Hízás esetében milyen vizsgálatokat szoktak vagy érdemes elvégezni? Háziorvoshoz, vagy inkább endokrinológushoz menjek magánrendelésre?
1. kör: 2 hétig étel és italnapló, minden kortyot és falatot írj fel! Utána számolj kalóriát! Vessd össze a kalóriaszükségleteddel!
2. kör: minden sporttevékenységed felírod és testzsírszázalékot/testösszetételt méretaz
3. kör: háziorvos a fenti infókkal
Előbb háziorvoshoz, TB-re.
Beutal laborvizsgálatokra, pajzsmirigyvizsgálatot is kérj.
Ha szükséges, endokrinológushoz is beutal.
Minek fizess magánorvost?
A háziorvostól tudsz kérni egy beutalót tsh-rá, az nem ártana. Eléggé gyanús egy pajzsmirigy alulműködés.
Egyébként endokrinológushoz kellene menni, mert a hazidoki semmi értelmes dologra nem adhat beutalót a tsh-n kívül. Jó lenne egy teljes női hormonsor (ha nő vagy egyáltalán, de gondolom igen). Nem ártana egy terheléses vércukorvizsgalat, de i zinnal együtt. Mert hogy a háziorvos cukorral adhat beutalót, de inzulinra nem, pedig az is fontos lenne.
Esetleg még nőgyógyász tudja kiírni ezeket a vizsgálatokat, de ahhoz normális nődokit kell kifogni, mert soknak fingja sincs az endokrinológiáról.
Ezek kellenének (3. Ciklusnapon)
- Tsh, T3, T4, plusz nem ártana egy anti-TPO mellé.
- FSH
- LH
- ösztradiol
- prolaktin
- tesztoszteron
- SHBG
- DHEAS
- esetleg 17-OH-progeszteron
Ciklus 21. Napján (vagy amennyivel hosszabb/rövidebb a ciklusod 28 napnál, annyival tolva)
- progeszteron
Emellett egy minimum 3 pontos vércukor és inzulin szintek (éhgyomri és ogtt után 60. És 120. Perc)
Plusz egy nőgyógyászati UH.
Nyilván az a leggyorsabb, ha magánúton elintezed a vérvétel élet, és már eredménnyel mész az endokrinológushoz. De az drága muri, 50 ezret ezekre simán otthagysz a laborban.
Menzeszed rendben van?
Köszönöm!
Azon már rég túl vagyok, hogy kalóriát számoljak és nézegessem, hogy most ez deficitben van vagy sem vagy mit rontottam el. Ezért is merült fel az orvos, mert én már nem tudok ezen túl mit csinálni.
Azért merült fel, hogy fizetnék érte, mert egy sima laborra is hónapokat kell várni és annyira a háziorvosomban sem bízom. Nagyon rendes ember és valamikor biztos jó orvos volt, de már 76 éves és valamikor konkrétan elalszik rendelési időben vagy olyan gyógyszereket akar felírni, amik már vagy 20 éve nincsenek... Viszont leváltani nem váltanám le, mert a többi is ilyen csak pepitában. Úgyhogy gondoltam lehet, hogy jobb lenne magánúton elintézni ezeket, ha sokkal gyorsabb és talán jobban is értenek hozzá. Gondoltam, ha endokrinológushoz megyek, akkor ő is megmondja, ha valami más jellegű probléma van és tovább tud irányítani szakorvoshoz.
Hát ezt igen nehéz elhinnem. Nálunk a covid előtt még csak időpont sem volt, pedig megyeszékhely. Odamentél, kivártad a sort és ennyi.
Most talán egy hetes előjegyzés van a covid miatt. Nehéz elképzelnem, hogy bármilyen laborra 2 hónapot kelljen várni.
Arról nem is beszélve, hogy egy rakás helyen még házhoz is kimennek pár ezer forintért vért venni, meg vannak olyan helyek is, amik magánintézmények, de beutalóval csak a vérvétel költségét kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!