A D Vitamin tényleg ennyire káros?
Figyelt kérdés
Már vagy évek óta szedem a D vitamint (más vitaminokkal együtt mint: C/B) gyógyszertáros tanácsára és ma megtudtam egy orvostol mikor vettem volna újra, hogy ha éveken át szedi az ember akkor szétroncsolja a vesét.
Ez tényleg így van, éveken át akkor igazából mérgeztem magam?
2021. aug. 6. 17:51
1/9 anonim válasza:
Természetesen tud káros lenni ha az ember folyamatosan nagy mennyiségben szedi. Tudatosan fogyasztva nincs vele baj.
2/9 anonim válasza:
Nyáron fölösleges, ott a napfény. Hány milligrammot szedsz?
3/9 A kérdező kommentje:
Napi 1 kapszula, a mostani 100 μg= 4000 Nemzetközi egységet tartalmaz.
2021. aug. 6. 18:02
4/9 anonim válasza:
Túl lehet adagolni, de az újabb ajánlások szerint elég nagy a napi ajánlott bevitel, 2-3000 NE.
Nyáron felesleges szedni.
5/9 anonim válasza:
Az sok. 2000 elég, de nyáron nem kell.
6/9 anonim válasza:
Nagyjából napi 50 ezer NE káros bír lenni, valóban, de az a párezer amit beviszel, az nem. Nyugi.
7/9 anonim válasza:
Na, most már a D vitamin is? A C vitamintól meg veseköved lesz, nem? 4000 NE D vitamintól semmi bajod nem lesz évek múlva sem. Ha azonban aggódsz, nézess vérből D vitamin szintet és meglátod, hogy eleget szedsz-e (vagy túl sokat, vagy túl keveset). Viszont rendszeres D vitaminpótlás mellé K2-t is érdemes szedni!
8/9 anonim válasza:
Több mint tíz éve szedek 4-5000NE D vitamint és 2-3000 C vitamint mindennap. Sosem volt még vesekövem. Cserébe sok embert ismerek, akik vesekövesek és nem szednek rendszeresen vitamint.
9/9 Ypszilon1980 válasza:
Lehet káros, a túladagolás egy csontritkulásos felnőttnél 800-2000 NE-nél kialakulhat. Sok calcium elgyengítheti a csontokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!