Változott a hallgatózási protokoll?
Sokan kérdezik, velük együtt én is, hogy manapság az orvosok sóhajtást kérve tüdőt miért csak a háton hallgatnak? Elöl csak szívet.
Holott emlékszem még sok évvel ezelőtt sokszor volt, hogy úgy hallgattak meg, hogy a mellkason is sok tüdő auszkultációs pontra helyezte a fonendoszkópot és sóhajtani is kellett. Youtubeon, külföldi oktató medic videókon is kell sóhajtani amikor a mellkast auszkultálják. A magyar protokoll különbözik, illetve változott etéren az utóbbi évtizedekben?
A kérdés arra vonatkozott, hogy változott-e valami az orvostudományban a 70-rs, 80-as évek óta? Ugyanis akkor alaposan végeztek tüdőhallgatást az orvosok elöl is, nem csak a szívet. Majd megfigyeltem, hogy manapság elöl csak a szívet hallgatják.
Miért lenne értelmetlen a kérdés? Volt valami valahogy, ami ma - a megfigyelésem alapján - máshogy van. Ezt kutatom. Olyan ember minek ír ide, akinek fingja nincs az egészről, csak unalomból fontoskodik meg kötekedik?
Tehát kedves utolsó, másodévesként az értő olvasást sem sikerült elsajátítani...
Sehol nem írtam, hogy nem fontos a fizikális vizsgálat, de lényegesen kevesebb, mint mondjuk 40 éve. Egyébként háziorvosi praxisban bőven elérhető a röntgen. Reggel nyolckor adok a betegnek beutalót. Délután háromkor a kezemben az eredmény, laborral együtt. Ha kell, és ha tényleg sürgős.
Normális minőségi pulzoximéter pedig elég megbízható. Nem a legolcsóbb sz.rt kell megvenni. Ha jó a pulzushullám akkor jól mér. Arról nem is beszélve, hogy veled ellentétben én dolgoztam covid alatt. A covid mindent is átírt például a hallgatózás jelentőségét. A pulzoxy viszont remekül jelezte a silent hypoxiákat.
Összességében vicces úgy a kommented, hogy életedben szerintem öt embert nem vizsgáltál eddig meg. És fogalmad sincs a tényleges orvosi munkáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!