Adtok tanácsokat, hogy hogyan tudnám abba hagyni a dohányzást?
5 éve dohányzom, eleinte eltudtam kerülni, hogy több ideig ne gyújtsak rá, de most már függő lettem.
Akik leszoktak, milyen módszert alkalmaztak?
Oké akarat kérdése,bolt olyan hogy 1 hétig nem gyújtottam rá de utána nem bírtam szóval valami megfogadható tanács?
Ja és nikotin tapasz stb... nem vállt be.
Kedves előző.
Nem papolok szerintem 1 rákdiagnózis után, és azt hiszem sok mindent próbáltam. Én is írhatnám, hogy ne papoljon nekem, aki egészséges, mert máshogy működik egy kicsivel a dolog. Úgyhogy köszönöm a túlokos hsz-t.
Ahány ember, annyiféle tapasztalat. Szerintem semmiféle pótszer vagy csodakönyv nem szoktat le róla, esetleg segítenek megerősíteni az _akaraterődet_, ha az nincs hozzá. Én a következő módszerrel edzettem az akaraterőmet. Tudni kell, hogy láncdohányos voltam, aki a szeme nyitásakor reggel az első mozdulattal a cigarettáért nyúl, és égő cigarettával a kezében alszik el, és kiégeti vele az ágyneműt. Szóval a függőség megvolt.
A módszer tehát az volt, hogy azt mondtam magamnak, hogy ha reggel felkelek, akkor egy óra hosszáig megállom, hogy ne gyújtsak rá. Felkeltem, és eltelt egy igen-igen hosszú óra. És kibírtam. Ennek megörültem, és azt mondtam magamnak: ha egy órát kibírtam cigi nélkül, kibírok kettőt is. És így tovább. Már fél napnál tartottam, amikor is ezt mondtam: ha már fél napot kibírtam, én biza kibírok egy egészet is. Így lett este és lett reggel. Második nap.
"Ha egy napot kibírtam, akkor kibírok kettőt is"...
"Ha két napot kibírtam, akkor kibírok négyet is"...
"Ha négy napot kibírtam, akkor kbírok egy hetet is"...
"Ha egy hetet kibírtam, akkor kibírok kettőt is"...
"Ha két hetet kibírtam, kibírok négyet is"... – Jéé! Már egy hónapja, hogy nem szívom, de még mindig nagyon hiányzik. Sebaj! Ha kibírtam egy hónapot, akkor kettőt is kibírok...
És így tovább, egészen addig, míg egy idő után észrevétlenül már nem a cigaretta körül forogtak a gondolataim.
A fontos a mindenkori pozitív megerősítés és dicséret. Ha kibírtad egy fél napig, jutalmazd meg magad valamivel. Mondjuk egy fél napi cigid árába kerülő bármivel, ami örömet szerez. Ilyenkor látod, hogy nem csak hogy jutalmat kapsz, hanem kézzelfogható hasznos dolgot is vehetsz ugyanazon a pénzen. Nem kell feltétlenül kajának lenni, de ha enni szeretsz ne türtőztesd magad! Olyan nincs, hogy cigaretta megvonás+fogyókúra egyszerre. Egy időben csak az egyik örömforrást szabad megvonni, és a másikkal pótolni. Persze vigyázni kell, hogy idővel, ha már nem hiányzik a cigaretta, ne nassolj csak unalomból, mert legtöbb ember pótcselekvésként eszik és azért hízik el, nem azért, mert hízékony, vagy a cigaretta fogyasztana. Az biztos, hogy az étvágy megnövekszik, de első időkben az a legfontosabb, hogy a cigitől megszabadulj, és ilyenkor minden eszköz meg van engedve. Jutalmazd meg magad időről-időre. Akármivel, amire eddig a cigi miatt nem tellett. Ez nagyon fontos.
A harmadik dolog az elrettentés: No nem kell valami borzalmas dologra gondolni, csak a következőre. Állj a tükör elé, és jól nézz szembe azzal, akit ott látsz. Mondd azt, hogy "Ember vagy, akit az különböztet meg az állattól, hogy nem az ösztönei vezérlik, hanem szabad akarata van. Ha nem vagy képes eldobni azt a büdös koporsószöget, és hagyod, hogy ő irányítson, nem pedig te, akkor NEM TE VAGY EMBER! Csak egy alantas féreg." – És természetesen ha megszeged a nemdohányzást, és újra előveszed és rágyújtasz, akkor egész nyugodtan állj a tükör elé és köpd szembe magad, szólván: "Xar ember vagy! Nem is vagy ember, ha még ennyire sem vagy képes! Csicska vagy, akit mindig az ösztönei fognak hajtani, és mindig mástól fog függeni. Sosem leszel független. Sosem leszel erős. Szégyen vagy."
No, kábé ennyi. ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!