Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Dohányosoknak van valamilyen...

Dohányosoknak van valamilyen köptető köhögés ellen?

Figyelt kérdés
A férjem 38 éves, kb 24 éve dohányzik, kb 3-4 éve napi kb 15 szálat, előtte többet szívott. Egy ideje már rendszeresen köhög, száraz köhögése van, meg vagyok arról győződve, hogy a cigizés miatt van ez nála. Van valamilyen köptető, vagy bármi, ami erre való? Hogy kicsit kitisztítsa a tüdejéről, hörgőiről, mit tudom én honnan a lerakódást, kátrányt és a többieket, ami a cigivel jár? Nagyon köszönöm.
2013. ápr. 23. 12:40
 1/6 anonim ***** válasza:

Nincs, nincs is értelme, hiszen a köptető pont a köhögést stimulálná, az meg megy magától is.

Lándzsás útifű szirupot szedhet a köhögés csillapítására, de a legtutibb az, ha leszokik.

Saját tapasztalat, én "csak" tíz évig dohányoztam, de napi egy dobozt minimum. A legfőbb motivációm az volt a letevésre, amikor elkezdtem reggelente fulladni, köhögni, a párom meg többször mondta, hogy ez undorító. Persze meg is értem. Utána még pár hétig köhögtem, talán többet is, mint előtte, de aztán abbamaradt :)

2013. ápr. 23. 12:52
 2/6 A kérdező kommentje:
Mondtam már neki sokszor, hogy tegye le, de erre a válasza az, hogy nem akarja. Fél hogy elhízik ha leteszi. Egyébként sokszor sípol is a tüdeje, nyirkos időben fullad, és folyton köhög, engem ez zavar és aggaszt, ezt már elmondtam neki sokszor, de nem hatja meg különösebben, nem akar leszokni. Akkor nincs rá semmi szer? Ezt kell elviselnem ezentúl?
2013. ápr. 23. 12:55
 3/6 anonim ***** válasza:

Sajnos ez csak rosszabb lesz. Amiket leírtál az a COPD kezdődő tünete, ami egy borzasztó betegség.

Anyukámnál is így kezdődött, azóta már 24 órában oxigénpótlásra van szüksége és már attól is fullad, ha néhány lépést tennie kell.

[link]

2013. ápr. 23. 14:28
 4/6 anonim ***** válasza:
akkor ne azt kérd hogy tegye le, csak hogy csökentse le a 15-öt mondjuk 8-ra, már az is sokat számítana
2013. ápr. 23. 15:18
 5/6 anonim ***** válasza:

Első vagyok, ha gondolod, adnék néhány tippet.

Nagyon gyakori félelem a dohányosok körében, hogy elhíznak, és ez nem is alaptalan! Két oka van: egyrészt a legtöbben dohányzás helyett esznek, azaz plusz kalóriát visznek be, másrészt az anyagcserét a dohányzás gyorsítja. Ha leteszi az ember, valamennyire lassul az anyagcseréje, azaz kevesebb kalóriára van szüksége. Jó, tudományosan nem feltétlen helytálló, amit írtam, de konyhanyelven ez a lényeg.

Viszont ez azt is jelenti, hogy nem szükségszerű, hogy az ember meghízzon. DE a cigaretta letevésével párhuzamosan legalább néhány hónapig figyelni kell az étkezésre és a testsúlyra.

Nálam úgy működött a dolog, hogy elolvastam Allen Carr: Végre nem dohányzom! című könyvét (ncore-on fent van, de ha gondolod, emailben is át tudom küldeni), pontosabban nem is olvastam végig. Merthogy azt írja, hogy amíg olvas az ember, addig ne tegye le a cigit, viszont én már közben letettem, és ahogy folytattam volna az olvasást, újra kívántam, úgyhogy inkább abbahagytam.

Emellett vettem egy mérleget, és minden reggel mérem magam. Ha magasabb értéket mutat, mint az előző reggel, akkor aznap kevesebbet eszem. Nem mondanám, hogy fogyókúrázom, bár egy kilót határozottan leadtam. Inkább hogy kordában tartom a súlyom.

Azért javaslom nagyon ezt a könyvet, mert igazából semmit nem veszíthet vele, ha elolvassa. Legfeljebb nem teszi le a cigit. Pláne így, ha ténylegesen egy fillérbe se kerül :)

2013. ápr. 23. 16:02
 6/6 anonim ***** válasza:
én 16év dohányzás után szoktam le idén januárban, az első pár hétben 5-6kg fel is jött hip-hopp, viszont ahogy elkezdett nőni a tüdőkapacitásom, nagyon megtetszett, hogy újra képes vagyok olyan dolgokra, amikre már 10 éve nem... elkezdtem kocogni, biciklizni, túrázunk a családdal, azóta 25kg szinte varázsütésre eltávozott rólam, ebből adódóan felbátorodtam, és nemrég elkezdtem diétázni, és szeretnék még 25kg től megszabadulni, akkor leszek 80.
2013. ápr. 23. 21:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!