Elzácskaa kérdése:
Véradásnál miért csak a kilót nézik? Mármint hogy legalább 50 kiló legyen valaki, de testmagasságot nem veszik figyelembe.
Figyelt kérdés
Szerintem nagyon nem mindegy, hogy 180 vagy 160 centihez társul ennyi súly. Én például 47-48 kiló vagyok a 155 centimhez, és nem adhatok vért (nemcsak emiatt, de a súlyom miatt eleve kiestem), pedig "egészségesebbnek" számítok ilyen szempontból, mint egy 170 centis 50 kilós, aki viszont adhat. Elnézést előre is, nem akarok ezzel senkit bántani/leszólni, meg tudom, hogy simán lehet valakinek nagyon vékonyan is erősebb a szervezete, csak kíváncsi vagyok.2022. jún. 14. 09:30
1/4 anonim válasza:
mert minél több kiló vagy, annál kevésbé terheli le a szervezetet a véradás
2/4 Andizsuzsi válasza:
"pedig "egészségesebbnek" számítok ilyen szempontból"
A te szerveztedet lényegesen jobban megviseli a levett vérmennyiség hiánya, mint egy 80 kg-os emberét. Valahol meg kellett húzni a határt, és 50 kg-nál tették ezt meg. Egyébként nem csak a kilót nézik, többmindennek is meg kell felelni. Bár sokan nem tudják, pl felső súlyhatár is van. A 170 cm-es 50 kilós nagy valószínűséggel ugyan úgy nam adhat, nem nagyon hiszem, hogy alultápláltan a vérnyomása és a hemoglobinja is rendben lenne.
3/4 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, igen, tudom, hogy van felső súlyhatár is, úgy tudom, 140 kilónál. Azt, hogy "egészségesebbnek" számítok, arra értettem, hogy "húsosabb", több a tartalék, mint egy jóval magasabb, közel azonos súlyú embernél. 155 centihez 48 kiló ideális, sőt majdnem hogy kissé sok is, tehát arányaiban kevésbé viselné meg, mint egy 170/50 kilós embert, aki valószíínűleg alultáplált, ahogy írtátok is. Bár ez sem mindig igaz, ezer dologtól függhet.
2022. jún. 14. 12:41
4/4 nemaRendőrség válasza:
Mert nincs annyi véred.
Nekem 4-5 liter van, neked 3-3,5.
Persze egészségesebb vagy mint egy elhízott ember, de ha nincs elegendő véred akkor nincs.
Mert nem a 10%át veszik le, hanem fél litert kb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!