Üdv! Több kérdésem is lenne, a dohányzással kapcsolatban, leszokott ember vagyok, pár tapasztalatra lennék kíváncsi tőletek?
2,5 hónapja szoktam le a dohányzásról, már dohányos társaságban sem szoktam lenni, vidéken( Komárom-Esztergom megyei kisvárosban) lakom, 14 éves vagyok. fél évet szívtam ezt a szar bagót, megbántam már nagyon, de előtte 5 évet keményen sportoltam. Kérdések:
- Mikor lesz újra olyan a tüdőm amilyen volt amikor sportoltam?
- Egyáltalán nem kívánom a cigit, semmikor nem kívántam ebbe a két és fél hónapba. Ez azt jelenti hogy regenerálódott a nikotintermelés a szervezetemben?
- Mekkora esélyre vagyok kitéve a rákos megbetegedéseknek? Genetikailag nem volt rákos megbetegedés a családfában, viszont egyik papám szívbeteg, a másik pedig cukorbeteg.
- Ha egészségesen éllek, akkor élhetek 90-100 évig akár? Ha csak a friss levegőn tartózkodom, rendszeresen mozgok, nem cigizek, nem iszok, stressz mentes életmódot folytatok, vegyszer mentes ételeket eszek, stb.?
Szia!
Bár elég korán kezdted, nem szívtad sokáig, fél év után nem marad maradandó károsodás a szervezetben, elváltozásokat azoknál lehet megfigyelni, ill. betegségeket, akik több évig szívják, pl. 15 évig rendszeresen. Ennyi idő után már nem tud a rengeteg méreg kitisztulni, és egy idősebb embernek már a szervezete sem regenerálódik könnyen, de neked még igen, amennyiben abbahagytad. Ennyi még bőven ki tud ürülni a szervezetedből.
Nehéz megmondani, mikor lesz olyan a tüdőd. Sportolj, friss levegőn futhatsz is akár, konditerem, bármi jó, segít tisztítani a tüdőd, visszanyered vele az állóképességed is.
A ráktól azért még tényleg ne tarts, egyrészt, mert ahogy írtad, elvileg a családod sem hajlamos rá, másrészről ahhoz, hogy egy ilyen betegség kialakuljon, sok évre van szükség. Nem fél év dohányzástól alakulnak ki ezek a dolgok, de nem is 3-4 év dohányzástól, hanem idősebb korban, főleg a 40-50 év fölötti korosztálynál, akik évtizedekig szívják. A veszély mindig fennáll, de fiatal korban az esélye nagyon nagyon minimális.
Persze, sokáig élhetsz, de ne törődj vele, hogy 90-100 év. Legyél felszabadult, mozogj, ne stresszelj, éld az életedet, meglátod milyen jó is. :)
Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!