Ha felkeresek egy kerületi háziorvost, akkor beadja az oltást?
Külföldi vagyok, jelenleg nem tudok hazautazni, és minden egészségügyi biztosításom oda tartozik, csak Európai zöldkártyám van.
Ugyanakkor van hallgatói jogviszonyom, albérleti szerződésem (lakcímkártyám nincs).
Ha besétálok itt az utcában az egyik háziorvoshoz, akkor jogosult ellátni vagy beadni az oltást, esetleg tájékoztatni?

Olyan szempontból számít, hogy jogerősen tartózkodom Mo-n, nem "feketén".
Elvileg van lehetőségem háziorvosi ellátásra, ha van hallgatói jogviszonyom, de ennél többet sajnos nem tudok.

Ha uniós állampolgár vagy, akkor értelmezhetetlen az a fogalom, hogy "feketén". Akkor tartózkodnál itt jogellenesen, ha vízumkötelezettség mellett nem lenne vízumod. De ez nem áll fenn. Az albérletnek ehhez semmi köze, teljesen mindegy, hogy hol laksz, a híd alatt is lakhatsz.
Az egyetemekhez tartozik háziorvos, talán pont a vidékiek és külföldiek miatt, de az oltást nem ő adja.
Értem. Azért szeretnék mindenképp egy háziorvost, mert el kell végezni pár rutinvizsgálatot az oltás előtt (vérvétel, általános állapotfelmérés), hiszen nem mindegy, hogy melyiket kaphatom. Enélkül felvenni az oltást, felelőtlen.
Köszi az infókat!

Holnap megyek egy antitest vizsgálatra, hiszen ha már átestem a víruson, vagy épp hordoznám, akkor pont nem előnyös megkapni az oltást.
Egy általános szerológiai vizsgálat pedig a CRP értékek miatt kell, hogyha magas, akkor pl. nem vehetném fel a Janssent.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!