A vakok hogyan "értesülnek" a cigarettásdobozokon levő üzenetekről, illetve elrettentő képekről? Cigarettásdobozokon miért nincs BREI írás?
A képeket hogyan lehet nekik láthatóvá tenni? Ráírnák,hogy "itt van egy feketete tüdő"?
Az üzeneteket még akár lehetne is,de ahogy a termékek 99,9%-nál nincs ilyen,úgy itt se.
Szerintem a képekre is ki lehetne találni jelrendszert, ha esetleg még nincsen, mivel nem mindenki születésétől fogva vak, és az alapvető formákat, színeket, el tudja képzelni.
Egy egyszerűbb rajzot át lehtne "kódolni" brei-re
...Braille...
És ha kíváncsi, megkérdezi a trafikost (bocsánat, Nemzeti Dohányboltost), hogy tessék már mondani, mi van ezen a dobozon?
Kedves Kérdező,
Látás sérült vagyok, és dohányzom.
Egyrészt, a később megvakultak ugyan megtanulják a Braillet írni és olvasni, de nem nagyon haasználják, ugyanúgy ahogy manapság már a született vakok is, mint én is, inkább okos eszközöket, vagy számítógépet használnak.
Másrészt, Brailleben is lehet képeket kinyomtatni, ebben az esetben, a papíron a formának megfelelően, nagyon közel helyezkednek el egymáshoz a pontok, mondjuk mintha kásagyöngyből, vagy mákból raknád ki a képet, viszont ennélfogva, jóval nagyobb hely is kell a képnek.
A képekkel kapcsban, csak az lenne a baj, hogy még sosem fogtam egészséges és rákos tüdőszövetet a kezemben, vagy gégét, vagy akármit, tehát nem nagyon lenne összehasonlítási alapom.
Vagy megoldanák Kinder figuraként csak gumiból vagy szilikonból hogy a szövet ruganyosságát visszaadják? :d
Egyébként, egy braille szöveg kinyomtatva akár a kép is, sokkal helyigényesebb mint a síkírásos szöveg, ezért van az, hogy a gyógyszeres dobozokon ugyan rajta van Brailleben a neve, esetleg még az is h hány mg, de a betegtájékoztató már nincs ott, mert nem férne be a dobozba ha kinyomtatnák, tehát ha ezt brailleben mellékelné a gyártó, kis füzetkét kapnék a gyógyszer mellé.
Végül pedig, amikor tizen éve egy ismerős először elmondta hogy mi van a dobozon, akár szöveg, akár kép, annyit reagáltam mint most: Tényleg azt hiszik hogy eddig azt gondoltam hogy a dohányzás egy egészségprogram része?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!