem, hogy nem jelentene nekem gondot. Csakhogy nincs semmilyen szakképesítésem, soha nem dolgoztam az eüben. Ha kiderül, hogy én adtam be a bácsinak, akkor felelősségre vonhatnak?

2023. okt. 7. 17:45
 1/6 anonim ***** válasza:
62%
Igen, felelősségre vonhatnak. Magadnak vénásan vagy bőr alá adod (attól függ, hogy mit írtak fel). Így az izomba adásról fogalmad sincs. Én nem vállalnám be eü végzettség nélkül. Ha beadhatná magának, akkor hidd el, hogy megmutatták volna a kórházban az egyik családtagnak. Arra gondoltál, hogy mit csinálsz, ha rosszul reagál a szerre?
2023. okt. 7. 18:00
 2/6 anonim ***** válasza:
18%

Ha jóban vagy vele, akkor add be neki és kész.

Az öreggel beszéld meg, hogy kérdések esetén feltétlenül minden esetben mondja azt, hogy magának adta be saját felelősségre. Drága a benzin, és szerintem ez így nagyon logikus indok!

2023. okt. 7. 18:01
 3/6 A kérdező kommentje:
Izomba nyilvánvalóan sokk egyszerűbb, mint vénába.
2023. okt. 7. 18:04
 4/6 anonim ***** válasza:
64%
Hiába pontozol le, akkor is felelősségre vonhatnak. Neked megmutatták a vénás szúrást, megtanultad beadni magadnak. Attól még nem vagy ápoló, hogy bárkit megszúrj.
2023. okt. 7. 18:50
 5/6 anonim ***** válasza:
79%
Simán be lehet adni, senki sem fog felelősségre vonni. Páromnak is én adom be a szurikat, amikor kell, igaz azt bőr alá kell, de akárhová is simán beadnám.
2023. okt. 7. 18:51
 6/6 anonim ***** válasza:
65%

#4 (18:50) - baromságokat írsz! Közép-európában emberek halnak meg a hosszú várólisták és a pszichopata orvosok műhibái miatt.

Injekciók esetében vannak veszélyességi fokozatok. A vénás injekció már bizonyos tanulást és finom kézmozdulatot kíván. Hiba esetén súlyos szövődményt okozhat, ráadásul levegő is juthat a vérkeringésbe, ha egy baromra bízzák.

Izomba bárki képes beadni egy kis szurit, és gyakorlatilag nulla a veszély, ha épelméjű felnőtt csinálja. Nem történik akkor se baj, ha véletlenül az irhába megy, csak csontot vagy ízületet ne érjen a tű.

Beszélhetnénk még arról a filozófiáról is, hogy mindennek ára van a világon. Az illetőnek lehet hogy sokkal többet árt a magas anyagi kiadás és az elvesztegetett idő okozta stressz. Minden utazás és anyagi veszteség egyben komoly rizikóforrás is. Sokkal jobb, ha egy megbízható ismerős mentesíti az illetőt a fentebbi veszélyforrásoktól!

2023. okt. 7. 20:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!