Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Táppénz kiszámításban segítene...

Táppénz kiszámításban segítene valaki?

Figyelt kérdés

Február 15-től vagyok betegállományban,ma adtam fel postán már a negyedik körzeti orvostól kapott keresőképtelenséget igazoló táppénzes papírt.Hétfőn éjjel 12 kor a bankom jelzett,hogy utalásom érkezett,táppénz jelzéssel 50.000 Ft. (?) Na jó de vajon mettől meddig,mennyi napra???? A munkahelyemtől a betegszabadság (15 nap) még nem kaptam,az a fizetés napon jön-gondolom-az rendben is van.De mi lehet ez az 50 ezer?

2023.02.15-22-ig leadva

2023.02.23-03.05-ig leadva

2023.03.06-03.19-ig leadva

2023.03.20-04.02-ig leadva

köszi a válaszokat

2023. ápr. 4. 18:01
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A közleményben kellene hogy legyen dátum. Amúgy igen nehéz az ismeretlen jövedelmedből megsaccolni, hogy 50e 2 nap vagy 22 nap tappenz. Itt egy kalkulator: [link]
2023. ápr. 4. 18:08
 2/9 A kérdező kommentje:

18.08-as

Semmilyen dátum nem volt a közleményben,ez nekem is furcsa. Annyi volt írva,hogy táppénz. A bruttóm 300 ezer forint.

Köszi

2023. ápr. 4. 18:27
 3/9 anonim ***** válasza:

Nem írnak ezek dátumot meg semmit. Azt kell tudni, hogy miután leadtad a munkáltatónak a táppénzes papírt, úgy onnantól 5 napja lenne, hogy leadja a tb felé. Ha a tb-hez beérkezett, onnantól 8 napon belül kiutalják, ha minden rendben van.

Ehhez mérten tudsz saccolni, hogy kb.mely időszakra kaphattak táppénzt. Pl ha két hetente adsz le papírt, akkor kb 14 napra szólnak az egyes utalások.

Na most jön a csavar. Van, hogy a munkáltató nem adja le időben. Én sem tudtam, hivatalosan amikor elveszi tőled a papírt, írnotok kellene egy átvételi elismervényt, s azzal tudod bizonyítani, hogy mikor vette el. Onnantól van 5 napja. Ha nincs ilyen papír, már pedig eleinte miért lenne, hisz mindenki ismeri a munkáltatót, így az hazudni is tud világba, hogy már leadta, miközben nem. Aztán ha bejelented, jöhet azzal, hogy nem is adtad le neki, vagy pl.kettőt egyszerre adtál le neki. Így van, hogy megvárja és egyben adja le.

Gáz, hogy az ügyfélkapun ezt még nem lehet nyomon követni, vagy valami, így elég körülményes a dolog. Az illetékes tb hivatalt kell felkeresni telefonon, amit vagy felvesznek, vagy nem. Hívogatni szegényeket egész nap, s TAJ szám alapján még tudja nézni, hogy mikor melyik időszakra szóló táppénzes papír érkezett be a munkáltatótól. Ők az alapján utalnak, ahogy beérkezik vmi.

Bérpapirt sem tudsz kérni tőlük, nem adnak, így vakon vagy. Ezen lehetne változtatni a kedves illetékeseknek, mert rohadtul zavaró, csak mondom. Meg a megállapított napibéredet sem hajlandók közölni, kétszer már kértem tőlük, menjek be. De nem tudok bemenni, nem poénból vagyok táppénzen...nevetségesek.

A kiszámítás: az utolsó munkában töltött napod: február 14. Három hónapot visszaugrunk, az november 14. November 14töl kezdődően 180 napon át meg kell nézni, mennyi volt a bruttó fizetésed. Ha mindig fix úgy könnyebb számolni. Pl.vegyünk garantált bérminimumot. Tavaly bruttó 260.000 volt. Akkor A 180 napra az durván számolva az 1.560.000 Ft. Ezt elosztjuk utána 180al, így megkapjuk a napi bruttó béredet. Innen vegyük azt, hogy elmúltál 30 és nem kapsz adókedvezményt sem.

2023. ápr. 5. 12:51
 4/9 anonim ***** válasza:
A napi bruttó béred kb. 8866 Ft körül alakul. Ezt mindennapra kapod a hónapban. Ha két hetente adsz le papírt, akkor 14*8866 Ft = 121.366 Ft bruttó. Ha egy éve nem vagy még itt, akkor ezt meg kell felezni, azaz 60.666 Ft. Ha elmúltál 30, akkor 15 százalék szja-t is levonnak még ebből, azaz 60.666 X 0,85 = azaz 51.566 Ft-ot kapsz kézhez két hêtre. Ez egy alap számítás, sok minden változhat benne. Ha pl. Két éve ott vagy már ezen a helyen, akkor nem 50, hanem 60 százalékát kapod a bruttónak. Ha 30 alatti vagy, akkor szja-t nem vonnak le. Szóval ez változó. Ha nincs magyarul táppénz előtt legalább 9 egybefüggő hónapod ezen a helyen, akkor megint máshogy számolnak. Próbáld meg megtudni, hogy mennyi a napibered bruttóban és nettóban, s utána tudsz számolni, hogy mit mire kaptál utalaskor, mert nem írják bele mindig. Ha neked kiadnak ilyen infot, légyszi és írj nekem is, hogy hogy sikerült, mert itt nem akarják elárulni.
2023. ápr. 5. 12:57
 5/9 anonim ***** válasza:
Ja és az első 15 nap az betegszabadság, arra csak a munkáltató fog fizetni fizukor, a tb csak az azt követő időszakokra.
2023. ápr. 5. 12:58
 6/9 A kérdező kommentje:

5/5-ös 12:58

A helyzet az,-hogy fokozzam tovább a szitut- ma a munkáltató utalt 35.970 forintot, "márciusi munakbér" címén.

1.Egy napot nem dolgoztam március hónapban

2.Arra lennék kiváncsi,hogy ez a 15 nap betegszbadságra utalták-e,mert azért az elég vicces lenne 300 bruttóra

3.A közleményben szintén semmi infó,mettől meddig és mi is az összeg.

4.Minden egyes orvostól kapott táppénzes igazolást azonnal feladtam postán,tértivevénnyel,az elsőt már február 27-én átvették.

5 Most aztán végképpen nem értem,hogy hol van a betegszabadságom összege.

2023. ápr. 5. 22:17
 7/9 anonim ***** válasza:
Az valóban kevés. Minimálbérnél is 70 százaléka a rendes fizud felének. Ha egy hónapra kapsz 200at, akkor 15 napra 100at. Ennek a kb 70 százaléka 70 ezer körül van, annyit kéne kapni a betegszabira. Na most sztem nálad az lehet, hogy a k@rva betegszabi is időarányosan jár 15 nap. Mivel szeptember óta vagy bejelentve, így kb 6-7-8 nap járhat. Ha januárban léptek volna be a céghez, akkor járna 15 nap. És sztem ezt fizettek ki. Ilyenkor fogalmam sincs mi van. Szerintem első 6-7 napot fizette a munkáltató a többit a tb fogja. De ezt megmondom őszintén nem tudom. Menj be a tb-hez és kérdezz rá.
2023. ápr. 6. 23:00
 8/9 anonim ***** válasza:

"Mivel szeptember óta vagy bejelentve, így kb 6-7-8 nap járhat. "

Honnan veszed hogy szeptember óta van oda bejelentve?

2023. ápr. 7. 06:05
 9/9 anonim ***** válasza:
8 - Beszéltünk privátban is, onnan.
2023. ápr. 8. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!