A vizpipa vagy a cigi a károsabb?
-saját tapasztalataimat írom:
ez a 100 szál cigi felér egy vízipipázással duma szerintem hülyeség :) akkor már rég meghaltam volna :D főleg hogy van amikor 4x is tömök pipát :Dés nyár június óta van saját pipám mégsem volt sose olyan, hogy "jajj de hiányolom a vizipipát" (a feeling miatt pipázom mindig :))
egyébként vöröskeresztes ismerősömet megkérdeztük egyszer erről és azt mondta, nem káros a vp, neki is van :)
Ezt a sok .öcst aki beeszi hogy a pipa a károsabb, meg volt itt valami s.ttyó is aki azt írta hogy a víz nem szűr semmit, hude fel tud b@szni egy ilyen beszólás. Na akkor azt mondom hogy @nyád. 5 éve pipázok, nem sárga a körmöm, nem sárga a fogam, nincsenek légzési problémáim, nem köhögök. És nem szoktam rá, mindig csak haverokkal a feeling kedvéért szívunk és még sose éreztem olyat, hogy húde rá kéne gyújtani. A k.csög orvosok is bek@phatják, pl: a haverom cigizik és persze elkezdett csúnyán köhögni, elkísértem tüdőszűrésre és mit mondott a doki, hogy szívjon inkább vizipipát, ha ekkora a füstigénye, mert az nem olyan káros mint a cigi. Na ezt nektek p.csfejek.
Ja és kivagyok ettől a trágárságszűrőtől is.
ELEGEM VAN EBBŐL!!! MINDEN CIGIS MAJOM EZZEL A WHOÁLTAL MANIPULÁLT RÉMHÍRREL JÖN!!!!! NAGYON ELEGEM VAN A CIGI SOKKAL DE SOKKAL KÁROSABB ÉS A PIPA SZINTE SEMMI !!!!
fél éve pipázok rendszeresen és kur.va érdekes nem szoktam rá nem köhögök reggel SEMMI bajom nincs tőlle de a cigis ilyenkor már fulldokolna!!!!!!!!!!!!!!!!
Szerintem a cigi károsabb.
Azért, mert ha pl 1 órán keresztül cigizel megahlsz, de ha vizipipázol, akkor nem, max egy kicsit megszédülsz a furcsa lélegzés miatt.
és ebből kifolyólag szerintem a v.pipa megszűri a káros anyagok nagy részét.
Na most én azt nem tudom megmondani hogy melyik a károsabb de egyet tudok tapasztalatból:
Régen cigiztem és csak kevésszer vp-ztem, tünetek: sportban hamar kifulladtam, relatív sokszor voltam beteg, tök pattanásos voltam, nem éreztem ízeket & szagokat anyiira intenzíven, köhögtem
Most már nem cigizek de rendszeresen vp-zek, tünetek: sportban csak akkor vagyok könnyen fáradt ha előtte 3 órán belül pipáztam amúgy minden megy simán, nem vagyok beteg soha, kevesebb pattanás, érzem a szagokat és ízeket, nem köhögök vagy csak nagyon keveset.
összegezve:
pipa +: finom, ugyanúgy megnyugtat, sokkal kevésbé vagyok inegrült ha nem pipázhatok, jobban közösségi
pipa -: pipázás után legszívesebben aludnék:D , sokat kell gyakorolni hogy tényleg finom pipát csináljon valaki
cigi+: igazán semmi
cigi-: úgy konkrétan minden
Általános tévhit, hogy a vízipipázás ártalmatlan, de legalábbis sokkal kevésbé veszélyes tevékenység, mint a dohányzás. Ezt a nézetet azzal szokták indokolni, hogy a folyadék kiszűri a káros anyagokat, továbbá lehűti a füstöt, így az veszélytelen.
Ezzel szemben az igazság az, hogy egyetlen, 45 perces vízipipázás után mind a vér nikotin tartalma, mind kotinin tartalma (a nikotin bomlásterméke) például a 60-szorosára növekszik, a nyálban pedig ennél még sokkolóbbak az adatok: 600 illetve 300-szoros ez az érték!
A szén-monoxid a vér hemoglobinjához kötődik (mely az oxigént szállítaná), ennek hatására szűkülnek az erek, rosszabbodik a sejtek vérellátása és növekszik a vérnyomás és a pulzus. A vízipipa belélegzett füstjének szén-monoxid tartalma akár háromszorosa is lehet a cigarettáénak. Ráadásul a nemdohányzók hemoglobinhoz kötött CO szintje 2%-ról 6%-ra nőtt cigarettázás és 10%-ra vízipipázás után.
A vízipipa füstje ezen kívül tartalmaz kátrányt és olyan egyéb mérgező összetevőket, mint a formaldehid, nitrogén, nitrogén-oxid, arzén-származékok, nehéz fémek és egyéb rákkeltő anyagok. Egy vízipipázás során belélegzett füstben 50-szer annyi rákkeltő policiklikus aromás vegyület található, mint egy szál cigarettáéban. Ennek megfelelően a vízipipa éppolyan egészségkárosító, ugyanúgy rákot, szív- és légzőszervi betegségeket okozhat! Ezeken kívül nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vízipipázás a használatából adódó egyedi jellegzetességei révén egyéb lehetséges veszélyforrást is jelenthet: többek közt a közös használat, a nem megfelelő higiéniai feltételek különböző fertőző betegségek terjedését segíthetik elő. De ami a legfontosabb: sose feledkezzünk meg róla, hogy a passzív dohányzás éppúgy velejárója a vízipipának, ahogy a cigarettának!
Magyarországon évi 28 000 aktív dohányzás miatt elhunyttal számítva, a passzív dohányzás körülbelül évi 3 500 áldozatot követel.
A levegőbe került mellékfüst, amit a passzív dohányosok beszívnak veszélyesebb a főfüstnél is, mivel ezt nem szűri meg a filter.
Egy cigaretta kb. 10 perc alatt ég el. Ez alatt a levegőbe kétszer több kátrány és nikotin, ötször több szénmonoxid kerül, mint a dohányos szervezetébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!