Egészségügyi ellátás más Országba?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem : 2010. április 11 óta Németországba élek! 8 hetes terhes vagyok a páromtól! Nem is ez a probléma hiszen a baba tervezett volt mind a ketten szerettük volna, hanem:):) kissé mosolygósra véve a mondatot: mikor kiderült a baba a kinti papírjaim gyors intézésébe kezdtünk! Azaz orvosipapírok stb ami kell! Menet közbe kiderült Németország nem adja meg nekem a kártyát amivel vizsgálatokra tudok járni! Ez privát kártya lett volna normális esetbe 140 euro/ hó, de nekem egyből 300 euróra vitték ezt a keretet ki! Még ez se lett volna gond ( hiszen itt kártya nélkül 1000 euroval kezdődik egy vizsgáltat, a baba meg fontos annyira, hogy ezt az összeget muszáj vagyok minden vizsgálat után letenni)! A poén az, hogy kaptam még egy levelet, hogy a 300 euros egészségügyi ellátásos kártyát se adják meg mivel Eu-s Ország vagyunk! Ebbe az esetbe mit tudok tenni? Legyen kint ellátásom, de ne 1000euroért!? Házasság nem jöhet szóba, mert a párom nemrég vállt el és Németországba olyan szabály van 1évig ilyenkor nem házasodhatnak! Értelmes válaszokat előre is köszönöm!
Ausztriában régebben lehetséges volt munkaviszony nélkül is fizetni ezt az összeget, kb. 120 euro. Így fizette a párom a házasságunk óta, mert itt csak úgy volt lehetséges, hogy vagy házasság, vagy munkaviszony kellett hozzá. Házasság után, amikor babám lett, csak akkor lett ingyenes (ezt kérvényezni kellett, így csak kb a 4-5 hótól, de utólag visszafizették a várandósság elejéig). Közben kaptam egy levelet a változásokról, és sajnos a téged érintő részt kevésbé figyelmesen olvastam el, csak annyi maradt meg bennem, hogy milyen jó, hogy korábban fizettük azaz már regisztráltam a rendszerbe, mert akkortól nem kaptam már volna kártyát csupán házassággal, kellett volna hozzá munkaviszony is.
Ennyit tudok írni, kérdésedre Ausztriáról.
Úgy tudom, hogy az Eu-n belül a magyar kártyával is mehetsz orvoshoz, és ezt majd visszafizeti a magyar tébé. De javaslom, hogy az iwiwen a Németo-ban élő magyarok vagy hasonló társaságtól kérdezd meg, nagyon készségesen válaszolnak a hasonlókat átélők, ill. hivatalos oldalakon
Màr ne haragudj, de szerintem ez kitalált történet!
Én már 20 éve élek Németországban, ezért ismerem az itteni dolgokat.
Olyan nincs, hogy válás után egy évig nem házasodhatnak újra, ezt vagy te vagy a barátod találta ki.
Olyan sincs, hogy 140 Euros egészségügyi kártya, ha be vagy jelentve, hogy itt laksz, akkor vagy saját jogodon (ha dolgozol), vagy családtagként KELL lennie betegbiztositásodnak, ez alól semmilyen esetben sincs kivétel. Az, hogy mennyit kell fizetned, az csak a keresetedtöl függ.
A váláshoz nem tudok hozzászólni, és érdemes lenne a férjeden kívül máshol utánaérdeklődni (fent írtam egy lehetőséget, ahol Németo-ban élő magyarokkal felveheted a kapcsolatot), a többi miért lenne kitalált?
A törvények változhatnak 20 év alatt. Régebben ingyenes volt. Anyósomnak sosem volt munkaviszonya, emiatt neki ingyenes is maradt, mert a törvényváltozás meghagyta ingyenesnek azokat, akiknek már korábban volt ingyenes kártyájuk a rendszerben. 2004-ben már az a törvény volt, hogy utánam kb. 110, majd 120 eurot fizetett a férjem, míg gyerekünk született, mert nem találtam itt munkát. Munkaviszony után is ugyanennyi a minimum összeg (keresettől függően több is lehet), amit levonnak a fizetésből a tébékártyára. És mint írtam, VALÓBAN volt valami változás az EU miatt Ausztriában is.
első
Kedves Kettes! Sehol semmi kitaláció nincs a történetbe ha valamihez nem értesz inkább ne köss bele a kérdésbe és a kérdezőkbe! Lehet túl okos vagy, de úgy néz ki nem ebbe a témába!
Az első válaszadónak köszönöm a tanácsot megpróbálok utána járni, de nem igazán látok esélyt a dologba hiszen nekem maga a Németország Betegellátó Kasszája utasította vissza a betegkártya igénylését! Azért kösszike!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!