Mikor kezdték oltani a gyerekeket a kanyaró-szamárköhögés-mumpsz-rózsahimlő és a hasonlók ellen?
Én pontosan szeretném tudni és biztosan. Mert a családi tapasztalatok szerint még a 70-es évek végén sem. Vidéken biztos, de Pesten sem hinném, mert volt gyerek a családban, aki pl. rózsahimlős volt, és akkor biztos nem oltották előtte.
Szerintem a 80-as évekig volt: a születés után már a kórházban beadott BCG oltás, és a 60-as években utána nem volt iskola előtt más. Iskolába menéskor volt talán himlőoltás, amit felsőtagozatban ismételtek.
A 70-80-as években ezeken kívül volt iskoláskor előtt egy ősszel havonta teával kanálban adott 3 részletbe osztott oltás, de felsőtagozatban mintha már nem lett volna "ismétlő oltás".
Az 50-es években először még nem volt Polio oltás sem, voltak is gyerekek, akik fémsínes lábbal jártak iskolába a 60-as években.
És hogy mikortól adták a Polio oltást, és hány évesen azt sem tudom.
Találni kéne egy korabeli oltási könyvet, mert ott benne volt az oltások neve, hogy csak pecsételni és aláírni kelljen az orvosnak.
Eddig azt találtam, hogy Sabin '54-ben fejlesztette ki a szájon át adható polio cseppeket, és '60-vban engedélyezték az USA.ban, és először Mo.on tették kötelezővé.
A gyermekbénulás elleni első szérumot '53.ban Salk kísérletezte ki, de az csak injekcióban volt beadható. Halott vírusból készült ezért nem lehetett olyan hatékony talán.
Még azt találtam, hogy Mo.on 57-59-ben a Salk oltóanyaggal oltottak, és mégis 59-ben járvány volt.
56 előtt nem hiszem, hogy oltásokkal foglalkoztak volna, hiszen jegyrendszer volt, még kenyeret meg cukrot is csak jegyre lehetett kapni.
Nem láttam akkoriból maradt oltási könyvet se, pedig minden kis hivatalos papírt mániákusan eltettek szerte a családban. Szerintem csak talán 70.től volt névreszóló oltási könyv, különben az intézményekben, kórházban iskolában pipálták ki, hogy kiket oltottak be.
De amit oltási könyvként képet mutatnak a neten, az újabb, mert a 70-80-as években máshogy nézett ki.
A himlő elleni védőoltást az 1700-as évek vége óta ismerjük, a járványos gyermekbénulás elleni védőoltás, a kanyaró elleni védőoltás és a hatékony tetanusz elleni védőoltás a 20. század megelőző orvostudományának eredménye. Magyarországon az 1980-as évek óta nincs szükség himlő elleni védőoltásra, de addig is, már a 19. század utolsó harmadától a védőoltás kötelező volt. Nem is fordult elő himlős beteg a 20. század első évtizedétől Magyarországon. A kanyaró elleni védőoltást a vakcina kidolgozása után négy évvel Magyarországon is bevezették, ez az 1960-as évek vége, 1970-es évek eleje. A járványos gyermekbénulás elleni védőoltást 1963 óta tették kötelezővé Magyarországon. Ezek a betegségek már igen ritkán fordulnak elő, sőt nem fordulnak elő a védőoltások általánossá válása óta. A tetanuszoltást 1940-ben tették kötelezővé, az azelőtt születetteket pedig 60 éves korukban újra oltják. Így a tetanusz is évi 10 alatti előfordulásra esett vissza.
A rózsahimlő elleni védőoltást a kanyaró és a mumpsz elleni oltással kombinálják, ez az MMR-vakcina. 1989 óta minden Magyarországon született kisgyermek kombinált védőoltást kap rózsahimlő ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!