Üdv mindenki! Próba idős vagyok! Felmondhat a munkáltató ha táppénzen vagyok? A beteg állomány idejére kell kapnom pénzt? Kösz!
Még mindig él az az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan idejű munkaviszonyt valóban nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, azonban a közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya a táppénzes állomány. A táppénzből felépült dolgozó pedig legfeljebb 30 napig áll még védettség alatt, ha a táppénzes állománya is elérte a 30 napot. Amennyiben azonban csak 15-29 napot volt beteg, a felépülése után csak 15 napig élvez védettséget. 15 napnál kevesebb táppénzes állomány pedig kizárólag a betegség tartama alatt véd a felmondástól.
Hangsúlyozni kell, hogy a védelem kizárólag a határozatlan idejű munkaviszonyra vonatkozik,
* a határozott idejű munkaviszony akkor is megszűnik a kikötött időtartam lejártával, ha táppénzen van a dolgozó.
* Ugyanez vonatkozik a próbaidőre is, ha az egyéb feltételek fennállnak próbaidő alatt is el lehet menteni táppénzre, azonban védettséget nem élvez a dolgozó, a próbaidő alatt indokolás nélkül bármikor megszüntethetik a munkaviszonyát.
* A kölcsönzött munkavállalóknak sincs védettségük, ugyanis rájuk nem vonatkozik a Munka Törvénykönyvének az a szakasza, ami a felmondási védelmet szabályozza.
Akivel pedig már közölték a felmondást, nem tolhatja ki a felmondási időt táppénzzel. Természetesen a felmondási idő alatt is el lehet menni táppénzre, azonban ez az időszak nem fogja meghosszabbítani a felmondási időt.
Az betegszabnadság, amin vagy
(nem táppénz) -
ha betegszabadság alatt kirúgnak,a tb.kifizeti a táppénzt?
-köszi a választ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!