Hogyan zajlik egy 24 órás eeg vizsgálat?
Pár hét múlva lesz a vizsgálatom epilepszia gyanú miatt, arra lennék kíváncsi hogyan zajlik ennek a lefolyása.
Illetve hogy mi az amit lehet csinálni közben (tájékoztatón az állt hogy elektronikai eszközöktől és konnektoroktól távolságot kell tartani mivel zavarhatja a mérést) gondolok itt mondjuk videó nézésre, zene hallgatásra.
Eléggé zárkózott és szorongó típus vagyok fel merülhet-e annak a lehetősége hogy olyan szobába kerülök ahol egyedül tartózkodok vagy túl nagyok az elvárásaim? (Budapesten az okitiben leszek)
Ismerősömnek, akinek ilyen volt, ő elmehetett, csak az eszközt kellett viselni, amikor lejárt a 24 óra, visszament.
Szerintem a kérdéseidet ott kérdezd meg, vagy nyomtasd ki, add oda.
Szia!
Ne ess kétségbe! Baromira kényelmetlen dolog, az tény, de HA a te vizsgálatod is úgy zajlik, mint az enyém, akkor bőven az elviselhetőség határain belül marad a tortúra, még a 48 órás "megfigyelés" is túlélhető.
Felszerszámoztak, mint a félórás vizsgálatoknál. Kapsz egy kütyürét, amiben -- stílszerűen -- valamiféle memóriakártya van. Ez jegyzi percpontossággal az agyi tevékenységedet, hogy mikor, melyik tevékenységedre mit "válaszolt", hogyan reagált az agyad.
Ez csak úgy ment, ha a kapott eredményeket van mivel "összevetni", tehát ehhez írnom kellett mindent, amit tettem, tőlem telhető "pontossággal" és részletességgel, hogy mi mindennel teltek az órák, a napok (számomra ez jelentette az egyik "nehézséget", néha elfelejtettem egy-egy történést feljegyezni, hiszen az ember automatikusan tesz sok mindent, amibe bele sem gondol, hogy az már egy másik cselekvéssor, az agy más része működik, míg azt a valamit tesszük...stb. Hogy pl.még azt is másképpen reagálja le az agy, ha fekve, vagy ha ülve beszélgetsz, vagy olvasol. )
Felskiccelem, hogy vmi képet alkothass egy ilyen hevenyészett "naplóról":
Mondjuk este 9h-tól
6.30-ig alvás, ébredés után WC, és fekve olvasás. 7.10-től 7.18-ig reggeli, gyógyszerek, 7.20-tól fél óra olvasás az asztalnál ülve, WC-zés. 8.15-től 9.20-ig ( vizitig ) beszélgetés a kórtermi haverral, aztán kb.20perc folyosói séta. Vizsgálat után kb. 10-től kórtermi beszélgetés fekve, majd olvasás fekve, 12.25-ig.
WC-zés, 12.50-kor ebéd, déli gyógyszer. Kb negyed óra séta a folyosón, 13.20 tól szieszta, lazulás, zenehallgatás fekve. 14.10-től séta az udvaron, 14.45-től a kórtermi asztalnál olvasás, beszélgetés....15.25-től 16.10-ig heverészés...és hasonlóképpen, jegyezgetve, mit teszel, mikortól, minél nagyobb pontossággal, részletességgel, annál jobb
(jah! és olvashatóan)
Az általad jegyzett dolgokat összevetik azzal, amit a kütyüre jelzett a te agyi tevékenységeidről. Természetesen, ha rohamod van, azt is.
Ami az én véleményem, tehát teljességgel laikustól eredő, szakmaiatlan tipp: ˇˇˇ
minél kevésbé "kíméled" magad mindattól, ami jelenleg a félelmeid egyike, annál jobb!!!
elvégre úgy több olyan ˇ"életszerű" ingernek, stresszhelyzetnek lennél kitéve, amivel a hétköznapokban kikerülhetetlenül találkozol, ha akarsz, ha nem. A hétköznapjaid bármivel telnek is, nem ágynyugalomról és választható cselekvéssorból áll. Hogy ezt miért írtam le? Hogy értsd: velem pl. pont az volt a baj, hogy míg kint akár napi 3-4 GM-et is nyomok, addig bent, ahol engem minden szrtól védve és rám figyelve telnek az órák, a napok, úgy kisimultak az agyi görbék, hogy szinte alig szolgáltattam olyan adatot, ami az epilepsziám pontosabb meghatározásához, a rohamok kiindulási pontjához, a rohamok lezajlásának mikéntjéhez közelebb vitte volna a dokit. Tehát pont annyira jutottam a 48órányi vizsgálattal, mint a semmivel. Nálam a rohamok kipattanásának helyét, a lezajlás mikéntjét akarták jobban behatárolni.
ÉN MAGAM KÉR(dez)TEM A MÁSODIK nap reggelén a dokitól, hogy az közelebb vinne-e, ha pl. villogó fénnyel, ellenőrzött körülmények között direkt ők segítenék elő egy-két roham bekövetkezését a megfigyelés érdekében, mert a jelen nyugodt környezetben egy hétig sem leszek rosszul, nemhogy a rendelkezésre álló 48 óra alatt.
Ezt ők nem látták célravezető eszköznek. Többek között azért, mert esetemben az az epi "csak" egyik problémám a sok közül és nekik az "egész" beteget figyelembe kell venniük, nem csupán az epilepsziást, nem kockáztathatnak. Mivelhogy pedig teljesen tünetmentes voltam a 48óra alatt, adtunk a szrnak egy pofont. Hozzáteszem, hogy élesebb kontrasztban láss: a kórházból kijőve hazafelé, a kb fél órás buszozás során olyan kiadós GM-rohamot produkáltam, hogy le akarták állítani a buszt, mondván, hogy tán hívnak egy mentőt, ami bevigyen a kórházba. Mikor magamhoz térve szóltam, hogy ne tegyék, éppen onnan jövök, hát csak néztek ki a fejükből a jószándékú polgárok.
Szerintem kérdezd meg a dokit, esetedben célra vezet-e az, ha DIREKT kissé zaklatottabb vagy! Tehát éppen úgy, mint a "kinti" hétköznapjaid telnek. Ha életszerűbb, valósághűbb, reálisabb körülményekhez közeli helyzethez vezethet nálad, ha pl. kissé jobban szorongsz, mint amennyire valójában biztoságban vagy. Gondolom, az lenne a legjobb, ha roham közben figyelhetnének meg, bár (állítólag) igen ronda tüskéket produkálhat egy epis rohamon kívüli szitukban is. Biztosan meglesz a lehetőséged, hogy a szorongásaid kiküszöbölése érdekében valami figyelemelterelő, félelmedet csökkentő szituba menekülj, vagy nyugtatót adjanak, de kérdezd meg a dokit, ezzel nem hátráltatod az eredményt.
Tudom, én innen könnyen pofázok, de ( laikus véleménye!!!) inkább 24óra szorongás, mint egy irreális eredmény, ami szerint fullegészséges vagy, tehát a valósághoz semmi köze nincs. Ha epis vagy, hidd el, jobb, ha mielőbb tutibiztosra kiderül, mennyire híg a szr a palacsintában! Maga a vizsgálat, az elektródákkal való együttélés (fekvés, tisztálkodás) kényelmetlenségén túl arra ügyelj, hogy
1.) ha valamelyik elektróda lejönne, mielőbb tetesd vissza, csak úgy gyűjti az adatokat és
2.) ne kelljen téged 3 nővérrel kórházszerte kerestetni, ha esetleg közben is látni akarják az addig, akárhány óra alatt történt megfigyelés részeredményeit.
Velem vhogy így esett. Nem tudom, minden megfigyelés, minden speckó helyen így zajlik-e, de 24 óra nem a világ: ha a doki azt mondja, te is tehetsz azért, hogy valóságközelibb eredményt kapj, a magad érdekében hagyatkozz arra, amit kér, vagy utasításba ad.
Vedd komolyan magadat, legalább 24 óráig ne a félelemtől félj!
Jó egészséget, rohammentes életet! Üdv.: egy epis
Légy szíves majd néhány mondatban megírni, a te EEG-vizsgálatod hogyan/miként zajlott!
Részint érdekel, részint másoknak is tanulságos lehet! Jó egészséget, vigyázz magadra! Üdv.: #ketteske :)
Kedves kérdező!
Hol lesz eeg vizsgálatod?
Ugye nem a Heim Pál Neurológiai részlegén?
Mert tapasztalatbóp mondom, hogy az ott dolgozó orvosok büdös ingyen élő patkány gcik.
Remélem olvassák :)
Az Eeg vizsgálatnál arra kell figyelni h full antiszociálisnak kell lenni xd
Nem szabad olyan ember közelébe menni akinél telefin van, pontosabban rá van csatlakozva egy átjátszóra magyarul repülőgép üzemmódra kell tenni a telót.
De igazából mindent elmondanak kivéve persze a Heim Pálos patkányok, ha ott vagy akkor részvétem.
Meg azt javaslom hogy a kajára írd rá a nevedet mert ha ezt nem teszed meg ezt a nagyon fontos lépést amit természetesen nem mondanak el akkor az éjszaka közepén elmondásuk szerint kidobják azokat persze a fszt dobják ki ennyire gondolom ők sem hülyék szépen megeszik vagy ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!