" Veterán " kávézó és dohányzó személyek- válaszolnátok?
Lehet furcsa a kérdés, de 19 éves vagyok és az egyetlen élvezeti cikk az életemben a kávé és a cigaretta.
Nem kell az alkohol és nem kell a drog sem.
Azt szeretném, ha olyanok írnának véleményt, akiknek már 10-20-30 éve az életük részét képezi a kávé és a cigaretta.
A kérdésem egyszerű: megérte nektek ?
Azért kérdezem, mert az én életemben nincsenek más téren gondok: jól tanulok, tehetséges vagyok abban, amit csinálok, van szociális életem, van elképzelésem a jövőmről, stb.
Ezt nem menőzésből írom, csak azért, hogy szemléltessem, hogy az egyetlen rész, amelyben nem vagyok biztos az életemben, ehhez a két szenvedélyemhez köthető: a kávé és a cigaretta.
Én ezekkel érzem teljesnek magam, ezek már a részemmé váltak, és jóra használom őket olyan értelemben, hogy egész nap aktív vagyok, rengeteget írok és tanulok, plusz sportolok is emellé, a kávé pedig energiát ad mindehez, a cigaretta meg olyan, hogy nem őrülök meg érte, de azért jólesik időnként elszívni néhányat.
Tudom, hogy ez mentegetőzésnek hangzik, de nem vagyok biztos benne, hogy az a legjobb, ha mindent feladunk és úgy élünk, mint egy szent. Valahogy…..van aki jobban “ működik “ káros szenvedélyekkel, mint nélkülük.
13évig dohányoztam, a kávéval meg nincs semmi gond...
2 éve szoktam le a cigiről...
a végén már nem tudtam 20métert futni, ha valakihez lépcsőn kellett felmennem 1-2 emeletet a szívem majd kiugrott a helyéről, a mellkasom minden reggel fájt, minden reggel és este köhögtem, a torkomról folyamatosan jött fel a slejm amit kénytelen voltam kiköpni, ami elég undorító egy dolog...
miután 2 éve leszoktam róla, rá 1-2 hónappal megnőtt a mozgásvágyam, átalakítottam az étkezésemet is, vettem biciklit, 1 év alatt leadtam 40kg-ot, és pár hete futottam le egy maratont...
de a kávéval nincs gond, ha minőséget iszol és nem viszed túlzásba, akkor gond sincs vele...
A kávé és a haj állaga? Hirdetik a különböző dolgokat, sampon, tabletta, amelynek a kávé adja az alapját a haj erősítésére:) Erről ennyit.
Én évek óta áttértem a koffeinmentes kávéra - ez is mutatja, hogy igazából nem a kávé frissítő erejére van szükségem, hanem a kávézás körüli ceremóniára, a lakást belengő illatra.
Elhagytam a cukrot, tejport, tejszínt, keserűn iszom, hogy ne hizlaljon, és nem is tudok meginni egy csésze édesített kávét már.
De a cigarettára soha nem tudnék rászokni, s hála égnek, a családom egyik tagja sem dohányzott soha. Na, az látszik meg csak az emberen, aki láncdohányos! A bőre színe,a fogazata, a ruhája illata árulkodik messziről, hogy dohányossal állunk szemben.És ha nyugtatásra szívják, ez nem mindig jön be, mert nagyon sokról éppen az idegesség jön le. Szóval nálam a cigi-kávé harcban csakis kávé, de mértékletesen.
#Sperseus- Tudom, téged már láttalak sok helyen válaszolni, csak mikor írod azt a fuldoklásodat két lépcsőnyi szaladás után, elmegy a kedvem a cigitől :D.
De amúgy gratulálok, hogy jó döntést hoztál számodra és helyreállt az egészséged.
#12- Igen, koffeintartalmú készítményekből sokféle van, nekem is koffeintart. samponom van és hajerősítő szerem is , bár nem hiszem, hogy sokat használ, de azért elhitetem magammal, hogy erősödik a hajam tőle :D.
Nos, a gond az, hogy én nem tudnék áttérni a koffeinmentes kávéra. Azaz inkább nem innék semmit helyette, mert nekem speciel a koffein az, ami a kávé értelmét adja. Nem a szertartásért csinálom, ugyanis nincs semmilyen szertartás nálam, instant kávét használok….tudom, nem vagyok egy kávéínyenc, de hát soha nem a szertartásért szerettem, mindig csak a hatásáért.
Még mindig várok válaszokat, szeretnék minél több választ olvasni, elemezni, mert egyszerűen döntésképtelen vagyok. Tudom a negatívumokat, tudom a pozitívumokat, egyetértek nagyjából mindennel, amit írtatok, de amikor ezt a két oldalát a dolognak össze kell egyeztetnem, akkor soha nem jutok semmilyen végleges eredményre.
Az a legrosszabb, hogy látok olyanokat, akiket erősen tönkretett ez a két addikció, viszont látok olyanokat is, akik viszonylag megúszták a dolgot és egész életükben élvezhették ezt a két szenvedélyt.
Tudom, hogy senkinek sincs ez varázsgömbje, ami megmondja, hogy épp velem mi lesz 30 év múlva, de valahogy szeretném kimatekozni ezt a dolgot, amennyire csak lehetséges….már voltam úgy, hogy letettem a cigit és teltek a hónapok és kérdezték bagós haverok, hogy “ te tényleg nem cigizel többet ? ilyen könnyen letudtad tenni ? “ s mondtam, hogy igen, miért ne ?
De aztán visszatértem és nem azért, mert elvonási tüneteim voltak, hanem azért, mert csak nem tudtam dülőre jutni magamban, hogy “ tényleg érdemes lemondanom róla ? “ – ok, ez lehet egyeseknek hülye kérdésnek tűnik, de nekem folyamatosan ezen kattog az agyam, mert más élvezeti cikk nincs az életemben. Ez az egy van csak, na meg a kávé, s ha ezeket is kivonom, akkor nem marad semmi. És nem tudom, hogy jó-e, ha nem marad semmi.
Azt soha nem bírtam felfogni, hogyan lehet "alkalmanként" egy-egy szál cigit elszívni. Aki nem nikotinfüggő, annak a cigi egész egyszerűen SZAR. Szóval aki azt állítja, hogy neki alkalmanként jól esik a cigi, de nem függő az vagy hazudik és valójában függő vagy menőzésből pöffent rá társaságban, nehogy kinézzék. Na mindegy...
Kérdésedre felelve: 15 éves koromban szoktam rá a cigire és 18 éves gimnazista korom körül lett a reggeli rituálém része a kávé-cigi kombó. Most persze lehet azt mondani, hogy más "szenvedélye" mennyivel rosszabb. Nem igaz. Ha elvennék tőled a kávé cigi kombót és ez nálad depresszív hangulatot, veszteségérzetet, frusztrációt váltana ki, akkor ugyanolyan függőségben szenvedsz, mint a heroninos, aki nem jut hozzá az aktuális adagjához. Tök mindegy, hogy más a mennyiség és a gyakoriság és főleg a függés tárgya, a hangsúly azon van, hogy függsz valamitől és ezt ki kell iktatni. Ez pedig nem az állatad ún. "szentnek" nevezett attitűd. Függeni szar és ebből kell kiszakadni. Amúgy a dolog ezen része, miszerint "jól esik" elszívni néhányat, nagyon veszélyes, mert már ez is függés. Sőt szerintem még rosszabb mint a rendszeres dohányzás, mert egy láncbagós legalább utálja amit csinál és felfogja, hogy a cigi irányítja, míg az "alkalmi" bagós bebeszéli magának, hogy jólesik neki "néha" és bármikor le tudná tenni. Olvasd el Allen Carr könyvét és megérted.
kérdező,teljesen egyet értek veled,fölösleges minden károsabb élvezetről lemondani,a cigi,főleg mértékkel még bőven belefér. egyszer úgy is elmúlik az élvezete,akkor meg egyszerűen abbahagyod :)
az utolsóval nem értek egyet. én nem tartom magam nikotinfüggőnek,hiába érzem a fejfájást,néha-néha az ingerültséget,egyszerűen tudok mértéket tartani,illetve mentálisan nem kötődöm hozzá. hétvégente,2hetente szoktam cigizni bulikban,de ha hétköznap valaki pofámba fújja a füstöt,vagy megérzem okádni tudnék. persze ha én szívom az más :)
pl rá,hogy nem rég nyelvvizsgáztam,és 2 év után ilyen "cigizgetéssekkel"simán nem cigiztem 2-3hónapig,mert volt célom,ha fáj a fejem meg nem tudok tanulni.
egy szó,mint száz,ha nem függőségből hanem élvezetből csinálod semmi bajod nem lesz,csak nem szabad kötődni hozzá
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!