Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » A laktózérzékenység vizsgálatá...

Emőke2000 kérdése:

A laktózérzékenység vizsgálatát,labor, támogatja-e a TB.?

Figyelt kérdés

2023. jan. 11. 08:55
 1/8 anonim ***** válasza:
2023. jan. 11. 09:09
 2/8 anonim ***** válasza:
0%
Nem támogatja! Nekem is ki kellett fizetni,egy hónappal ezelőtt voltam!
2023. jan. 11. 09:14
 3/8 anonim ***** válasza:

Dehogyis nem, kettes.

Gasztroenterológiára kell menni.

2023. jan. 11. 09:21
 4/8 anonim ***** válasza:
2. Es vagyok,ott voltam,glutenra kiírt,de a laktozt azt magánúton fizettem,ezt ő mondta,hogy a glutént kiírja,de a laktozt az nincs támogatva! 12500ft-ot fizettem!
2023. jan. 11. 10:56
 5/8 anonim ***** válasza:
Ezt a NEAK-tól tudod megkérdezni, ők tudnak erről biztos választ adni.
2023. jan. 11. 11:20
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
A h2 kilégzéses az támogatott, de gasztroenterológiai beutaló szükséges.
2023. jan. 11. 16:39
 7/8 anonim ***** válasza:

Nekem azt tanácsolták, menjek el önköltséges genetikai laktózérzékenység vizsgálatra, mert a gasztroenterológián majdnem egy évet kell várni míg sorra kerülök a kilégzéses vizsgálatra. (Genetikai laktózérzékenység vizsgálat csak önköltséges formában létezik.)

Mindez Budapesten.

2023. jan. 18. 10:45
 8/8 anonim ***** válasza:

Nos, a lényeg!

A gasztroenterológián ami beutalóköteles, hosszabb időre kapsz időpontot, és h2 kilégzéses vizsgálattal csinálják. Erről azt kell tudni, hogy vinni kell magaddal öt köbméter wc papírt, és rohadt nagy mennyiségű laktóztartalmú förmedvényt meg kell innod, majd ezt követöen időnként, (amennyiben el tudsz szabadulni a wc ről és még nem ájultál el) kilégzéssel mérnek.

Ez ingyenes.

Másik lehetőség magán laborban, rövidebb várakozási időponttal 2 perces vizsgálattal, ami annyit tesz hogy nyálkahártyatörlet, azaz egy pici kis kefével a szájbelső faláról kapargatnak mintát, ami egyáltalán nem jelent kényelmetlenséget. Szóval ez fizetős. Érdeklődni kell a legközelebbi magánlabor netes oldalán.

Annyit még tudni érdemes (nem mondja el senki, nem érdekük), hogy ha gyanakszol a laktózérzékenységedre és eddig is laktózmentes tejtermékeket ettél, vagy ha laktáz enzim tablettát vettél be, érdemes a vizsgálat előtt egy héttel nem fogyasztani ilyeneket, mert a élelmiszerkészítmények is nem úgy laktózmentesek hogy kivonják belőle a laktózt, hanem hozzáadnak laktáz enzimet, ami bontja a tejcukrot. Ez jelenlétében fals eredményt kapsz a vizsgálatról.

Tehát egy héttel, semmi laktózmentes tejszármazékot tartalmazó étel, semmi tabletta.

A vizsgálat eredménye 2 részből fog állni. Az egyik az hogy van e benned jelenleg laktáz enzim?

A másik pedig hogy hordozod e azt a gént ami a laktáz enzim termelésért felelős.

Ha ebből mindkettő pozitív, akkor minősülsz teljesen laktózárzékeny státusztra, ami adómentesség szempontjából is fontos tényező.

2023. jan. 22. 06:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!