Szívtengelyferdülés látszik a sima EKG-n?
Akkor légyszi összehasonlítod nekem? Gyanús hogy utólag fordult el, viccen kívül, majd meglátod hogy igen-e. Mellékelek 3-at, a legelső ami készült rólam de akkor már panaszos voltam, aztán mikor a legjobban a halálomon voltam, végül a tegnapi napon is készült egy.
Ez függ a testhelyzettől? Tehát pl fejen állva is ugyanannak az EKG-nak kell lennie mint fekve vagy állva?

Nem testhelyzet függő, mert az elvezetések fix helyen vannak rajtad, azok meg csak azt nézik, hogy feléjük áramlik-e áram vagy sem.
Egyébként mindhárom ekg-n normál tengelyállásod van.
Ha nagyon akarod, ki tudod számolni a szögét is, kiválasztasz 2 egymásra merőleges elvezetést, mondjuk I-es meg aVF. Mindkettőnél számold ki, hogy mennyi az R hullám - S hullám különbsége milliméterben, és az előjelet is írd fel. A 2 számot ábrázold egy koordináta rendszerben nyilakkal mint vektorok, ahol az X tengely lesz az I-es elvezetés, az Y meg az aVF. Arra figyelj, hogy a skála a koordináta rendszeren X-nél marad "normális", tehát jobbra van a pozitív fele, aVF-nél viszont lefelé legyen növekvő, ne felfelé! Ha berajzoltad a 2 tengelyre a 2 milliméter értékedet előjellel (nálad mindkettő pozitív szám lesz, tehát jobbra és lefelé mutató vektorokat kell kapnod a koordináta rendszerben), utána rajzold be a kettő vektor eredőjét (nálad ez jobbra lefelé fog mutatni), végül pedig ugye kapsz egy derékszögű háromszöget, 2 befogóval, mindjárt meg is van a haszna a szögfüggvényeknek, ki tudod számolni a háromszög szögeit. Arra figyelj, hogy a szöget a vízszintes, X tengelytől kell számolni, ott 0 fok, lefelé nő az óramutató járásának megfelelően, a függőleges(6 óránál) 90 fok, 9 óránál 180, 12 óránál meg -90 fok. Szóval a kapott szögedet ezekkel korrigáld, egészítsd ki a vízszintes tengelyhez.
Köszönöm a választ de ezt így nekem nagyon bonyolult számolgatni.
A szívünk napján mondta egy kardiológus hogy bizony Ő szívtengelyferdülést is lát rajtuk.
Neked megy ránézésre? Mert akkor berakom az összeset, de diagnózis szempontjából sokat segítene hogy mikor volt ferdülve és mikor nem.
Bár ha rosszul rakták fel akkor meg tökmindegy...

A végtagi elvezetések ugyanott vannak. A mellkasi változhat esetleg, de az ebből a szempontból lényegtelen.
Ha az I-es meg a II-es elvezetésben inkább pozitív a QRS, akkor normál tengelyállásod van.
Ha I-es pozitív, II-es negatív, bal deviáció, ha fordítva, jobb deviáció.
Így meg lehet mondani ránézésre is. Amúgy -30-tól +90 (120fokig is akár) normálisnak tekinthető a tengelyállás.
“ezt így nekem nagyon bonyolult számolgatni”
Másnak is. De igazán meg próbálkozhatnál vele, legkésőbb középiskolában ezekről biztosan tanultál, ha már ennyire rákattantál :D
A többségét ritkán nézték végtagival...
Az 1-es viszont nem vetül ki a kéz ujjaira amit a wiwe tud mérni.

12 elvezeteses ekg-t használnak alapvetően, te is azokat küldtél, annak része a végtagi elvezetés…
Az ilyen ujjas bohóckodásokat hogy akarod egyáltalán 1 lapon említeni egy 12 elvezetésessel? Minek van szükséged a kéz ujjain mért elektromos aktivitásra, a csuklód miért nem jó?

A szív elektromos tengelyét mutatja, ami meredek a vékonyaknál, lapos a dagiknál, vagy akit éppen nagy pocakú kismamaként vizsgálnak.
Önmagában semmi jelentősége. Fölösleges vele stresszelni magad. Csak akkor lehet gond, ha nem stimmel az állás a testalkatod alapján várhatóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!