Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Kisfiam 6 eves megharapta a...

Kisfiam 6 eves megharapta a szomszèd kutyàja 5 honapos kölyök kutya pincsi fèle oltott, jàtszàs közben az ujjàt ès elèggè folyt a vèr felhasadt a bör.Kapott sürgössègin oltàst a fiam, kell aggodjak èrte?veszettsèg ellen nem volt oltva a kutya

Figyelt kérdés

2022. máj. 20. 13:13
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Miért túllihegés, hogy rákérdeztem, hogy a kérdező mondta-e ezt az információt az orvosnak? Ezt tudnia kell, hogy kapjon-e a gyerek veszettség elleni oltást vagy elég a tetanusz. Gyerekkoromban én csak tetanuszt kaptam, de akkor még nem volt kötelező a veszettség elleni oltás a kutyáknak, inkább csak szerencsém volt, hogy nem lett nagyobb gond, most már ilyen esetben az embernek beadják a veszettség elleni oltási sort is.
2022. máj. 20. 16:07
 12/17 anonim ***** válasza:
65%

Mindig jönnek ezzel, hogy jajj Mo-n nincs is veszettség.

Ahha, ez addig szép és jó, amíg évek múltán nem te leszel az első.

Ha tetszik, ha nem e tekintetben puffer ország vagyunk még mindig, a kérdező lakhat keleti határszélen is, és még amúgy is ez a protokoll, hogy veszettségi oltás embernek + karantén alá vonják a kutyát, ha nincs érvényes oltása.

Ez nem túllihegés, hogy egy 100%-os mortalitású vírus ellen megtesszük a megelőző, védekező lépéseket, amik nem kerülnek csak az időnkbe (tudtommal TB állja, de ha nem, hát ne ezen spóroljunk már).

Aggódni nem kell, csak vegyük már ezt komolyan...

2022. máj. 20. 16:27
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

A 12. válaszolónak igaza van. Nálunk otthon 2 amúgy kistermetű “légynek sem árt” kutya balhézott össze valami hülyeségen (szóval rámorogtak egymásra meg odakaptak egymásnak), az anyukám pont köztük volt és az egyikük véletlen megharapta a karján. Mivel 2-3 nap múlva is ott volt a helye, javasoltuk neki, hogy menjen el a háziorvoshoz, ahol aztán több, mint félóráig volt bent, a kint várakozók már azzal viccelődtek, hogy műtik vagy mi, merthogy jegyzőkönyvet vettek fel és felhívták az ügyben a helyileg felelős állatorvost, akihez el kellett vinnünk a kiskutyát a kiskönyvével együtt. Ha nem lett volna 1 éven belüli oltása, akkor karanténba kellett volna tenni, asszem. És ez saját kutya volt, szóval idegen kutyával tök más lehet a dolog.

Én ezért írtam korábban azt, hogy ez egy olyan játékszintű dolog volt, ami valószínüleg csak a gyerek fájdalomküszöbét lépte túl, de egy felnőttnek meg sem kottyant volna, ráadásul nem teljesen idegen, valószínüleg túlzás orvoshoz menni. Az igaz, hogy nem derült ki, hogy a kórházban történt-e ilyen szintű jegyzőkönyvezés, mint amit fentebb írtam.

2022. máj. 20. 18:31
 14/17 anonim válasza:
Nem, nem kell, ha orvosnál is voltatok akkor meg végképp nem.
2022. máj. 21. 08:23
 15/17 anonim válasza:
52%

5 hónaposan már be KELL legyen oltva a kutya veszettség ellen.

De a kérdésre válaszolva, esélytelen hogy veszett legyen, gondolom nem találkozott veszett állattal.

2022. máj. 21. 12:42
 16/17 A kérdező kommentje:
Közzönöm a vàlaszokat csak azert kèrdeztem az aggodàst mivel a sürgössègi osztàlyon azt mondtak hogy amulyen hamar csak lehet vagyis pàr napon belül vigyek egy papirt a kutyàtol amit az àllatorvosa ad ilyen esetben es menjek a fertőző osztàlyra vele meg azzzal a papirral amit ők adtak a sürgőssègin,most vàrom a pairt hogy hètfőn indulyak es a gyerekkel ezt is kihangsulyoztàk
2022. máj. 22. 04:57
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs is beoltva a kutya veszettség ellen, de ismert az állat, akkor nem adnak automatikusan veszettség elleni oltást a megharapott személynek, hanem az állatot megfigyelik. Ha az állat veszettség tüneteit kezdi produkálni, akkor adják csak be az embernek az oltási sort. Mivel itt a szomszéd kutyájáról van szó, nyilván könnyen nyomon követhetô, egészséges-e.

Csak akkor adnak rögtön oltást egy megharapott embernek, ha pl. kóbor kutya harapta meg, ami aztán elszaladt és eltûnt. Ekkor az oltás megléte nem ellenôrizhetô és az állatot nem tudják befogni megfigyelésre.

2022. máj. 23. 04:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!