A dohánynak vagy a fűnek van hatása a májra?
"Lighting a cigarette creates over 4000 harmful chemicals with hazardous adverse effects on almost every organ in the body."
Ez a tétel mondata az egész cikknek. Ha nem is merülünk bele, vagy nem is vagyunk láncdohányosok, akkor is, ez a 4000 különbféle vegyület a testünkbe kerül, már az első 2 slukkban is. És hozzáteszem, nem vagyunk egyformák: vkinek elég lesz ahhoz egy doboz is, hogy beindítson valami sejtszinti károsodást amiből később komoly problémája lesz. De az is lehet, hogy vkinél csak 30 évnyi dohányzás után.
A fűvel az a baj, hogy: nem ismerjük. Rengeteg vegyület van már önmagában a növényben, és nem tudjuk, hogy különböző hatásra milyen anyagra bomlik le. De annyi biztos: ha elszívod, mint a cigarettát, a nyálkahártyádon és a tüdődön keresztül, pillanatok alatt bejutnak a véráramlatba a vegyületek: legyen az jó vagy rossz- a májadat se hagyják ki. Ha füves sütit eszel, ezt a folyamatot meghosszabítod (folyamatosan szabadulnak fel a molekulák, nem hiába áll be az ember ~6 órán keresztül) + a metabolizmus során, újabb és újabb anyagok lesznek, és a zsírrétegbe is belekerülnek, azaz tovább tározódnak el: tovább maradnak benne a szervezetbe. Meg ugye az emésztés után, közvetlen kapcsolatba kerül a májjal- mivel az szűri ki, hogy "mi kell, mi nem". A maradék mérev meg simán felszívódhat a béltraktusban. De az egész növény egy ingoványos terület, ha olvasnál pár publikációt, akkor ott is ki szokták emelni, hogy nem tiszta még, hogy miért van pozitív hatással erre- meg arra, vagy éppen negatív.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!