Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Mehetek így orvoshoz még vagy...

Mehetek így orvoshoz még vagy már fizetnem kell érte? TB

Figyelt kérdés

Október 4.e óta nincs munkahelyem.

Ilyenkor egyből az van, hogy fizetnem kell az orvosi ellátásért? Mert hallottam ismerősöktől, hogy 3hónapig még lehet menni.

Az a baj most nagy szükségem lenne rá úgy lebetegedtem csak nem tudom így hogy vannak a dolgok.

21 éves vagyok.

2022. nov. 13. 10:19
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Mehetsz orvoshoz. Ha nincs 6 havi elmaradásod a tb-vel, akkor nem kell az ellátásért külön fizetni. Ha okt.4 óta nincs munkahelyed, akkor legjobb esetben 45 napig még nem kell fizetni, hanem passzív jogon él a jogosultságod. Utána a Nav kiértesít, hogy mikortól kell fizetned. Mindig a következő hónap 12-e a fizetési határidő.
2022. nov. 13. 10:49
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ha jól számolom az október még fizetve volt szóval 13napja nincs fizetve.
2022. nov. 13. 11:00
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha meg nem talász melót közben bejelentkezel munkanélküli státuszra és legalbb a TB-d megmarad. Ha elveszik nem lesz támogatásod soha.
2022. nov. 13. 11:09
 4/8 A kérdező kommentje:

Rendben elmegyek.

Közben átnéztem a papírjaimat és lehetséges, hogy mégse volt fizetve az október szóval a holnapi nap lenne a 45. nap. Nem tudom ez akkor így min változtatna.

2022. nov. 13. 12:18
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Az se teljesen így igaz, hogy ha volt munkahelyed akkor 45 napig nem kell fizetned. Ha a munkaviszonyod 45 nap, vagy annál tovább tartott (45 nap, 1 év, 2 év, 10,20 év stb), akkor maximum 45 napig nem kell passzív jogon fizetni még (nem kukacoskodás, de ezt sokan félre értelmezik), ha kevesebb ideig tartott mint 45 nap, akkor annyival tovább a megszűnéstől, amennyi ideig volt.

Automatikusan kiértesít a NAV majd már a fizetéstől. Ha nem tudod fizetni vagyoni helyzetnél fogva, akkor kormányhivatalnál lehet kérelmet benyújtani, hogy szociális rászorultság alapján legyél jogosult ellátásra.

2022. nov. 13. 12:41
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Semmi gond nincs, mert még most szerintem nincs még pirosban sem a TAJ, amilyen lassú az adatfeldolgozás. Kapsz rendes ellátást, ha meg lesz munkahelyed, akkor rendezed vagy ha most van alkalmad megoldani, akkor inkább fizesd be, esetleg munkanélkülire jelentkezz be, mert annak is legalább 1 hónap az átfutási ideje. NAV-ot hívd fel pontosan mi a helyzet. Ha van ügyfélkapud, akkor tudod te is ellenőrizni még a befizetett járulékokat is, mindent.
2022. nov. 13. 12:46
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha október 3-án még biztosított voltál, akkor nov. 17-én van meg a 45 nap, akkor a novemberre eső járulék befizetési határideje dec. 12., összege 13x280=3640Ft. Ha december elejéig nem kapsz a NAV-tól értesítést, hogy ők hogy számoltak, akkor a 1819-es telefonszámon segítenek.
2022. nov. 13. 12:48
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszi a sok segítséget kicsit már belezavarodtam.

Másfél évig tartott a munkaviszonyom.

Holnap felhívom a háziorvosomat hátha ő rá tud nézni esetleg vagy nem tudom hogy van ez. Sosem szoktam beteg lenni csak most nagyon ledöntött egy ilyen torokfájós lázas megbetegedés ami talán 1-2hét alatt magától elmúlik. Csak mire intéznék valamit addigra meg is gyógyulnék igazából csak most eléggé elviselhetetlen a helyzet, hogy aludni se tudok a fájdalomtól.

De megpróbálok munkanélkülire bejelentkezni minél hamarabb.

2022. nov. 13. 13:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!