Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Melyik károsabb?

Melyik károsabb?

Figyelt kérdés
Marihuána vagy dohány?

okt. 25. 23:53
A kérdező szavazást indított:
Marihuána
Dohány
12 szavazat
 1/7 A kérdező kommentje:
Illetve hogy melyik miért károsabb?
okt. 26. 00:01
 2/7 anonim ***** válasza:
12%
A marihuána rontja a memóriát, blokkolja az agyat.
okt. 26. 00:05
 3/7 A kérdező kommentje:
És a dohány ezek szerint nem?
okt. 26. 00:56
 4/7 anonim ***** válasza:
82%
Az a káros, amelyiket te használod. Ha a szomszéd a másikat, akkor neki az. Nekem meg egyik se, mert nem élek vele.
okt. 26. 08:26
 5/7 A kérdező kommentje:
#4 és passzív dohányosként/füvesként?
okt. 26. 14:07
 6/7 anonim válasza:
100%

Tudom, hogy itt én is csak egy anonim arc vagyok, de mindkettővel szoros múltam van, így azt hiszem jobban bele látok mint aki csak dohányzik.

Tíz évet dohányoztam, 6 éven keresztül használtam marihuánát, ebből az utolsó 2 évben napi rendszerességgel. Szerencsére mostmár közel 5 éve letettem mindkettőt.

A tapasztalataim a következők:

Dohányzás: A nikotin tartalma miatt könnyű rászokni, fizikai függőséget okoz, az elvonása pedig valódi testi tüneteket produkál. A dohányzással járó legnagyobb kockázat egyértelműen a rák különböző típusai (ami vagy kialakul vagy nem, de nem éri meg a kockázatot). Emellett hosszútávon biztosan kialakulnak légzési nehézségek ami gondot okoz a sportban, a fizikai teherbírásban és ezzel a mindennapi életben. Továbbá büdös. Nem csak amikor szívják, hanem utána a szája, a keze, a ruhája, a bőre. Az egyetlen pozítívnak tűnő hatása az, hogy megnyugtat, de ez valójában csak a függőséged okozta "kattogásod" tompítása.

Marihuána: Fizikai függőséget nem alakít ki mint más "drogok" (pl. Kokain, meth, alkohol, koffein). Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet rászokni, hanem hogy a megvonása nem eredményez valódi testi tüneteket, így sokkal könnyebb a leszokás. Számos kockázata van, hosszú távon rontja az agyi működést és mentális betegségeket eredményezhet (pl.: pánikbetegség, skizofrénia). A dohánnyal ellentétben viszont számos pozitív hatása van, mint például a fájdalomcsillapítás, de az asztma és a rák kezelésében is előrelépéseket értek el vele. Van egy külön erre a célra készült változata a cbd amely nem tartalmaz thc-t (ami a tudatmódosító hatásért felel) így lényegesen kevesebb kockázattal, annál több előnnyel használható akár olaj vagy tabletta formájában is. Amerikában és sok európai országban is használják ezt a változatot orvosi céllal.

Összességében azt gondolom, hogy ezt a két dolgot nem érdemes összehasonlítani, mert nem azonos céllal használja őket az ember, de ha mindenképp szívni akarsz valamit akkor a cbd-vel jársz a legjobban.

Sajnálom, hogy kicsit hosszúra sikeredett de őszintén úgy gondolom, hogy olyan emberek véleménye releváns a témában akinek mindkettővel volt tapasztalata. Mert az nem helytálló ahogyan pistabá' a falusi kocsmából 70 évesen 60év dohányzással, aki marihuánát még csak a hírekben látott, elmondja, hogy a drog milyen rossz és bele fogsz halni. Bezzeg ő már 60éve cigizik és semmi baja nincs (leszámítva, hogy vért köp). De az sem ahogyan a sok tudatlan marihuána használó leírja, hogy annyi veszélye sincs mint egy kávénak, és majd kicsattannak az egészségtől.

Mint sok más helyzetben, itt is a mértékletességen van a hangsúly. Ha két hetente egy buliban elfogadod bármelyiket az bőven belefér. De nem szab túlzásba esni.

okt. 28. 23:48
 7/7 A kérdező kommentje:

#6 köszönöm hogy megosztottad és gratulálok a leszokáshoz!

Hogy őszinte legyek én nem voltam függője egyiknek sem, de mindkettőt kipróbáltam és elég meglepő tapasztalataim voltak.

Azzal tisztában vagyok, hogy a dohánynak érszűkítő hatása van, előszőr érelmeszesedést okoz, ami hosszútávon impotenciához vezet, rosszabb esetben amputálni kell a végtagokat, ahol már nem képes keringeni a vér. A marihuánával kapcsolatban nem találtam semmit, de érdekelne hogy milyen hosszútá-vú hatásai lehetnek.

Egyszer kipróbáltam egy ismerősöm jóvoltából, ahogyan a dohányt is korábban egy másik ismerősöm által.

A dohánynál egy felet szívtam el, de alíg bírtam, azonnal erős kaparás, köhögés, utána hányinger, fejfájás, szédülés, olyan érzés volt, mintha elkaptam volna valami fertőzést. Pár óráig elég szar állapotban voltam és szedtem a fájdalomcsillapítokat meg ittam a vizet.

Ezzel szemben a marihuánának már a füstje is sokkal tisztább volt, egyáltalán nem kapart, nem rosszultam be tőle, sokkalinkább egy pozitív élmény volt. Kicsit kiszáradt a torkom, mint mikor megiszok pár pohár bort, de semmi rosszullét. És ahogy mondtad tényleg fájdalamcsillapító hatása volt, elég stresszes napjaim voltak. Én az a fajta ember vagyok akinek a hasa és a feje is fájni szokott ha stresszel, ezek a fájdalmak megszűntek kb fél órával a spangli után.

okt. 29. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!