Lakcim változás miatti orvos csere, Muszáj váltanom?
Sziasztok. Covid pozitív lettem, így a háziorvosomnak jeleztem is telefonon stb. Az orvosom Lőrinciben van Heves Megye én pedig Budapesten lakom. Jeleztem is neki mikor tesztet kért, hogy Budapesten élek egy ideje. Mikor lementem a táppénzes papírért akkor közölte, hogy a továbbiakban nem vállal engem, mert bonyolult így, hogy fent lakom, keressek magamnak másik orvost. Nekem Budapesten nincs bejelentett címem, mondtam is neki, elvileg attól kereshetek. Viszont én úgy tudom, hogy ellátni elláthatnak, de cím hiányában nem vehetnek fel esetlegesen táppénzre. Igazából 5 éve voltam beteg, szóval nem is zaklattam a dokimat. Most köteles vagyok másik orvost keríteni? Ha nem keresek, nem lát el? Mert van allergia gyógyszerem amit ő ír fel 3 hónapos adagokban amit szednem kell.
Köszönöm a választokat.
"[...] közölte, hogy a továbbiakban nem vállal engem, mert bonyolult így, hogy fent lakom, keressek magamnak másik orvost."
Ha azt mondta, hogy nem vállal, akkor sajnos muszáj mást keresned.
Ez az egész úgy baromság, ahogy van. A háziorvos köteles ellátni és betegeként kezelni azt, aki a körzetében állandó lakcímmel rendelkezik. Nem mondhatja, hogy "nem vállalja", max azt mondhatja, hogy nem szívesen.
"A váltáskor a választott háziorvos lehet az a háziorvos, akihez lakcím szerint „tartozik” a beteg. Ebben az esetben a választott háziorvosnak el kell fogadnia a bejelentkezést.
A választott háziorvos lehet olyan háziorvos is, akinek a kötelezően ellátandó területe között nem szerepel az az utca/tér, ahol a hozzá bejelentkezni kívánó beteg lakik. Ebben az esetben a háziorvos nem köteles a hozzá bejelentkezni kívánó beteget felvenni a betegei közé."
Szóval, ha az állandó lakcímed Lőrinciben van, a doki nem tagadhatja meg, hogy hozzá tartozz.
De ha életvitelszerűen nem élsz ott, akkor célszerű átjelenkezni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!