Ki tud erre elküldeni?
Már 2 hónapja gyakran fáj a fejem, nyakam, gerincem, néha a hasam is fáj és néha zsibbadnak az ujjaim.
Ez többféle orvosi szakterületre is tartozhat sajnos.
Szeretnék MR vizsgálatot csináltatni.
A háziorvossal fogok beszélni, hogy adjon beutalót egy állami szakrendelésre, de még azt sem tudom, hogy utána ki küldhet majd tovább MR vizsgálatra.
Kérdéseim
Milyen képesítésű szakorvos tud küldeni/beutalni állami MR vizsgálatra?
Belgyógyász?
Reumatológus?
Neurológus?
Ezek közül melyik orvos jogosult arra, hogy MR vizsgálatra küldjön?

Bármelyik el tud küldeni, de ezekkel a panaszokkal én a neurológiát céloznám meg első körben.
Esetleg nem mobilozol túl sokat? Az tud ilyet csinálni.
Ha például a neurológiára kérek beutalót, akkor hogy lesz az MR vizsgálat ennyi testrészre?
Minden egyes fájó/zsibbadó testrészre külön külön MR vizsgálatot kell majd kérnem, ami elképesztően sok időbe fog telni?
Vagy lehet olyat kérni, hogy minden egyes fájó testrészt vizsgáljanak meg egyszerre egy vizsgálati időpontban?

Akkor valószínűleg nyaki gerinc lehet a gócpont, ahonnan szinte minden más fájdalom kiindul?
Na és egy nyaki gerinc MR kimutatja a gerincben levő gyulladást vagy a gerincben levő idegi alapú betegségeket is?
Akár natív, akár kontrasztos MR is?

Én nyaki gerincre tippelek, de csak laikus vagyok, így a többi kérdésedre sem tudom a választ. De elsősorban én nem idegi alapú betegségre gondolok, gyulladás is max az ízületekben. Inkább kopás lehet, vagy olyan elmozdulás, ami kihat az idegcsatornára.
De nem véletlen, hogy ez külön szakterület, a neurológus ért hozzá.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!