Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » " Veterán " kávézó és dohányzó...

" Veterán " kávézó és dohányzó személyek- válaszolnátok?

Figyelt kérdés

Lehet furcsa a kérdés, de 19 éves vagyok és az egyetlen élvezeti cikk az életemben a kávé és a cigaretta.

Nem kell az alkohol és nem kell a drog sem.

Azt szeretném, ha olyanok írnának véleményt, akiknek már 10-20-30 éve az életük részét képezi a kávé és a cigaretta.

A kérdésem egyszerű: megérte nektek ?

Azért kérdezem, mert az én életemben nincsenek más téren gondok: jól tanulok, tehetséges vagyok abban, amit csinálok, van szociális életem, van elképzelésem a jövőmről, stb.

Ezt nem menőzésből írom, csak azért, hogy szemléltessem, hogy az egyetlen rész, amelyben nem vagyok biztos az életemben, ehhez a két szenvedélyemhez köthető: a kávé és a cigaretta.

Én ezekkel érzem teljesnek magam, ezek már a részemmé váltak, és jóra használom őket olyan értelemben, hogy egész nap aktív vagyok, rengeteget írok és tanulok, plusz sportolok is emellé, a kávé pedig energiát ad mindehez, a cigaretta meg olyan, hogy nem őrülök meg érte, de azért jólesik időnként elszívni néhányat.

Tudom, hogy ez mentegetőzésnek hangzik, de nem vagyok biztos benne, hogy az a legjobb, ha mindent feladunk és úgy élünk, mint egy szent. Valahogy…..van aki jobban “ működik “ káros szenvedélyekkel, mint nélkülük.

2013. okt. 20. 18:22
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

13évig dohányoztam, a kávéval meg nincs semmi gond...

2 éve szoktam le a cigiről...

a végén már nem tudtam 20métert futni, ha valakihez lépcsőn kellett felmennem 1-2 emeletet a szívem majd kiugrott a helyéről, a mellkasom minden reggel fájt, minden reggel és este köhögtem, a torkomról folyamatosan jött fel a slejm amit kénytelen voltam kiköpni, ami elég undorító egy dolog...

miután 2 éve leszoktam róla, rá 1-2 hónappal megnőtt a mozgásvágyam, átalakítottam az étkezésemet is, vettem biciklit, 1 év alatt leadtam 40kg-ot, és pár hete futottam le egy maratont...

de a kávéval nincs gond, ha minőséget iszol és nem viszed túlzásba, akkor gond sincs vele...

2013. okt. 21. 00:23
 12/16 anonim ***** válasza:

A kávé és a haj állaga? Hirdetik a különböző dolgokat, sampon, tabletta, amelynek a kávé adja az alapját a haj erősítésére:) Erről ennyit.

Én évek óta áttértem a koffeinmentes kávéra - ez is mutatja, hogy igazából nem a kávé frissítő erejére van szükségem, hanem a kávézás körüli ceremóniára, a lakást belengő illatra.

Elhagytam a cukrot, tejport, tejszínt, keserűn iszom, hogy ne hizlaljon, és nem is tudok meginni egy csésze édesített kávét már.

De a cigarettára soha nem tudnék rászokni, s hála égnek, a családom egyik tagja sem dohányzott soha. Na, az látszik meg csak az emberen, aki láncdohányos! A bőre színe,a fogazata, a ruhája illata árulkodik messziről, hogy dohányossal állunk szemben.És ha nyugtatásra szívják, ez nem mindig jön be, mert nagyon sokról éppen az idegesség jön le. Szóval nálam a cigi-kávé harcban csakis kávé, de mértékletesen.

2013. okt. 21. 07:04
 13/16 A kérdező kommentje:

#Sperseus- Tudom, téged már láttalak sok helyen válaszolni, csak mikor írod azt a fuldoklásodat két lépcsőnyi szaladás után, elmegy a kedvem a cigitől :D.

De amúgy gratulálok, hogy jó döntést hoztál számodra és helyreállt az egészséged.

#12- Igen, koffeintartalmú készítményekből sokféle van, nekem is koffeintart. samponom van és hajerősítő szerem is , bár nem hiszem, hogy sokat használ, de azért elhitetem magammal, hogy erősödik a hajam tőle :D.

Nos, a gond az, hogy én nem tudnék áttérni a koffeinmentes kávéra. Azaz inkább nem innék semmit helyette, mert nekem speciel a koffein az, ami a kávé értelmét adja. Nem a szertartásért csinálom, ugyanis nincs semmilyen szertartás nálam, instant kávét használok….tudom, nem vagyok egy kávéínyenc, de hát soha nem a szertartásért szerettem, mindig csak a hatásáért.

2013. okt. 21. 11:47
 14/16 A kérdező kommentje:

Még mindig várok válaszokat, szeretnék minél több választ olvasni, elemezni, mert egyszerűen döntésképtelen vagyok. Tudom a negatívumokat, tudom a pozitívumokat, egyetértek nagyjából mindennel, amit írtatok, de amikor ezt a két oldalát a dolognak össze kell egyeztetnem, akkor soha nem jutok semmilyen végleges eredményre.

Az a legrosszabb, hogy látok olyanokat, akiket erősen tönkretett ez a két addikció, viszont látok olyanokat is, akik viszonylag megúszták a dolgot és egész életükben élvezhették ezt a két szenvedélyt.

Tudom, hogy senkinek sincs ez varázsgömbje, ami megmondja, hogy épp velem mi lesz 30 év múlva, de valahogy szeretném kimatekozni ezt a dolgot, amennyire csak lehetséges….már voltam úgy, hogy letettem a cigit és teltek a hónapok és kérdezték bagós haverok, hogy “ te tényleg nem cigizel többet ? ilyen könnyen letudtad tenni ? “ s mondtam, hogy igen, miért ne ?

De aztán visszatértem és nem azért, mert elvonási tüneteim voltak, hanem azért, mert csak nem tudtam dülőre jutni magamban, hogy “ tényleg érdemes lemondanom róla ? “ – ok, ez lehet egyeseknek hülye kérdésnek tűnik, de nekem folyamatosan ezen kattog az agyam, mert más élvezeti cikk nincs az életemben. Ez az egy van csak, na meg a kávé, s ha ezeket is kivonom, akkor nem marad semmi. És nem tudom, hogy jó-e, ha nem marad semmi.

2013. okt. 21. 11:57
 15/16 anonim ***** válasza:

Azt soha nem bírtam felfogni, hogyan lehet "alkalmanként" egy-egy szál cigit elszívni. Aki nem nikotinfüggő, annak a cigi egész egyszerűen SZAR. Szóval aki azt állítja, hogy neki alkalmanként jól esik a cigi, de nem függő az vagy hazudik és valójában függő vagy menőzésből pöffent rá társaságban, nehogy kinézzék. Na mindegy...

Kérdésedre felelve: 15 éves koromban szoktam rá a cigire és 18 éves gimnazista korom körül lett a reggeli rituálém része a kávé-cigi kombó. Most persze lehet azt mondani, hogy más "szenvedélye" mennyivel rosszabb. Nem igaz. Ha elvennék tőled a kávé cigi kombót és ez nálad depresszív hangulatot, veszteségérzetet, frusztrációt váltana ki, akkor ugyanolyan függőségben szenvedsz, mint a heroninos, aki nem jut hozzá az aktuális adagjához. Tök mindegy, hogy más a mennyiség és a gyakoriság és főleg a függés tárgya, a hangsúly azon van, hogy függsz valamitől és ezt ki kell iktatni. Ez pedig nem az állatad ún. "szentnek" nevezett attitűd. Függeni szar és ebből kell kiszakadni. Amúgy a dolog ezen része, miszerint "jól esik" elszívni néhányat, nagyon veszélyes, mert már ez is függés. Sőt szerintem még rosszabb mint a rendszeres dohányzás, mert egy láncbagós legalább utálja amit csinál és felfogja, hogy a cigi irányítja, míg az "alkalmi" bagós bebeszéli magának, hogy jólesik neki "néha" és bármikor le tudná tenni. Olvasd el Allen Carr könyvét és megérted.

2013. okt. 21. 23:11
 16/16 anonim ***** válasza:

kérdező,teljesen egyet értek veled,fölösleges minden károsabb élvezetről lemondani,a cigi,főleg mértékkel még bőven belefér. egyszer úgy is elmúlik az élvezete,akkor meg egyszerűen abbahagyod :)

az utolsóval nem értek egyet. én nem tartom magam nikotinfüggőnek,hiába érzem a fejfájást,néha-néha az ingerültséget,egyszerűen tudok mértéket tartani,illetve mentálisan nem kötődöm hozzá. hétvégente,2hetente szoktam cigizni bulikban,de ha hétköznap valaki pofámba fújja a füstöt,vagy megérzem okádni tudnék. persze ha én szívom az más :)

pl rá,hogy nem rég nyelvvizsgáztam,és 2 év után ilyen "cigizgetéssekkel"simán nem cigiztem 2-3hónapig,mert volt célom,ha fáj a fejem meg nem tudok tanulni.

egy szó,mint száz,ha nem függőségből hanem élvezetből csinálod semmi bajod nem lesz,csak nem szabad kötődni hozzá

2013. okt. 22. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!