Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Mikortól számítok nemdohányzónak?

Mikortól számítok nemdohányzónak?

Figyelt kérdés

20éves vagyok, elég korán nyúltam a cigihez, és 12éves koromban már rendszeresen dohányoztam (akkor még "ettől voltam menő", mint ahogy az lenni szokott). Az elmúlt évben egyre többször léptek fel különböző egészségügyi problémáim, amiket az orvosok nem tudtak konkrétan mihez kötni, de mindegyik felhozta, hogy a dohányzás IS okozhatja ezeket. Rendszeres fejfájás, heves szívműködés, magas vérnyomás, mellkasi fájdalmak/szúrások.

Régebben is próbáltam leszokni a dohányzásról, még amikor nem volt semmi "betegségem", de egyáltalán nem sikerült. 3 szilveszteri "fogadalmam" volt a leszokás, de persze másnap reggel (relatív reggel) az volt az első dolgom, hogy rágyújtottam. 2éve körülbelül minden hónapba megfogadtam hogy, leteszem a cigit, de egy napnál tovább sosem bírtam ki. Rengetegszer próbáltam, de nem jött össze soha sem.

Régebben a zsebpénzem korlátai miatt piros Bonddal kezdtem, majd 15-16 évesen átszoktam a töltött cigire, azóta több váltás nem volt. Hétköznaponként átlagosan 18-25 szál cigi, hétvégente van, hogy 35-40szál is elfogy.

11 napja (vasárnap) iszonyatosan fájt a tüdőm már és délután 15órakor elszívtam egy cigit és megfogadtam, hogy most már tényleg leteszem végleg. Aznap és még utána való nap nagyon kívántam még, de uralkodtam magamon, mondván, hogy ha annyi ember letudja tenni, akkor én mér ne?

4. napon elmentünk kocsmázni egyet és ott beadtam a derekamat... De csak pár slukkot szívtam bele mindig. Ezután 2napig megint kibírtam, alig volt komolyabb vágyakozás egy cigi után, kocsmázáskor viszont megint elszívtam egy szálat. Most van 4. napja, hogy nem gyújtottam rá egyáltalán és nem is kívánom különösebben. Nagyon ritkán még belegondolok, hogy milyen jó lenne rágyújtani egy utolsóra, (mert azért jóformán az életem azon részét, ahol saját döntésemre alapozva cselekedtem dohányzással töltöttem el) de többször nem fogok rágyújtani, legyen bármi is. A kocsmázást is szünetelem addig, amíg a leszokás tart.

Tudom, hogy relatív ez a dolog, de a kérdésem az lenne, hogy mikortól számítok "hivatalosan" nem dohányzónak? Mennyi az az idő, amit ha "kibírok", akkor nincs mitől félnem már?

2012. nov. 2. 02:01
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
Úgy két-három év múlva már nem lesz gond. Bár egy szál cigi most is jól esne nekem. Így nyolc év után is.
2013. nov. 12. 01:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!