Le szeretnék szokni, tippek? Lehet már valami bajom a cigitől?
( Előre is bocsi a hosszú leírásért, de aki válaszolni akar, légyszi olvassa el! )
20 éves lány vagyok, 5 éve dohányzom. Annyira még sosem fajult el a helyzet, vagyis nálam napi 1 doboz az teljességgel kizárt. Sőt, nem is értem azokat, akik eltudnak szívni egy nap 2-3-mal is. Nálam Heti 2-3 doboz, inkább 2, ha buliba megyek, akkor viszont nem tudok visszavenni, és ott bizony előfordul, hogy elmegy 1 dobozzal egy este. De hétköznap ez kizárt! Napi kb 8-9 szál, de már érzem sokszor, hogy ezt sem bírom. Sokszor köhögöm tőle, és nem vagyok beteg, tudom, hogy egyszerűen a cigi miatt van. Étkezések után kívánom, édesség után nagyon...Még akkor ha ideges vagyok, azonkívül szeretkezés után is jólesik. Az a 'baj' , hogy itthon is rágyújthatok a konyhában (panel legfelső emeletén lakunk ), és tudom, ha lekéne mindig mennem, hogy cigizzek, akkor nem gyújtanék rá annyiszor, mint így, hogy csak a konyhába kell kimennem. Ez az én legnagyobb bajom, hogy sokszor unalmamba megyek ki a konyhába és cigizek. Már párszor leakartam tenni, eddig a leghosszabb idő kb másfél hét volt cigi nélkül. Akkor elmentünk bulizni, és valahogy nem csúszott a pezsgő cigi nélkül. Az is a baj,( lehet hülyén hangzik , bár szerintem másnál is előfordul ) de nekem a cigi segít az anyagcserémben. Tehát nekem emiatt is "szükségem van rá". Nem tudom mivel helyettesíthetném, kávézni nem akarok, nem is szoktam. Tudom, hogy minden csak akaraterő kérdése, ezért nem is próbáltam semmiféle tapaszt, mert tudom, hogy úgysem segítene. Tudom azt is, hogy csak saját magamban kell bíznom, viszont nem tudom mivel helyettesítsem a felsorolt dolgoknál ( pl. buli, unalom ) Félek még az elhízástól is, hogyha leteszem, többet fogok enni. Nem szeretnék olyan válaszokat kapni, hogy inkább le se szokjak, mert látszik, hogy nincs akaraterőm. Én csak leírtam pontosan, hogy hogyan élek vele, és hogy mik a félelmeim. Ezekkel együtt szeretnék választ kapni arra is, hogy vajon lehet-e már valami baja a tüdőmnek?? 5 év dohányzás után, 20 évesen. ÉN TÉNYLEG LESZERETNÉK SZOKNI! Tippek, tanácsok, hogy nektek hogy ment, és hogy érdemes-e egyáltalán 'helyettesíteni' valamivel pl. rágózás ?? Mert olvastam, hogyha helyettesíteni akarjuk, akkor folyton rá fogunk gondolni. Én mikor egyedül cigizek itthon, akkor érzem a legjobban azt, hogy a cigi az ellenségem, amiért még fizetek is. Várom a válaszokat, köszönöm.
A tapaszos részeket ugord át, a cikk a kamaszpanasz.hu-ról van, de mindenkire ugyanannyira vonatkozik.
1. Tudd, hogy miért akarod lerakni!
Szóval, le szeretnél szokni, és szeretnéd tudni, hogy miért? „Mert ez rossz neked” – indok nem elég erős. Kell, hogy találj egy olyan nyomós indokot, ami elég erőt ad neked az elhatározáshoz. Ilyen például, hogy meg akarod óvni a családodat a passzív dohányzástól, vagy elijeszt a tüdőrák, vagy fiatalabbnak akarod magad érezni. Lehet más indok is, a lényeg, hogy elég erős legyen ahhoz, hogy urald magad, és ne gyújts rá!
2. Ne légy rideg!
Egyszerű lehet azt mondani, egyik napról a másikra, hogy én már nem dohányzom. De megállni azt, hogy a környezetünkben lévő emberek dohányoznak én pedig nem, nagyon nehéz. A segítség nélkül leszokni vágyók 95%-a visszaesett. Ennek az oka, hogy a nikotin függővé tesz. És, ha az agyad függ tőle, és nem kapja meg a szokásos adagját, akkor elvonási tünetek jelentkeznek!
3. Próbálj ki nikotint helyettesítő módszereket!
Amikor abbahagyod a dohányzást, nagyon hamar jelentkezhetnek a tünetek. Ideges, frusztrált, dühös lehetsz. Egyszerűen azért, mert a nikotin után vágyódsz. A nikotint valahogy, pótolni kell a szervezetednek eleinte. Ez legegyszerűbb eleinte a nikotin-tapaszokkal, rágókkal, vagy egyéb különböző segédeszközökkel. Viszont dohányzás mellett ezeket az eszközöket használni szigorúan tilos!
4. Érdeklődj a receptre kapható gyógyszerek után!
Hogyha szeretnéd enyhíteni a sóvárgásodat a nikotin iránt anélkül, hogy olyan gyógyszereket szednél, amelyek nikotint tartalmaznak, beszélj az orvosoddal, hogy írjon fel neked különféle gyógyszereket, amik segíthetnek a leszokásban. Az egyik fajta gyógyszer az agy azon részén csökkenti a sóvárgást ahol a nikotin-vágy kialakul. Másikfajta gyógyszerek pedig az elvonási tüneteket, mint például a depresszió, vagy koncentrációs zavar, csökkentik.
5. Egyedül nem megy!
Mond el barátaidnak, családodnak, munkatársaidnak, hogy te végleg le szeretnéd rakni! Az ő támogatásuk szintén nagy erőt képviselhet. Esetleg iratkozz be egy viselkedési terápiára, ahol szakértőkkel beszélhetsz, akik szintén sokat segíthetnek, hogy megtaláld a helyes utat. Egy-egy ilyen terápia és a nikotin-pótló gyógyszerek együttes használata megsokszorozza az esélyét annak, hogy sikeres lesz a leszokásod.
6. Kezeld a stresszt!
A legtöbb ember azért cigizik, mert –szerinte - ezzel lazul el, így oldja a feszültséget. Mikor lerakod a cigit fontos, hogy tanuld meg másképp kezelni ezt a feszültséget! Hallgass zenét, menj el egy masszázsra, jógázz legalább az első pár hétben, mikor leraktad a cigit.
7. Kerüld az alkoholt, és egyéb „ravasz” szereket!
Vannak bizonyos tevékenységek, melyek megnövelik annak esélyét, hogy rágyújts! Ilyen például az alkohol is! Az első hetekben, mikor leraktad a cigit, kevesebbet igyál! Ha neked ez a ravasz szer a kávé, akkor helyette igyál teát! Ha minden étkezés után szívtál eddig, akkor pedig helyettesítsd, mondjuk rágóval!
8. Tiszta ház
Mikor elszívtad az utolsó szál cigarettát, dobd ki a hamutartódat és a öngyújtóidat! Gyorsan és alaposan mosd ki a ruháid közül mindent, amelynek egy picit is cigi szaga volt! Használj légfrissítőt a lakásban, hogy eltűnjön az a megszokott illat! Semminek nem szabad, hogy emlékeztessen, hogy te valaha cigiztél!
9. Próbáld újra és újra!
Sajnos nagyon sokan visszaesnek. Rengeteg dohányzónak többször is neki kell futnia, hogy ténylegesen leszokjon a dohányzásról. Mikor visszaesel, gondold át, hogy mit rontottál el és, hogy mi vezetett a rágyújtáshoz. Újra és újra legyél elszánt, fuss neki többször is! És amikor megint nekifutsz, tűzd ki a dátumot a naptárba! Legyen nálad ez is ünnepnap!
10. Mozogj!
A fizikai aktivitás tovább csökkentheti a dohányzásra való kényszert! Amikor a cigarettádért akarsz nyúlni, csatold fel a koridat vagy vedd fel a futócipődet és irány! De egyszerűbb tevékenységek is megteszik, például kutyasétáltatás, vagy gyomlálás. Hidd el, ez alatt az idő alatt kalóriákat égetsz el, és így már az-az indok is kilőve, hogy azért nem hagyom abba, mert akkor elhízok!
11. Egyél gyümölcsöket és zöldségeket!
Ne diétázz, amikor leszoksz! A túlzott megvonás könnyen, rágyújtáshoz vezethet! Sokkal inkább egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, és zsírszegény tápanyagokat. Egyes kutatók szerint ugyanis ezek a tápanyagok szörnyűvé teszik a cigaretta ízét. Ez szintén egy mankó lehet számodra, a dohányzással folytatott harcban.
12. Válaszd ki a jutalmad!
Az óriási egészségen felül javadra szolgál, hogy rengeteg pénzt takaríthatsz így meg! Ezt a pénzt gyűjtsd össze és költsd magadra vagy valami mókásra!
13. Tedd meg az egészségedért!
A pénzügyi haszonon kívül, más is van, ami sokat segíthet neked. Közvetlen egészségügyi hatásai is vannak! Csökkenti a vérnyomásod, és mindössze húsz perc múlva visszaáll a pulzusod is. Egy napon belül az oxigén és a szén monoxid aránya a vérben helyreáll, csökken a szívroham kockázata. Hosszabbtávon csökkenti a koronaér-szerű betegségek, a stroke, a tüdő rák, és egyéb más rák kialakulásának a kockázatát
Sok szerencsét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!