Lehetséges, hogy a dohányzás miatt van mindig egy "csomó" a torkomban?
Sajnos lehetséges...
Pár mondatban a saját esetem: '87-ben észrevettem, hogy minden elszívott cigaretta (akkoriban a menő a Sopianae volt) után egyre nyomasztóbb, fojtogató, gombócérzés keletkezik a torkomban. Mivel akkoriban körülbelül napi egy doboznyit pöfékeltem el, így egyre kellemetlenebb lett ez az érzés. Majd az év végére ez a tünet annyira felfokozódott, hogy egy-egy cigaretta elszívása után már szabályosan öklendeztem. Ezután jelentkeztem orvosnál és alaposan kivizsgáltak, megállapították, hogy ödéma alakult ki a torkomban, amit a nikotin allergia okozhat(ott). 88-ban Pécsett megműtötték és után - orvosi javaslatra - a cigarettázásról leszoktam. 8 évig bírtam... utána ismét rászoktam olyannyira, hogy 98 környékén már napi 2 doboz körüli mennyiséget pöfékeltem el a light Marlboro-ból. Ismét gombócom lett és hamarosan látható is lett ez a gombóc. Megint orvos, megint sok vizsgálat, aminek az eredménye egy tumor felfedezése lett. Műtét, pajzsmiriggyel együtt ment minden, most végképp nem dohányzom és nincs is gombócom... igaz, stresszelni sem szoktam.
Igen! A bolti szeszes italokkal ez a gond, hogy csak kárt okoz. Azért mondom, hogy valódi gyümölcsből főzött kisüsti, mert ez épphogy erősíti a nyálkahártyát, oldja a letapadt kátrányszerű bevonatot.
A kémcsöves ízek, zamatosító vegyületek tiszta-szesszel, nem tartalmaz semmiféle összetevőt ami a szervezetnek hasznos volna. De régebben volt egy mondás "a jó magyar borban, eggyel több a vitamin, mint az anyatejben" Nos ezek a vitaminok a kisüstiben tisztábban vannak jelen.
Saját véleményem, tapasztalatom szerint, a nyelőcső redőiben megtapadó kátrányt, a szervezet gyomorsavval próbálja tisztítani, a folyamat neve "reflux". Ha nagyon makacs a szennyeződés, a többszöri gyomorsavas öblítés felmarja a nyálkahártyát, ekkor érzünk gombócot a torkunk alatt. Majd mikor rothadó ételmaradék is letapad a redőkbe, kisebesedés, esetleg rákos elváltozások is megjelenhetnek. Ha orvoshoz megyünk, savcsökkentő tablettákkal lecsökkentik a takarításban szerepet játszó sav tartalmát, ami pillanatnyilag megszünteti a kellemetlen tüneteket. De a reflux ezáltal fokozódik. Ugyan már nem mar, de az okát, a kátrányt még nem takarítottuk ki!
Az egészséges emberből az orvos nem tud megélni, ezért alakult ki a tüneti kezelés.
Még valami amit az emberek nem látnak! A nagyüzemi gyümölcsösök mind forgalmas utak mellett van. A gumipor, amit az útjainkon koptatunk beeszi magát a gyümölcsbe. Az sem véletlen, hogy a reflux mint betegség azóta szaporodott meg, amióta egyre több autó koptatja gumiit útjainkon.
Szerintem érdemes lenne tudományosan is vizsgálni az ügyet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!