Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hogyan zajlik egy teljeskörű...

Hogyan zajlik egy teljeskörű rákszűrés? Van ilyen?

Figyelt kérdés
A családban sajnos több rákos megbetegedés is volt apai ágon, elég változatos szerveken. Volt olyan, aminél csak a haláleset után, a boncolás alkalmával derült ki, hogy hol volt a primer daganat. Én köszönöm, jól vagyok, de így a harmadik X-en túl, a negyedikhez közeledve szeretnék jobban odafigyelni erre. Hogyan zajlik egy rákszűrés? Létezik egyáltalán olyan, hogy teljeskörű? Addig értem/sejtem, hogy pl. rendszeres tüdőszűréssel a tüdőrák észrevehető. De mi a helyzet a többi szervvel? Feltételezem, nem néznek meg mindent egyenként. Ezek csak akkor derülnek ki, ha már tünetek vannak?
2022. jan. 19. 06:21
 1/1 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy férfi vagy nő vagy. Ha nő vagy, akkor a rendszeres mell ellenőrzés otthon vagy ha volt a családban daganat, akkor mammographia is, és nőgyógyásznál méhnyakrák szűrés, ultrahang. Ha férfi vagy, akkor prostata vizsgálat, vagy évente vérvétellel PSA meghatározás. Mindkét nemnél hasi ultrahang, évente széklet benzidin vizsgálat, tüdőszűrés, általános labor, otthon anyajegyek vizsgálata. Ezek nem nagy vizsgálatok, de a legtöbb daganat korán észrevehető ezzel.
2022. jan. 19. 08:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!