Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » HPV oltás 45 év felett már...

HPV oltás 45 év felett már nem szükséges?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Gardasil oldalán, illetve magyar oldalon is 45 éves korig írják az oltást. Ez miért van? 45 év felett már védett az ember, vagy szerintük ilyen idős korban már nem szexelnek? :) Feleslegesen nem oltatnám be magam.

"15 és 45 éves kor között 3 oltás ajánlott."

[link]

"GARDASIL 9 is approved for appropriate adults through age 45"

[link]

#HPV #HPV oltás #Nemi beteség
2022. dec. 25. 09:38
 1/7 anonim ***** válasza:
87%
Én mikor utoljára néztem azt olvastam hogy a mellékhatásokat még nem tesztelték idősebbeken. Akkor még nem 45 volt a felső határ.
2022. dec. 25. 10:01
 2/7 anonim ***** válasza:
82%
Valószínűleg arról van szó, hogy feltételezik, hogy 45 felett már monogám párkapcsolat van, és így alacsony a kockázat. Feleslegesnek nem mondanám ekkor sem.
2022. dec. 25. 10:06
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi mindkettőtöknek. Nehéz eldönteni, hogy mi a megfelelő védekezés és mi a túlzott óvatosság. Nekem azt mondta orvos, hogy a szifilisz izzadsággal is átmehet. Úgyhogy lehet az ember mindennel védekezik, azt mégis elkap valamit. Illetve a szórakozóhelyeken lévő, mindenkivel lefekvő részeg lányok veszélyesebbek, mint a "rosszlányok". Én különben régebben óvszert sem használtam, tudjátok olyan mint zokniban lábat mosni, de valószínüleg csak szerencsém volt idáig.
2022. dec. 25. 11:33
 4/7 anonim ***** válasza:
80%

1 vagyok elírtam. Nem a mellékhatásokat hanem magát a vakcinát. Már nem emlékszem hol olvastam. De most tényleg azt írják hogy jóváhagyták a 27-45 közötti korcsoportnál. Gondolom legközelebb már 45 felett is jóvá lesz hagyva.

Arról is szó lehet hogy eleve a fiatalokra koncentrálnak. Egy felnőtt nő valószínű már úgyis megkapott valamilyen típusú HPV-t ezért a vakcina nem lesz olyan hatásos, mert ugye több típus ellen is véd. Nyilván az a legjobb ha akkor van oltva valaki amikor még nem érintkezett annyi emberrel, el se kezdett szexelni higy a méhnyakrákot okozó HPV típust elkapja, ezért is a fiatalok vannak megcélozva higy a tejedést megakadályozzák.

De ha valaki mint pl én aki nem kapta el ezt a típusú ami okozza a méhnyakrákot miért ne olthatná be magát? Én csináltattam erre tesztet ami negatív lett, tehát a férjemtől nem kaptam el semmit (ha lenne neki már átadta volna). Mivel nem tervezek partnercserét ezért nem is oltatok. De ha egyedülálló lennék valószínű elgondolkoznék rajta függetlenül hogy hány éves vagyok. Mert elég egyetlen alkalom és ott a baj.

Azt is olvastam valahol hogy a fiatalabbak áll erősebb az immunválasz ezért idősebbeket nem is éri meg oltatni a mellett hogy 45 éves korára már úgyis elkapott pár HPV típust mint ahogy fentebb írtam.

Jó lenne ha létezne kombinált teszt ami kimutatja hogy hány félét kaptam már el ezért csak az ellen oltatnám magam amit még nem kaptam el. De ez még jó pár év, ha lesz ilyen az jó drága lesz, ma még azt sem tudják hogy meddig véd a vakcina, sok a megválaszolatlan kérdés.

[link]

Szerintem ha megteheted anyagilag csináltass tesztet, ha negatív oltasd be magad ha lehet. Beszélj az orvosoddal. És igen, szerencséd volt amikor nem használtál óvszert.

2022. dec. 25. 13:38
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszi "egyes"! :) GYIK-ben 5x említik, illetve konkrétan jelzik, hogy maximum 45 éves korig adható. Lehet akkor inkább kihagyom.

[link]

[link]

2022. dec. 26. 09:29
 6/7 anonim ***** válasza:
Ez annyit jelent, hogy 45 éves korcsoportig tesztelték le. Igen valószínű, hogy afelett is véd, de egyelőre nem írhatják bele. A HPV-t bármilyen életkorban el lehet kapni.
2023. márc. 21. 22:27
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi #6! Egyébként lehet az a legjobb, ha negyed vagy félévente elmegy az ember szűrővizsgálatra. Orvos mondta igazából ők sem tudják, hogy terjednek a nemi betegségek, kinek okoz problémát, kinek nem. Szifilisz pl. bőrön keresztül is terjedhet. Ez ellen meg tényleg nem lehet védekezni.
2023. márc. 29. 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!