Igaz a hír, hogy az eddig csak orvos által felírt rendszeresen szedett gyógyszerek már a patikában is kiválthatók recept nélkül?
Szerintem arra gondolhatott az ismerősöd, hogy a legtöbb gyógyszer esetében a receptet nem kell papír formában megkapnod, hanem elektronikus receptet állít ki az orvos (amiről kérhetsz papír igazolást, ha szeretnéd). Utána a patikában a saját receptedet a személyiddel és a taj-kártyáddal ki tudod váltani (tehát a papír igazolás nem szükséges). Ez évek óta így van, a múlt héten is váltottam ki így gyógyszert.
A következő, logikus lépés tényleg az lenne, hogy a rendszer automatikusan létrehozza az újabb receptet, amikor itt az ideje, de itt még nem tartunk szerintem. Sok háziorvos viszont belemegy abba, hogy ha telefonon kéred, felírja a rendszeres gyógyszered, nem kell megjelenned a rendelésen csak a recept miatt.
Az automatikus felírás amiatt se lenne jó, mert pl ha valakinek terápia szerűen adnák, pl 4 hónapig egy fájdalomcsillapítót vagy nyugtatót, de utána nem írná már fel az orvos akkor lehet magától írná fel a rendszer. Vagy valami rendszerhiba esetén nem vonná vissza a recept felírását és utána is tudná még kiváltani.
A fejlődés ebben az lenne, ha pl lehetne adni egy intervallumot. Pl hogy x naptól y ideig, z, gyógyszert.
Mivel ugye legtöbb gyógyszer nem 30 szemes, erre meg lehetne egy másik kiadás ami számolja, hogy a felírt mennyiségnek mikorra kellene elfogyni és akkor megint ír fel esetleg egy extra adagot. Vagy pedig az orvoshoz kellene fordulni, aki 2 kattintásból csinálna egy eseti felírást.
(Nem tudom mennyire érthetően fogalmaztam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!