Vannak Magyarországon olyan intézmények, amelyek nem idősotthonok, hanem önálló életmódot lehetővé tevő kis lakások, ám állandó felügyelettel, pl. Alzheimeres betegeknek? Ha igen, hol?
Kérdésemből kiderül, hogy nem Magyarországon élek, és ahol én élek, ott van különbség az állandó felügyelettel vigyázó időseknek önálló életmódot lehetővé tevő kis lakások intézménye szemben a csak meghalni járnak oda elfekvő kórházak között. Van Magyarországon is ilyen?
Édesapám Alzheimerrel lett diagnosztizálva és sajnos máris romlik az állapota, már elvesztette tájékozóképességét ott, ahol vagy negyven éve él, ami szerintem már elég ok arra, hogy állandó felügyeletet igényeljen, mielőtt kárt tesz magában vagy másban, de ebben nem ért egyet velem a testvérem, aki szerint még nem olyan súlyos az eset. Nem is ez a lényeg most, hanem az, hogy milyen lehetőségeink vannak egyáltalán? Létezik netán kifejezetten Alzheimereseknek épült intézmény? Ha igen, hol? Budapest lenne a legjobb. Sajnos nagyon kis lakásban lakik édesapám, ahol nem férne el házi ápoló még mellette, legalább is nagyon szűkösen, és azt már mondta egyszer egy tiszta pillanatában, hogy inkább ő költözne el, minthogy hozzá költözzön valaki, érthető módon.
Van ilyen (mármint, ahol önálló lakásokban, de felügyelet mellett élnek az idősek),de apukádnak az már nem sokáig lenne megfelelő, talán már most sem az. Sajnos hamarosan 0-24 órás felügyeletre lesz szükség.
Viszont, az Alzheimereseknek biztos van valamilyen egyesülete, szerintem próbálj rákeresni a neten, vagy még jobb, ha megkérdezed az intézményt, ahol diagnosztizálták, ott biztos tudnak az elérhetőségükről.
A testvéred itthon él? Gyakran találkozik apukátokkal? Mert akkor azért ő jobban meg tudja ítélni, valószínűleg.
Keresni viszont már most is kell, mert hosszú folyamat, mire bejut valahova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!