Milyen érzés a műtét előtti bátorító?
A műtét előtti bátorítás az orvosok és a műtéti csapat által nyújtott pszichológiai támogatás, amelynek célja, hogy csökkentse a beteg szorongását és félelmét a műtét előtt. A bátorító szavak és támogatás általában az orvosok, az ápolók vagy a családtagok részéről érkezik.
Az érzések és tapasztalatok a bátorító hatása alatt nagyon eltérőek lehetnek az egyének között. Néhány ember számára nagyon hatékony, és segít csökkenteni a szorongást, növelni az önbizalmat és bátrabbá tenni őket a műtét előtt. Másoknak azonban kevésbé hatásos, vagy akár az ellentétes hatást is kiválthatja, és tovább fokozhatja a szorongást.
Az emlékezet is változó lehet, néhány ember emlékszik az összes szóra, míg másoknak csak homályos emlékei vannak a bátorító beszédről. Az előadás minősége és a hatásosság is nagyban függ az orvos, az ápoló, vagy a családtagok kommunikációs készségétől és tapasztalatától.
Összességében a műtét előtti bátorító szavak általában hasznosak lehetnek a betegek számára, de minden egyes személy tapasztalata eltérő lehet. Az orvosok és az ápolók által nyújtott személyes támogatás, valamint a beteg és az orvos közötti kommunikáció hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegek jobban érezzék magukat a műtét előtt és után.
(Több idegsebészeti műtétem volt már agydaganatok miatt.)
Nyugodt leszel, mert úgysem tudsz mit tenni. Az előző hetek-hónapok félelmei és rettegései aznap elmúlnak.
Hidd el, a műtét előtti órákban teljesen nyugodt leszel (mielőtt betolnak – volt, hogy egy órát is vártam – én mindig jókat beszélgetek a kijövő orvosokkal, személyzettel, és általában még kétszer kikérdez az altatást végző személy), a műtőben pedig megdicsérnek, hogy szépen lélegzel, a következő pillanatban pedig már a szobában ébredsz.
(És vigyázz, hogy hogyan mászol fel a kocsira a szobában, és akkor is, amikor átmászol a műtőasztalra a kocsiról. Inkább kérj segítséget.)
Sok sikert, drukkolok!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!