Egy hónapban mennyit kell költeni elektromos cigi patronra? A patron meddig tart ki?
Nem cigarettázok és elektromos cigarettám sem volt még.
Kíváncsi vagyok,hogy ti mennyit költötök havonta elektromos cigi patronra? Kevesebbet,mintha rendes cigarettát vennétek?
Mivel te sosem bagóztál, valószínűleg nikotinmentes patront szeretnél vásárolni, nikotinmentesből pedig annyit szívsz el, ammenyit akarsz, de úgy sejtem, te inkább kocabagós akarsz lenni. Csak az a kérdés, milyen gyakran szívnád. Amúgy ha nem cigiztél, nem érdemes e-cigit venned sem.
Nikotinos patron esetén függ az erősségtől, minél gyengébb a lötyi, általában annál többet szív belőle az ember.
Én 2014. őszén kezdem el e-cigizni, előtte havi 7-9 ezret költöttem cigire, jelenleg kb. 5-7 ezer megy el e-cigire.
Az a baj ezzel a kérdéssel, hogy ez a kérdés kb ilyen:
Van egy autóm, mennyit kell költeni rá egy hónapban? És mikor fog meghibásodni?
Hát bakker, oké, de milyen autó? Versenyzel vele, vagy nagymama módján vezetsz? Milyen motorral? Stb.stb…
Tehát érted, ez függ az adott kazántól porlasztófejtől használat módjából és gyakoriságától. Aztán függ attól is, hogy milyen liquidet veszel bele, te magad kevered e vagy sem, ha igen akkor mennyi nikotinnal, és milyen drága aromával... Függ attól, hogy milyen kazánt, vagy patront használsz, RBA-ról van e szó, ahol magadnak cseréled/javítod, vagy boltból készen veszel hozzá porlasztófejet. Ha RBA akkor milyen huzallal tekered, mekkora ellenálással, és mekkora feszültséggel használod, tüdőre szívod e egyből hosszú slukkal, vagy szájból tüdőre. De még attól is függ, hogy milyen aromát/liquidet használsz, mert vannak amik gyorsabban kokszolódnak, így gyorsabban elhasználva a porlasztófejet... Szóval hja..
Azért leírom neked nagyjából az én költségeimet, de ez csak és kizárólag rám vonatkozik, mert már vannak kialakult szokásaim.
A készletem amiket használok kb 40.000,-Ft-ba került kompletten. Ez nálam kb másfél hónap rendes cigizésnek felet meg. Ez ugye egyszeri költség.
Van egy eleaf istick pico modom, egy kanger subtank mini kazánnal, meg egy cubis kazánnal.
A kanger kazánnál magamnak tekerem az RBA porlasztófejet. Általában 1-1,5 hetente cserélek benne tekerést, és vattát. Huzalnak legtöbbször rozsdamentes 316-os 0,28mm vastag huzalt használok. A huzalt vape42 boltból rendelem 342,-Ft-ért 5m-ert.
Ez kitart jó pár hónapig. Nem tudom pontosan, de talán 2-3 hónap, vagy több.
Hozzá Muji japán vattalapokat használok, amiből egy csomag kb 300,-Ft. Ez szintén pár hónapig elég.
Kerekítsünk lefelé, legyen mondjuk mindkettő elég 2 hónapra. Azaz 642,-Ft-nál tartunk 2 hónapra. 1 hónap 321,-Ft
A folyadékot magamnak keverem. Napi kb 12ml liquidet használok 3mg-os nikotintartalommal. (ez már elég gyenge, kezdőknek akik cigiről tértek át, legalább 9-12mg-os foyladék kell, ami drágább..)
A base liquid ára, azaz 50%PG-s, 50%VG-s alaplé 3mg nikotinnal 500ml azaz fél liter 2960,-Ft. Számoljunk napi 10ml általános használattal, szóval az 500ml nálam elég 50 napig, azaz majdnem két hónap. Ez havi kb 1780,-Ft
Szóval eddig tartunk: 321+1780 azaz 2100,- forintnál/hónap.
Ehhez még hozzájön az aroma. Solub aromát használok mostanság leggyakrabban, ebből 10ml 890,-Ft. Legtöbbször 10% körüli aránnyal keverem. Azaz 10ml elég 100ml e-liquidre (kész folyadékra). Ugye az előbb kiszámoltam, hogy 1 hónapban nagyjából 300ml kész folyadékot füstölök el. Azaz 3x10ml aromára van szükségem. 3x890= 2670,-Ft
Szóval most itt tartunk: 321,-Ft vatta és huzal + 1780,-Ft alaplé + 2670,-Ft aroma.
Ez így havi 4.771,-Ft, ha mindent jól számoltam. Igaz ehhez még hozzájön az egész szett egyszeri megvásárlási ára. Ha leosztom mondjuk 1 évre, akkor 40.000/12, azaz 1 hónapra kijön 3.333,-Ft-ra. Így már havi 4.770+3.330= azaz 8.100,-Ft. Igaz, remélhetőleg több ideig elég a szettem, mint 1 év.
Sima cigiből meg havi 30-35ezer forintnyit füstöltem el.
S hozzáteszem, hogy szerintem az e-cigi fogyasztásom átlagon felüli. Szóval elég sokat szívom.
Cserébe viszont mindent magamnak csinálok, amit csak tudok, így lényegesen olcsóbb.
Pl. ott van a cubis kazánom, amihez az RBA rész, eléggé használhatatlan számomra. Ezért ahhoz előre legyártott porlasztófejeket veszek. Porlasztófej darabja kb 900-1000,-Ft körül van. Ezt is 1-2 hetente cserélem. Egyszerűség kedvéért hetente egyszer. 3x1000,-Ft, azaz ez plusz 3000,-Ft költség a saját tekeréshez képest, ami 321,-Ft volt.
S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ha kész liquidet veszel, akkor 10ml kb 1000,-Ft. Havi 300ml fogyasztása esetén ez megint 30.000,-Ft plusz költség. Ami rengeteg a saját keverésű havi 4450,-Ft-os költség helyett.
Hozzáteszem, mint már mondtam, én extrém sokat használom, ha előre bekevert liquidet használnék, akkor drágábbra jönnék ki majdnem, mintha sima rendes cigit használnék.
Viszont így, hogy magamnak csinálok mindent, még az extrém füstölést is nagyjából 6-szor olcsóbban oldom meg.
Így már remélem belátod, hogy mennyire hülye a kérdés az amit feltettél.
A másik meg, hogy ha nem cigizel, akkor WTF-ért akarsz e-cigizni? Ez nem szórakozásra van bakker, és még csak nem is olyan nagyon finom. Ez arra való, hogy egy nagyon káros szokást, egy kevésbé károsra cseréljünk.
Az, hogy ez kevésbé káros, az nem azt jelenti, hogy abszolút nem az. Ez is károsítja az egészséget, szóval tök felesleges szórakoznod vele. Egy múló hobbinak meg túl drága..
Amúgy örültem a kérdésnek, mert így legalább végre kiszámolhattam másfél évnyi e-cigizés után, hogy mennyit is költök rá... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!