Ha már elmúltam 18, beleszólhatnak még a szüleim hogy dohányzok-e vagy sem?
19 éves végzős gimnazista lány vagyok, és még a szüleimmel élek, akik nagyon konzervatív felfogásúak. Nem lehet rám semmilyen panaszuk: kitűnő tanuló vagyok, nem járok bulizni, inni, stb. Pár hónapja viszont cigizni kezdtem, napi 2-3 szálat szívok el, de van hogy egyet sem. Nem azért kezdtem el hogy beilleszkedjek vagy hogy menő legyek (abból a korszakból már kinőttem), hanem mert így tudom levezetni a stresszt a suli, előrehozott érettségi, nyelvvizsga, stb miatt. A szüleim rájöttek, és teljesen kiborultak, hogy ők nem erre neveltek, nem fogják végignézni ahogy tönkreteszem magam... Én teljesen megértem őket, de kérdezem én: beleszólhatnak ők még abba, hogy házon kívül mit teszek? Mindig csak az utcán gyújtok rá, nem lesz füstszagú miattam a lakás, őket pedig minél jobban megkímélni ettől az egésztől. Elvégre nagykorú lettem, lassan már én döntök arról hogy mit csinálok.
Ti mit gondoltok erről? Titeket mennyire próbáltak befolyásolni a szüleitek? Főleg dohányzók válaszát várnám, az antidohányosok inkább ugorják át ezt a kérdést, tisztában vagyok vele milyen káros hatásai vannak a cigarettának :)
Ha otthon is érződik rajtad a cigiszag, márpedig szerintem érződik, akkor van beleszólásuk.
Illetve sokan ezt szégyellik is mások előtt, akik a környéken laknak, szomszéd, bárki rokon, hogy egy fedél alatt éltek, és nem tudnak hatni rád, hiába felnőtt vagy, mindenki láthatja, hogy nincs tekintélyük, hogy nem tudják ezt kinevelni belőled, és ez igencsak kellemetlen lehet nekik. Főleg, ha eddig hangoztatták is mindenki előtt, hogy mennyire a dohányzás ellen vannak, akkor ez elég nagy kudarc számukra, amit mindenki láthat is.
Más az, ha már nem laknál otthon, nyilván akkor is tudnák egyesek, hogy kinek a lánya vagy, de arra már mindenki más szemmel néz, aki önálló életet él, és úgy dohányzik.
Amíg együtt élsz a szüleiddel, mindig is gyerek maradsz az emberek szemében, épp ezért szégyen, hogy nem veszed figyelembe a szüleid kívánságát, hogy ne dohányozz. A gyereknek alkalmazkodnia kell a szüleihez, amíg ők tartanak el, addig meg kell hajolni az akaratuk, óhajuk előtt.
Nekem anya mindig azt mondta, hogy ha elmúltál 14 cigizhetsz, addig meg ne lássam. 14 és fél voltam én is+ikertesóm, mikor elekzdtünk cigizni, azt mondta, enm szólhat már bele. A húgom persze utánunk akarta csinálni, de anya megmondta, hogy csak a 14. születésnapján gyújthat rá legkorábban. Várta aztán nagyon, hogy 14 legyen. Rá is gyújtott, a 14 születésnapján, a torta fölött, anya meg megvonta a vállát, mondván elmúlt 14. Aztán később rászokott, de anyát nem érdekelte, mondván mind3 lánya elmúlt már 14. Nem tudom miért pont 14 évhez ragaszkodott.
Szóval van aki szerint 14 fölött se lehet beleszólni. 18 fölött viszont semmiképp!
19/L
(Na és egyet a húgom nevébe is 17/L)! :D
Minden úgy kezdődik, hogy először csak 2-3 szál, és csak az utcán. Bármit is mondasz ha folyatod, előbb-utóbb mész egyetemre és már otthon is cigizel meg stb. plusz nagyon megdrágult és egyre jobban drágul. És tekintve, hogy ők adják a pénzt rá, ezért szerintem jogos. Én 5 éve cigizek, most akarom elhagyni. NE SZOKJ RÁ! HALLGASS RÁM! Írj privit, ha valami nem tiszta.
19F
Igazából ha elmúltál nem,de abba,hogy a lakásban cigizel-e,meg,hogy az ő pénzükön veszed abba igen.
(Milyen szülők akik 14 évesen nem tiltják??!!!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!