Milyen évenkénti szűrővizsgálatokra érdemes járnia egy 23 éves nőnek, akinek semmilyen betegsége nincs? Egyáltalán szükséges menni ebben az életkorban?
Nagyon felelős döntést szeretnél hozni. A szűrővizsgálatoknak az a lényege, hogy mielőtt a nagy baj visszafordíthatatlan állapotba kerül, hogy időben diagnosztizálásra kerül, így jó eséllyel a kezelés időben megkezdhető.
Én is jártam évente méhnyakrák szűrésre, panaszmentes voltam. Huszonéves voltam, amikor jött a kórházból a levél, hogy újabb kenet kell, mert gyanús elváltozásokat találtak. Visszamentem, újabb kenet, újabb eredmény : hpv, ráadásul egyik legagresszívabb fajta. Azonnal conisatios műtét, majd újabb kenet : negatív. Szóval ha nem jártam volna szűrésre, pár év múlva lettek volna tüneteim, pl véres bűzös folyás, fájdalmas szex, stb, de akkor már késő lett volna, az orvos azt mondta volna, hogy méhnyakrák, vagy méheltávolítás, vagy ha áttétes akkor halál. Szóval igen, érdemes szűrésre járni.
Teljesen érthető, hogy 23 évesen még úgy érzed, hogy nincs szükséged rendszeres szűrővizsgálatokra, ha egészséges vagy. Azonban bizonyos vizsgálatok már ebben az életkorban is fontosak a megelőzés szempontjából. Például nőgyógyászati vizsgálatot és rákszűrést, mint a Pap-teszt, érdemes évente vagy kétévente elvégeztetni, főleg ha már szexuálisan aktív vagy. Ezek segíthetnek időben felismerni olyan elváltozásokat, amelyek később komolyabb problémákat okozhatnak.
Emellett, ha van valamilyen családi hajlam bizonyos betegségekre, mint például a cukorbetegség vagy magas vérnyomás, érdemes évente általános laborvizsgálatra is járni. Ez általában vérvételből áll, amellyel ellenőrzik az általános egészségi állapotodat, például a vércukorszintedet, koleszterinszintedet, és más fontos paramétereket.
Bár ebben az életkorban ritkán fordulnak elő súlyos betegségek, a szűrővizsgálatok rendszeres bevezetése segíthet abban, hogy hosszú távon megőrizd az egészségedet. Ha nincs konkrét panaszod, elég évente egyszer orvossal konzultálnod, hogy megbeszéljétek, van-e szükség további vizsgálatokra, és időben felismerd, ha valami eltérést mutatna.
Rendszeresen figyeld a tested jelzéseit, és ne habozz szakemberhez fordulni, ha bármilyen szokatlan tünetet észlelsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!