Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Minden műtétnél tesznek katétert?

Minden műtétnél tesznek katétert?

Figyelt kérdés

Legelső műtét az életemben és nagyon nagyon félek. Igazából már egy vérvételtől elájulok ezért is izgulok most ennyire.

Pajzsmirigy cisztát fognak eltávolítani és érdekelne hogy mi fog történni. Mennyire fog fájni? Ilyenkor tesznek katétert? Infúziót? Műtét közben tuti hogy nem fogok érezni semmit?

Bocsánat a hülye kérdésekért, tényleg nem tudom miként zajlik egy műtét és borzasztóan félek!

egy 25 éves lány

2020. jan. 2. 19:36
 1/7 anonim ***** válasza:
64%

Pajzsmirigy műtétkor nem tesznek katétert, hiszen műtét után egyből lábra tudsz állni ( ha már eléggé kiürült az altató.

Infúzió / branül lesz, mert abba kapod az altatószereket, műtét után pedig a fájdalomcsillapítót.

A műtétből semmire sem fogsz emlékezni.

Betolnak a műtőbe, felszerelnek ( vérnyomásmérő, ekg, pulzoxi) Branült szúrnak, infúziót kötnek. Jön az altatóorvos, maszkot tesz az arcod elé, ebből oxigén jön. Elkezdik adni az altatószereket és onnantól kezdve teljes képszakadás. És már csak a kórteremben lesz akövetkező emlékkép.

Nem kell félni.

Fájni biztos fog, de a nővérektől kérj fájdalomcsillapítót és adnak.

Műtét előtt enni, inni nem lehet. Enni éjféltől, inni hajnali 5 től nem lehet.

Az osztályon valószínűleg műtét előtt még adni fognak egy kis nyugtatót, tabletta formában. Ne aggódj, nem lesz semmi gond.

2020. jan. 2. 19:43
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 5 hónapja nőgyógyászati műtétem volt 1,5 órás, tudom egész más, de a tapasztalataim segíthetnek. Altatás előtt adnak nyugtatót, semmi hatását nem éreztem akkor, de az utolsó emlékem a műtős fiú, hogy feküdjek fel az toló ágyra, az első, pedig, hogy vissza emelt a szobában az ágyra. Mivel hosszú műtét volt kaptam katétert, ahogy ki tudtam menni wc-re pár óra múlva kivették. Eleve véna katétert kötöttek be, illetve a műtőben még egyet; egy szúrás, és azon keresztül tudnak bármit adni, nem folyamatosan szurkálnak..
2020. jan. 2. 19:49
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Az én egy rokonom, ugyanígy pajzsmirigy ciszta műtét után kapott katétert. Igaz nagyon rövid ideig.

Én altatásos mandulaműtét után nem kaptam. Sajnos nem tudom mitől függ, de az orvosod fog tudni erre választ adni.

Infúziót biztos fogsz kapni, szerintem sima folyadékot, esetleg fájdalomcsillapítót. Az altatószer idegblokkoló gyakorlatilag, semmit nem fogsz érezni a műtétből.

2020. jan. 2. 19:51
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem a műtét helyétől, hanem a hosszától függ, hogy kell-e katéter. Egy óránál hosszabb műtétnél illik rakni.
2020. jan. 2. 20:18
 5/7 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!

Valaki írta hogy fájni biztos hogy nagyon fog, itt a műtét utáni ébredésre gondoljak? Utána nagy fájdalmaim lesznek?

Katéter amúgy fáj? Felrakása vagy levétele?

2020. jan. 2. 21:33
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
A műtét után nem fog valószínűleg fájni, de nekem adtak fájdalom csillapítót éjszakára, ha nem ajánlják, lehet kérni. A katéter pár másodperces kellemetlenség, nem fáj.
2020. jan. 2. 21:45
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Nekem (lábműtétnél) nem volt katéter. Minden ugyanúgy zajlott, ahogyan az első válaszoló írta. Műtét előtt én nem kaptam nyugtatót, pedig rendesen be voltam tojva. Az altatásból semmire nem fogsz emlékezni, az biztos. Viszont lehet, hogy ébredés után előfordul nálad hányás, émelygés.
2020. jan. 3. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!