Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Sella MRIn mi fog történni?

Sella MRIn mi fog történni?

Figyelt kérdés
Menni fogok jövő héten ilyen vizsgálatra, mekkora injekciót fogok kapni?
2023. ápr. 4. 15:50
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
Én sose kaptam. De ha adnak akkor is egy vénás injekció.
2023. ápr. 4. 16:15
 2/20 A kérdező kommentje:
Neked is volt sella MRId? Szóval olyan mint egy vérvétel?
2023. ápr. 4. 17:31
 3/20 anonim ***** válasza:
Nekem csak koponya MRI-m szokott lenni. Ott kb olyan mint egy vérvétel, igen. Csak olyankor adják mikor már egy ideje fekszel a csőben, de olyan is van, hogy előtte beadják.
2023. ápr. 4. 17:44
 4/20 A kérdező kommentje:
Köszi. És oda szúrják ahova a vérvételen is? Érzed ahogy lövik be az anyagot?
2023. ápr. 4. 18:07
 5/20 anonim ***** válasza:
Igen, oda szúrják. Nem érzem.
2023. ápr. 4. 20:06
 6/20 anonim ***** válasza:

A sella vizsgálat elég rövid, kb. 20 perc és gyakorlatilag szinte mindig kontrasztanyagos, ha hozzájárulsz a kontrasztanyaghoz. Nagyon szar vesefunkcióval nem adjuk be, meg egy-egy nagyon kivételes esetben nem kell kontrasztanyag ehhez a vizsgálathoz.

A legtöbb helyen úgy megy a vizsgálat, hogy először behelyeznek egy branült (egy pici műanyag csövecskét) valamelyik vénába (általában könyök/alkar/kézfej valamelyikébe), utána kezdődik maga az MR. A vizsgálat közben kapod meg a kontrasztanyagot (általában kb. a felénél). Ez történhet kézzel (szimplán a branülön keresztül egy sima fecskendővel) vagy géppel, ilyenkor a branülre csatlakoznak rá egy ún. injektorra, amiben kontrasztanyag+fiziógiás só oldat (kvázi víz) van és akkor az adja be a megfelelő időben.

Érzésre az MR-es kontrasztanyag jobb mint a CT-s , nem szokott ilyen bepisilés érzés/melegség érzés lenni tőle, elsősorban csak hideget szoktak érezni tőle, mert szobahőmérsékletű amit beadunk. Előfordulhat, hogy fogsz érezni mást, pl. fémes ízérzést, illetve néhány betegnek lesz tőle hányingere, de ezek elég ritkák.

2023. ápr. 5. 11:24
 7/20 A kérdező kommentje:
Oké, ez borzalmasan hangzik. Ki se tudja mutatni így , hogy van e tumor az agyalapi mirigynél? Magas prolaktin miatt kell mennem. Muszáj akkor a kontrasztanyag?
2023. ápr. 5. 12:10
 8/20 anonim ***** válasza:
Ha a konrasztanyag amit kapsz Multihance névre fog hallgatni, akkor lehet, hogy tüsszögni fogsz tőle. Nekem volt olyan is, hogy elémrakták a maszkot. Elindult a vizsgálat. Megszúrtak. Elkezdtem tüsszentettem párat, aztán a maszkról szinte csöpögött az arcomba, erre megkérdezték, hogy van-e valami baj. Azóta szólok, hogy tüsszögök tőle, így volt, hogy még a vizsgálat előtt beadták, hogy tüsszögjem ki magam. De a legutóbbi alkalommal valami kíméletesebbet adtak, amit babáknak is szoktak.Amúgy olyan is volt nem egyszer, hogy nem branülözgettek, belenyomták a vénámba a szurit és leragasztották.Mondom, mint egy vérvételnél.
2023. ápr. 5. 14:46
 9/20 anonim ***** válasza:
Ha nincs kontrasztanyag nem biztos, hogy minden baj látszódik. Úgy tudom, leginkább az MR mutatja ki az agytumort, ha CT-n látszódik, sokszor utána is MR-re küldenek, hogy pontosabb képet kapjanak.
2023. ápr. 5. 14:55
 10/20 anonim ***** válasza:

Semmi borzalmas nem történik. Nekem egyszer branült szúrtak könyökhajlatba, meg se éreztem szinte, ahogy azt sem, amikor a kontrasztanyagot benyomták. Másik alkalommal, igaz, akkor más területet néztek, félidőben kihúztak a gépből, és adtak egy szurit szintén könyökhajlatba. Még annyira se éreztem, mint egy vérvételt. :)

Hogy milyen mennyiségű cuccot adtak be, azt nem tudom, mert nem nézek oda, ha szúrnak. De mondom, alig érezhető művelet, nem fájdalmas. Nekem kellemetlenebb volt ott a "csőben" feküdni. Az elég klausztrofóbiás érzés.

Tapasztalataim szerint a kontrasztanyag beadás CT-n kellemetlenebb. Az MR semmiség.

2023. ápr. 5. 15:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!