Megtagadhatok-e egészségügyi ellátást? (Például hogy kórházba vigyenek. )
Tegyük fel hogy megbetegednék. Kijön a mentő vagy a körzeti orvos és azt mondja hogy be kell vinnie a kórházba, vagy koronavírus tesztet kell csinálnia. Megtagadhatom ezen vizsgálatokat?
Csak mert most ugye van ez a koronavírus pánik és mindenkire ráfoghatják hogy az, akár az, akár nem. Én inkább meghalok itthon, de lélegeztetőgépre nem engedném magam tenni, és olyan gyógyszert sem vennék be, aminek vakság a mellékhatása. Szóval mondhatom azt, hogy jó, ha adnak eddig is ismert gyógyszert azt beveszem, de tesztet rajtam nem csinálnak és kórházba sem vihetnek még akkor sem, ha már félig halott vagyok. Szóval a jelen körülmények közt él-e még az önrendelkezési jog?
Az elsö tévedésben van!
A tesztre kötelezhetnek, arra nem, hogy kezeltesd magad.
Viszont ha pozitív a koronateszt, akkor köteles vagy önkéntes karantéba menni, és nem érintkezni másokkal.
Másrészt ha tudod, hogy lehetsz koronafertözött és nem teszel semmit, azaz ugyanúgy talákozol másokkal, akkor komoly büntetésekre (sok százezres pénzbüntetés vagy akás börtön is) számíthatsz mások egészségének veszélyeztetése miatt.
"mindenkire ráfoghatják hogy az, akár az, akár nem"
Ezért kell a teszt, ami kimutatja, hogy fertőzött vagy-e. Ha te meg akarsz halni, az a te magánügyed, de más emberek sorsáról nem dönthetsz, akiket esetleg megfertőzöl. A kórházba szállítást nem tagadhatod meg, ha olyan az állapotod, a kezelést viszont elutasíthatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!